Okrągła radość smaku
Choć trudno w to uwierzyć, słodki melon należy do tej samej rodziny co ogórek, dynia czy cukinia. Niełatwo też ogarnąć liczbę istniejących odmian, które sprawiają, ze w kategorii „melon” spotkać można zarówno małe, niepozorne kulki, jak i wielkie, ciężkie kule. Mają różny kolor skórki i miąższu, poszczególne odmiany miewają też różny stopień nasycenia słodyczą i nieco inny smak. Niektóre są bardziej miodowe, inne zdają się bardziej przypominać ananas czy papaję. Dość charakterystyczne są melony siatkowate, których skórka wygląda tak, jakby otulona była drobną siateczką. Mają miąższ w kolorze łososiowym i mile zaskakują nasyconym, słodkim smakiem. Odmiana kantalupa ma zielony lub brzoskwiniowy miąższ i słodki, delikatny smak, jest przy tym wrażliwa na zbyt długie przechowywanie. Melon ogen stanowi skrzyżowanie kantalupy z melonem siatkowym, a jego zielony miąższ ma świeży zapach i pasuje do różnych sałatek owocowych. Towarzystwa nie potrzebuje odmiana ananasowa czy szarantejska, mają one bowiem tak intensywny i pyszny smak, że jakiekolwiek dodatki tylko przytłumiłyby ich naturalną energię. Nie sposób wymienić wszystkich odmian, każdy okaz trzeba po prostu spróbować i samemu ocenić, do czego najlepiej smakuje.
Zobacz także: Co zrobić z awokado?
Przystawka i deser
Melony najlepiej podawać schłodzone, wtedy zachowują odpowiednią konsystencję, która wydobywa ich soczystość. Doskonale sprawdzają się w słynnym duecie z szynką parmeńską, ale można je dodawać do rozmaitych sałatek owocowych i warzywnych. Mniej słodkie melony można wzmacniać smakowo na przykład mocniejszym alkoholem lub sokiem z cytryny. Dobrze komponują się one także z imbirem bądź pieprzem. Najsłodsze okazy można jeść w charakterze deseru, samodzielnie lub dodawane do lodów i sorbetów. Przecier z melona często stanowi apetyczny, naturalny zagęszczacz do drinków i koktajli owocowych. Melony składają się głównie z wody, która może stanowić nawet dziewięćdziesiąt procent ich masy, przez co bardzo odświeżające i niskokaloryczne. Mają też sporo witamin i cukru, jednak zawartość tego drugiego sprawia, że po melony nie powinny sięgać osoby z cukrzycą oraz wszyscy ci, którzy dbają o niski poziom indeksu glikemicznego swoich posiłków.
Zobacz także: Jak jeść mango?