Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 3 żółtka
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 7 dag masła roślinnego
- 2 średnie, obgotowane w syropie gruszki
- masło do wysmarowania formy
- kandyzowana skórka pomarańczy
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę królewską!
- Masło rozpuść w rondelku.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżeczką cukru.
- Dodaj masło, utarte żółtka, mąkę, resztę cukru i pokrojone gruszki.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1,5 godziny.
- Wysmaruj formę masłem, przełóż do niej ciasto i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut.
- Składniki lukru wymieszaj, polej ostudzoną babkę i udekoruj skórką pomarańczową.