chili con carne przepis fot. Adobe Stock

Chili con carne gotuj na wołowinie i zalej pomidorami z puszki

Chili con carne to danie jednogarnkowe z wołowiną i pomidorami. Możesz je zrobić też w wersji wege, zamieniając mięso na pietruszkę i marchewkę.
/ 25.10.2019 09:41
chili con carne przepis fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Chili con carne
  2. Przepis wegetariański
  3. Jako zupa

Chili con carne

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny,
  • 2 puszki fasoli,
  • 2 średnie cebule czerwone,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta słodkiej wędzonej papryki,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady,
  • bulion warzywny lub mięsny,
  • 2 puszki pomidorów,
  • sok z limonki,
  • 2 papryczki chili (ostrość dopasuj).

Przygotowanie:

  1. Wołowinę podsmaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek lub oleju przez około 10 minut.
  2. Dodaj stopniowo posiekaną cebulę. Duś przez kolejne 10 minut.
  3. Zalej pomidorami i bulionem. Dopraw całość papryką, pieprzem i solą. Posiekaj chili i dodaj do reszty składników.
  4. Dodaj kostki czekolady i rozpuść podczas gotowania dania.
  5. Gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas sprawdzając i mieszając drewnianą lub silikonową łyżką.
  6. Podawaj z posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Chili con carne wege

Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej lub suchej,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 puszki pomidorków,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta kminku,
  • sok z limonki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie korzenie pietruszki.

Chili con carne wege
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę dokładnie obierz i pokrój w drobne plasterki.
  2. Przesmaż w głębokim garnku na oliwie z oliwek, aż lekko się zarumienią. dodaj stopniowo pokrojone pomidorki koktajlowe, kukurydzę i fasolę.
  3. Następnie dopraw kminkiem, papryka, pieprzem i solą.
  4. Duś przez około godzinę na wolnym ogniu.
  5. Dolewaj co jakiś czas wodę lub bulion warzywny. na koniec wyciśnij sok z limonki i dopraw całość według uznania.
  6. Podawaj z kawałkami awokado.

Chili con carne zupa

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 500 g wołowiny,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 puszki fasoli czerwonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • opakowanie kwaśnej śmietany,
  • sos pikantny na bazie papryczek chili,
  • 2 średnie cebule.

Chili con carne zupa
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przesmaż razem z posiekaną drobno cebulą.
  2. Wlej cały bulion i pomidorki z puszki. Dopraw pikantnym sosem. Dorzuć fasolę. Duś przez godzinę na wolnym ogniu.
  3. Dodaj przyprawy: paprykę, pieprz, sól oraz opcjonalnie mielony kminek. Duś przez dodatkowe 10 minut.
  4. Całość zabiel śmietaną lub podawaj indywidualnie do porcji serwowanej na stole.

Zobacz też inne pomysły na dania jednogarnkowe:
Przepisy na gulasz wieprzowy Warzywny gulasz rodem z Węgier - przepisy na leczo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/18.11.2018 14:51
przez PÓŁTOREJ godziny, wtf?!
/30.08.2016 20:41
Mieszkam w US od prawie 20 lat i pierwszy raz widze w chili con carne kukurydze.... lisc laurowy.....sok pomidorowy... gozdziki? Con carne typowo polskie.
/29.01.2015 14:34
Ja dodaje jeszcze 2 kostki gorzkiej czekolady ( 75% kakao ) i 1/3 lyzeczki cynamonu. Pieknie podbijaja smak.
POKAŻ KOMENTARZE (1)