Chili con carne wbrew popularnemu przeświadczeniu wcale nie jest daniem meksykańskim, a należy do kuchni tex-mex. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, nachos lub domowych tortilli. Dodaj do niej dużo kolendry, posiekany szczypiorek, a jeśli lubisz pikantne potrawy - kruszone papryczki chipotle.
Chipotle to innego jak wędzone papryczki jalapeno. To właśnie one nadają chili con carne tego niepowtarzalnego smaku zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, zwanej chili sin carne. Jak przygotować każdą z nich?
Spis treści:
Chili con carne z wołowiną
Składniki:
- 1 kg mielonej wołowiny,
- 2 puszki fasoli,
- 2 średnie cebule czerwone,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta słodkiej wędzonej papryki,
- 4 kostki gorzkiej czekolady,
- bulion warzywny lub mięsny,
- 2 puszki pomidorów,
- sok z limonki,
- 2 papryczki chili (ostrość dopasuj).
Przygotowanie:
- Wołowinę podsmaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek lub oleju przez około 10 minut.
- Dodaj stopniowo posiekaną cebulę. Duś przez kolejne 10 minut.
- Zalej pomidorami i bulionem. Dopraw całość papryką, pieprzem i solą. Posiekaj chili i dodaj do reszty składników.
- Dodaj kostki czekolady i rozpuść podczas gotowania dania.
- Gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas sprawdzając i mieszając drewnianą lub silikonową łyżką.
- Chili con carne podawaj z posiekaną kolendrą lub pietruszką i domowymi tortillami. Smacznego!
Warzywne chili sin carne
Składniki:
- 2 puszki fasoli czerwonej lub suchej,
- puszka kukurydzy,
- 2 puszki pomidorków,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta kminku,
- sok z limonki,
- 2 średnie marchewki,
- 2 średnie korzenie pietruszki.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Marchewkę i pietruszkę dokładnie obierz i pokrój w drobne plasterki.
- Przesmaż w głębokim garnku na oliwie z oliwek, aż lekko się zarumienią. dodaj stopniowo pokrojone pomidorki koktajlowe, kukurydzę i fasolę.
- Następnie dopraw kminkiem, papryka, pieprzem i solą.
- Duś przez około godzinę na wolnym ogniu.
- Dolewaj co jakiś czas wodę lub bulion warzywny. na koniec wyciśnij sok z limonki i dopraw całość według uznania.
- Podawaj z kawałkami awokado albo guacamole. Smacznego!
Chili con carne jako zupa
Składniki:
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 500 g wołowiny,
- 2 puszki pomidorów,
- 2 puszki fasoli czerwonej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki,
- opakowanie kwaśnej śmietany,
- sos pikantny na bazie papryczek chili,
- 2 średnie cebule.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Mięso mielone przesmaż razem z posiekaną drobno cebulą.
- Wlej cały bulion i pomidorki z puszki. Dopraw pikantnym sosem. Dorzuć fasolę. Duś przez godzinę na wolnym ogniu.
- Dodaj przyprawy: paprykę, pieprz, sól oraz opcjonalnie mielony kminek. Duś przez dodatkowe 10 minut.
- Zupę chili con carne zabiel śmietaną lub podawaj indywidualnie do porcji serwowanej na stole.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.12.2010 r.
Zobacz też inne pomysły na dania jednogarnkowe: Czulent z wołowiną i fasoląGulasz z karkówkiWarzywne leczo
Przepisy na gulasz wieprzowy Warzywny gulasz rodem z Węgier