Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 opakowania ciasta Duża Blacha Ciasto drożdżowe Delecta
- 2 jaja
- 125 ml mleka
- 50 g margaryny
- 5-7 kropli aromatu do ciast cytrynowego
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki gorącej wody
- sok z cytryny
- 250 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
- 1 opakowanie mixu do śmietany
- czarna porzeczka (z konfitury) lub inne owoce
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę drożdżową!
- Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek z kominkiem o średnicy ok. 22 cm.
- Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę.
- Całość razem podgrzewaj do roztopienia margaryny, ostudź (roztwór powinien być lekko ciepły, nie może być gorący).
- Wsyp połowę zawartości opakowania ciasta (300 g) do wysokiego naczynia, dodaj jaja, aromat i stopniowo wlewaj mleko z margaryną.
- Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut (mieszadła świderki).
- Gotową masę przełóż do przygotowanej formy do pieczenia.
- Pozostaw w formie w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
- Nastaw piekarnik na temp. 170-180°C, wstaw ciasto do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz przez 35-40 minut.
- Pozostaw ciasto do wystudzenia.
- Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i gorącą wodę.
- Energicznie wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki.
- Gotowy lukier rozprowadź równo na powierzchni dobrze wystudzonej babki.
- Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem.
- Dodaj mix do śmietany oraz cukier puder, miksuj do uzyskania gęstej konsystencji.
- Bitą śmietaną udekoruj wierzch baby i posyp owocami.