Gwiazda z tropików
Karambola rośnie przede wszystkim w krajach południowej Azji, ale też w Ameryce Południowej czy Afryce. Wymaga klimatu tropikalnego. Jada się przede wszystkim owoce, ale w niektórych azjatyckich kuchniach podaje się również kwiaty i liście, które przypominają smakiem szczaw, co nie dziwi, ponieważ roślina ta należy do rodziny szczawikowatych. Owoce zrywa się ręcznie, gdy już dojrzeją, co rozpoznać można po pierwszych oznakach żółknienia, natomiast reszta owocu żółknie już po zerwaniu. Dojrzały okaz ma leciutko zbrązowiałe wierzchołki. Trudno opisać jego kształt. Składa się z pięciu żeber, porozdzielanych rowkami, po przekrojeniu w poprzek plasterki tworzą piękny kształt gwiazdy. To właśnie z tego powodu karambola zwana jest gwiaździstym owocem (ang. starfruit). Czasami można się spotkać również z nazwą oskomian pospolity. Owoc ma woskowaną, lekką błyszczącą skórkę, a wewnątrz kryje się żółtawy miąższ, w którym pojawiają się drobne pestki. W smaku jest słodko-kwaskowy, przy czym w zależności od owocu raz bywa bardziej słodki, innym razem nieco bardziej kwaskowy.
Zobacz także: Tajemniczy owoc kaki
Efektownie i ze smakiem
Ze względu na piękny kształt plasterków, karambola często wykorzystywana jest do dekoracji potraw i drinków. Ale świetnie smakuje w rozmaitych sałatkach owocowych, gdzie dba o równowagę, nadając słodkim owocom nieco odświeżającej cierpkości. Słodsze odmiany można jeść bez żadnych dodatków, te bardziej kwaskowe nadają się do dalszej obróbki, na przykład na marynaty, sosy lub dżemy. Można króciutko podsmażyć na maśle z cukrem i podawać gwiazdki na ciepło do mięs i ryb, smaczne są również podgotowane z przyprawami korzennymi. Owoce karamboli kandyzuje się bądź suszy. Sprawdza się w koktajlach, gdzie po zmiksowaniu z innymi składnikami nadaje całości nuty orzeźwiające.
Zobacz także: Jak przygotować papaję?