Składniki:
- 5 żółtek
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 80 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 200 g masła
- 1g soli (szczypta)
- masło do wysmarowania formy
- 900 g mąki pszennej
- 100 g czekolady białej
- 30 g masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę z białą czekoladą!
- Mleko z cukrem podgrzej do temperatury maksymalnie 35 stopni.
- Dodaj pokruszone drożdże i część mąki, zrób rozczyn, pozostaw go na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
- Dodaj do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostałą część mąki z solą, zagnieć ciasto drożdżowe.
- Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrób.
- Pozostaw je na 15-20 minut, aby lekko wyrosło.
- Dodaj połamane czekolady i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową.
- Całość ponownie wyrób i pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
- Formę do babki wysmaruj masłem, wyłóż ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostaw na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
- Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło.
- Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekoruj babę.