Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki tortowej
- 7 g suszonych drożdży (1 saszetka)
- 5 dag cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 duże jajka
- 15 dag masła
Na nadzienie:
- 20 dag maku
- 10 dag masła
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki rodzynek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę z makiem!
- W misce miksera mieszaj przez 5 minut mąkę, drożdże, sól, ciepłe mleko oraz jajka.
- Ciasto powinno być lepkie i gładkie.
- Ciągle mieszając, dodaj po kawałku miękkie masło, wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.
- Przełóż je do miski wysmarowanej olejem i przykryj ściereczką.
- Zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- W tym czasie gotuj mak (około 30 minut, czyli aż będzie miękki), a następnie odcedź i zmiel go 2 razy.
- Wymieszaj z masłem i miodem.
- Na końcu dodaj rodzynki.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat (dobrze jest posmarować ręce oliwą lub olejem, aby ciasto się nie kleiło) i uformuj z niego prostokąt o wymiarach około 35 na 45 cm.
- Rozłóż na nim masę makową pozostawiając 3 cm wolne z brzegu na zlepienie. Zwiń.
- Formę do babki posmaruj masłem i wysyp tartą bułką lub mąką.
- Przełóż do niej ciasto.
- Zostaw przykryte ściereczką na 30-40 minut.
- Następnie piecz w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) przez 35 minut, aby uzyskało złoty kolor.
- Po ostygnięciu wyjmij z formy.
Zobacz więcej przepisów na babki:
Babka jogurtowa - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Babka migdałowa - przepis