Siekamy porcję włoszczyzny (odrobina kapusty, 2 marchewki, spory kawałek selera, pietruszka) i 7 cebul. Wrzucamy warzywa do szerokiego rondla, dodajemy łyżkę masła i zalewamy litrem wody. Dusimy, aż warzywa trochę zmiękną (ok. 10 min.).
Osolonego karpia kroimy w dzwonka i posypujemy pieprzem.
Zobacz także: Jak zrobić wigilijną kutię?
Kładziemy na duszone warzywa i na bardzo małym ogniu dusimy rybę przez pół godziny pod przykryciem.
Wyjmujemy dzwonka łyżką cedzakową i układamy na półmisku, tworząc na powrót kształt ryby. Wokół układamy duszone warzywa. Jeśli są mało słone, doprawiamy je. Karpia można też polać sosem chrzanowym lub odlać nieco wywaru spod warzyw, dodać nieco słodkiej śmietanki, zredukować, doprawić solą i pieprzem, a następnie polać tym rybę.
Zobacz także: Jakie potrawy przygotować na wigilię?