babka cytrynowa fot. Adobe Stock

Babka cytrynowa na oleju lub z kisielem. Zobacz sprawdzone przepisy

Babka cytrynowa na oleju lub z dodatkiem kisielu to prawdziwy hit na każdym wielkanocnym stole. Polej ją lukrem lub białą czekoladą.
Sylwia Kazimierczuk / 27.01.2020 12:59
babka cytrynowa fot. Adobe Stock

Wiele osób powiedziałoby, że Wielkanoc nie ma racji bytu, jeśli na stole nie stoi dumnie pyszna i wielka babka. Cytrynowa, na oleju, z kisielem – każda smakuje pysznie i każda jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.

Wielkanocne śniadanie to w końcu nie tylko mięsa, wędliny czy tradycyjny żurek na zakwasie, ale też i pyszne ciasta. Babka wielkanocna ma wiele odsłon. My szczególnie polecamy babkę cytrynową,  przepisy na którą znajdziesz poniżej.

Babka cytrynowa na oleju

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka śmietany 30 %,
  • 3 łyżki startej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Do całości wlej olej oraz jajka i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
  3. Dosyp cukier, sok oraz skórkę z cytryny i połącz z resztą składników.
  4. Na koniec dolej śmietanę i zmiksuj jeszcze przez około 5 minut.
  5. Babkę cytrynową piecz przez 70 minut do suchego patyczka. Tak przygotowaną możesz podawać z sosem owocowym lub polewą czekoladową.

Babka cytrynowa z kisielem

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 3 opakowania kisielu bez cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do babki cytrynowej posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą.
  2. W misce wymieszaj kisiel, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubij w mikserze na sztywną pianę.
  3. Następnie dodaj żółtka. Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj pianę z białek i żółtek.
  4. Łączymy suche i mokre składniki. Babkę cytrynowa piecz przez 60 minut, aż do suchego patyczka.
  5. Tak upieczoną możesz polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.03.2019 r.

Więcej przepisów na wielkanocny stół:
Serniki na każdą okazję
Domowy chleb żytni
Jajka faszerowane
Szynka pieczona

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/26.01.2018 14:55
babka pyszna, ciasto wyszło delikatnie wilgotne- takie jak lubię najbardziej :) ja jako alternatywę używam gotowej mieszanki do babki cytrynowej z Polskich Młynów- trzeba dodać tylko dwa składniki, a smak ma obłędny. Super sposób na szybki wypiek, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście :)