Pieczeń wołowa - jak ją upiec, by była soczysta i miękka

Pieczeń wołowa fot. Adobe Stock
Pieczeń wołowa musi być pieczona przez 3-4 godziny. Wołowiny nie sól, a przed włożeniem do piekarnika, należy podsmażyć ją z każdej strony do zrumienienia.
/ 21.10.2020 14:36
Pieczeń wołowa fot. Adobe Stock

Wbrew obiegowym opiniom, nie wybieraj jasnoczerwonej wołowiny na pieczeń wołową. Jest ona co prawda świeża, ale nie zdążyła jeszcze skruszeć. A nam chodzi o mięso skruszałe. Dlatego szukaj ciemniejszych, ale nie zeschniętych kawałków pieczeni wołowej. 

Przepis na pieczeń wołową

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • kilku gałązek świeżego lubczyku (jeśli nie masz, wybierz inne świeże zioło, np. szałwię lub kolendrę),
  • odrobinę oliwy lub oleju,
  • dwie łyżki masła (ale nie jest to konieczne),
  • sól, pieprz oraz przyprawę do mięs pieczonych (możesz wykorzystać szczyptę rozmarynu suszonego, kolendry, kminku, utłuczonego ziela angielskiego i pokruszonych listków laurowych).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, lub sam olej, jeśli to właśnie olej wybrałaś. Wołowinę umyj i dokładnie osusz.
  2. Dodaj posiekany lub rozgnieciony czosnek. Gdy jego zapach rozejdzie się po kuchni, połóż na patelnię cały kawałek wołowiny.
  3. Mięso na pieczeń wołową podsmażaj z każdej strony, aż się mocno zrumieni. Smażenie ma za zadanie zamknąć pory mięsa i wydobyć smak.
  4. Na formę do pieczenia połóż folię aluminiową (najlepiej 2 paski w poprzek, tak aby zachodziły na siebie i sporo wystawały na zewnątrz), a na nią gałązki świeżych ziół. Na ziołach połóż obsmażony kawałek wołowiny.
  5. Na rozgrzaną patelnię, na której smażyła się wołowina, wlej dwie łyżki wody. Tak powstałym sosem polej mięso. Następnie dokładnie owiń mięso folią, dobrze dociskając. Włóż do piekarnika na 3-4 godziny.
  6. Po upieczeniu mięsa na dnie naczynia do zapiekania pojawi się sos. Zlej go do rondelka, dodaj pół szklanki wody lub bulionu i zredukuj całość o połowę. Warto do sosu dodać łyżkę masła, ale nie jest to konieczne.
  7. Pieczeń wołową pokrój na plastry i podaj polaną sosem i posypaną solą. Podawaj z surówką do obiadu i ziemniakami.

Jak upiec pyszną pieczeń wołową 

Jeśli sos wyciekł z folii (ma ona zapobiegać wysuszeniu się mięsa), można wlać na spód naczynia pół szklanki bulionu lub wody z masłem, ale nie wolno otwierać folii. Używaj specjalnego termometru do mierzenia temp. mięsa (mięso ma mieć 180°C). Jśli nie masz akurat termometru – odczekaj 3 godziny i pilnuj, żeby wołowina nie wyschła

Artykuł pierwotnie opublikowany 19.10.2010.

Zobacz także: Jak zrobić boeuf StrogonowPyszne zrazy wołyńskie z kiszoną kapustąPrzepis na bitki wołowe

Redakcja poleca

REKLAMA