Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 3 żółtka
- jajko
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 6 dag masła
- 10 dag rodzynek
Na lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę z rodzynkami!
- Drożdże rozpuść w odrobinie letniego mleka.
- Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj.
- Dodaj żółtka, jajko, resztę mleka i rozpuszczone i przestudzone masło.
- Wszystko zmiksuj mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego (można również wyrobić ręcznie).
- Pod koniec dodaj rodzynki, ostatni raz wyrób.
- Ciasto przykryj ręczniczkiem i pozostaw w cieple, aby podwoiło objętość.
- Po tym czasie ciasto wyjmij, wyrób raz jeszcze.
- Formy do babek natłuść i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Ciasto nałóż do 1/3 wysokości formy.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość
- Wstaw na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperaturze 170 stopni C.
- Piecz, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy.
- Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier.
- Wystudzoną babkę polukruj i posyp rodzynkami.
- Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
- Przełóż na paterę.
- Pokrój na porcje ostrym nożem.
Zobacz więcej przepisów na babki:
Babka jogurtowa - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Babka migdałowa - przepis