Wiele osób powiedziałoby, że Wielkanoc nie ma racji bytu, jeśli na stole nie stoi dumnie pyszna i wielka babka. Cytrynowa, na oleju, z kisielem – każda smakuje pysznie i każda jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
Wielkanocne śniadanie to w końcu nie tylko mięsa, wędliny czy tradycyjny żurek na zakwasie, ale też i pyszne ciasta. Babka wielkanocna ma wiele odsłon. My szczególnie polecamy babkę cytrynową, przepisy na którą znajdziesz poniżej.
Babka cytrynowa na oleju
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki oleju,
- 2 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 1 szklanka śmietany 30 %,
- 3 łyżki startej skórki z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Do całości wlej olej oraz jajka i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
- Dosyp cukier, sok oraz skórkę z cytryny i połącz z resztą składników.
- Na koniec dolej śmietanę i zmiksuj jeszcze przez około 5 minut.
- Babkę cytrynową piecz przez 70 minut do suchego patyczka. Tak przygotowaną możesz podawać z sosem owocowym lub polewą czekoladową.
Babka cytrynowa z kisielem
Składniki:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 3 opakowania kisielu bez cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do babki cytrynowej posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą.
- W misce wymieszaj kisiel, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubij w mikserze na sztywną pianę.
- Następnie dodaj żółtka. Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj pianę z białek i żółtek.
- Łączymy suche i mokre składniki. Babkę cytrynowa piecz przez 60 minut, aż do suchego patyczka.
- Tak upieczoną możesz polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.03.2019 r.
Więcej przepisów na wielkanocny stół:
Serniki na każdą okazję
Domowy chleb żytni
Jajka faszerowane
Szynka pieczona