Orzechy arachidowe – doskonałe do podjadania prosto z miseczki. Ale świetnie sprawdzają się też w roli dodatku do dań obiadowych i deserowych. Można je pokruszyć i dodać do sałatek, do ryżu, dobrze komponują się z drobiem i rybami. Zmielone mogą służyć do zagęszczania sosów.
Orzechy włoskie – mają charakterystyczny, łatwy do rozpoznania smak. Doskonale pasują do ciast i ciasteczek z bakaliami, stanowią ciekawe urozmaicenie różnych sałatek. Są dobrym towarzyszem dla serów, zarówno na desce serów, jak i w rozmaitych sosach czy zapiekankach na bazie serów.
Migdały – są doskonałym dodatkiem do najrozmaitszych ciast i ciasteczek, jednak spokojnie można je też dodawać do dań warzywnych i rybnych. Mielone lub drobno pokruszone migdały mogą zagęszczać farsze i sosy, w płatkach świetnie sprawdzają się dodane do sałatek warzywnych i owocowych. Można nimi posypywać desery lodowe i dekorować nimi mazurki. Migdałowy smak ma też likier amaretto i masa marcepanowa.
Orzechy piniowe – mają bardzo delikatny, lekko słodkawy smak. Ich najbardziej popularnym zastosowaniem jest słynne zielone pesto. Ale piniole świetnie sprawdzają się też w lekkich ciasteczkach oraz jako dodatek do sałatek. Aby podnieść ich aromatyczność, można je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Przechowywać w lodówce, bo szybko jełczeją.
Orzechy brazylijskie – mają delikatny, słodki smak. Można je jeść na surowo lub dorzucać do sałatek owocowych. Posiekane urozmaicą smak ciast i ciastek, mogą też zagęszczać farsze, dodając im dyskretnej słodyczy. Dobrze też komponują się z serami lub lekkimi, niezbyt intensywnymi w smaku sałatkami.
Orzechy laskowe – mają delikatny, ale wyraźnie wyczuwalny smak. Można je jeść bez dodatków jako przekąskę lub dodawać do rozmaitych sałatek, lubią także towarzystwo młodych mięs. W wersji zmielonej mogą urozmaicać smak ciast i deserów owocowych.
Orzechy dębowe – nie spożywa się ich na surowo, trzeba je uprażyć lub zmielić. Mało popularne w kuchni, jednak coraz powszechniej dodawane do mieszanek stanowiących zdrowe zamienniki kawy. Czasami wzbogaca się nimi także mieszanki mączne.
Orzechy wodne, znane też pod nazwą kotewka – mają delikatnie słodkawy smak. Sprawdzają się i w deserach, i w daniach mięsnych jako składnik sosu. Można je też piec, konserwować lub ugotować. Powoli zyskują popularność, choć wciąż nie są jeszcze zbyt popularne.
Zobacz także: Jak uprażyć orzechy?, Olej z orzechów