Jacy są w kuchni Duńczycy?

Aby mięso było dobrze upieczone należy znać jego temperaturę pieczenia.
Nie brak tu nowoczesnych dań typu fusion, ale bez trudu odnajdziemy też dania typowe dla północnej Europy. Polakom kuchnia duńska może naprawdę zasmakować.
/ 06.04.2011 10:30
Aby mięso było dobrze upieczone należy znać jego temperaturę pieczenia.

Państwo duńskie

Choć leży na Półwyspie Jutlandzkim, a nie Skandynawskim, zaliczana jest do krajów skandynawskich i rzeczywiście wiele ją łączy z północnymi sąsiadami. Do kraju należy część kontynentalna na półwyspie, a także ponad 480 wysp, z czego zaledwie jedna czwarta jest zamieszkana. Powierzchnia Danii jest raczej nizinna, choć w pasie przybrzeżnym występują wzniesienia wydmowe i liczne jeziora. Klimat jest umiarkowany ciepły. W zachodniej części półwyspu sporo jest torfowisk i wrzosowisk, jednak większość powierzchni zajmują obszary rolne. I podobnie jak w pozostałych krajach skandynawskich dominują tu uprawy zbóż i ziemniaków, a w hodowli głównie bydło i trzoda chlewna. Także rybołówstwo ma spore znaczenie dla kraju.

W określonym rytmie

Duńczycy są narodem spokojnym i świetnie zorganizowanym, więc także ich posiłki są raczej dalekie od spontaniczności. Rytm dnia wyznaczają pory kolejnych posiłków. Wszystko zaczyna się od dość lekkiego śniadania, potem przychodzi czas na kawę z przekąską oraz mały posiłek w porze obiadowe. Kulminacyjnym punktem dnia staje się kolacja, gdy Duńczycy wracają po pracy do domów i mogą poświęcić więcej czasu na przygotowanie i zjedzenie dość obfitych potraw, przypominających raczej nasz obiad.

Zobacz także: Co lubią Norwegowie?

Konkret na talerzu

Do ulubionych dań duńskich należy schab pieczony ze skórą, którą przed pieczeniem nacina się tak, aby podczas pieczenia stopiła się warstwa słoniny znajdującej się między skórką a mięsem, sama skórka natomiast staje się apetycznie chrupiąca. Pieczeń podaje się z gotowanymi ziemniakami, warzywami oraz z sosem, który powstaje z wywary warzywnego i tłuszczu spod pieczeni. Pożywną propozycją jest też biksemad, czyli apetyczna potrawka z ziemniaków, mięsa i cebuli. Dania rybne są szczególnie popularne na licznych wyspach, w części kontynentalnej akcent przesuwa się raczej na mięsa. Podczas wizyty w Danii koniecznie spróbować trzeba też miejscowych serów, które zaskakują smakiem, a także ciekawych, ciemnych chlebów. Najlepiej zresztą w formie słynnej duńskiej kanapki, w której kryją się prawdziwe skarby smaku.

Zobacz także: Jak jadają Szwedzi?

Redakcja poleca

REKLAMA