Jak gotują Finowie?

Gulasz możesz przygotować z tego co najbardziej lubisz - nie ma sztywnej listy składników
W Finlandii na pewno zjesz suty posiłek, który niejednokrotnie wyda się dziwnie znajomy, a to z powodu słowiańskich wpływów gotowania ze wschodu.
/ 06.04.2011 09:52
Gulasz możesz przygotować z tego co najbardziej lubisz - nie ma sztywnej listy składników

Surowy kraj

Finlandia jest najbardziej wysuniętym na wschód krajem skandynawskim. Jej powierzchnia jest w przeważającej części nizinna, choć na północy kraju pojawiają się tereny wyżynne, będące częścią przedgórza Gór Skandynawskich. Znaczącą część kraju zajmują jeziora, rzeki i kanały. Klimat jest umiarkowany chłodny. Niemal siedemdziesiąt procent kraju to tereny leśne, sporo jest też bagien i torfowisk. Duże znaczenie mają połowy ryb, hoduje się też bydło mleczne, trzodę chlewną, owce i renifery, a w uprawach dominują zboża, ziemniaki i sady owocowe.

Fińskie posiłki

Kuchnia tego kraju jest przede wszystkim skandynawska i to w tej wspólnocie odnajduje najwięcej, ale są w niej także wpływy wschodniego sąsiada, czyli Rosji. Jada się tu konkretnie i sycąco, a przy tym dość lekkostrawnie i zdrowo. Nie może być inaczej, gdy podstawę menu stanowią ryby, będące kopalnią substancji korzystnych dla zdrowia. Ponieważ Finlandia ma dostęp do morza, a na jej terytorium znajduje się kilkadziesiąt tysięcy jezior, Finowie jadają ryby morskie i słodkowodne, co znacznie urozmaica ich menu. Do popularnych potraw należy ryba pieczona w glinie czy śledź w sosie żurawinowym. Bez problemu można też zjeść zupę rybną lub rybny pieróg (kalakukko). Lubiane są rozmaite rybne lub mięsne dania jednogarnkowe, czyli gęste potrawki, w których nie brak też warzyw, choć nie jest to kraj, w którym wybór warzyw i owoców jest oszałamiający. Jak na Skandynawów przystało, Finowie bardzo lubią ziemniaki. Na uwagę zasługuje też danie składające się z kilku gatunków mięsa, gotowanych dotąd, aż połączą się ze sobą w jeden bardzo bogaty smak.

Zobacz także: Jak przyrządzić sycące daniem rodem z północnej Anglii?

Pełnia smaków

Ze względu na mnogość terenów leśnych w fińskiej kuchni powszechnie występują leśne skarby, czyli grzyby, jagody i jeżyny. Można je dostać na wszystkich targowiskach, robi się z nich sosy i sałatki do mięs. W miesiącach letnich masowo łowi się i jada raki. Ze słodszych smakołyków Finowie chętnie wybierają owsianki z owocami, ciasteczka z powidłami czy cukierki z lukrecją. Wszystko popijają mlekiem a w chłodniejsze dni po skandynawsku ulubionym grzanym winem. 

Zobacz także: Jakie ryby jedzą nasi południowi sąsiedzi?

Redakcja poleca

REKLAMA