jak gotować kuskus fot. Adobe Stock

Jak gotować kuskus? Prosty poradnik

Kasza kuskus jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wypłucz ją, zalej gorącą wodą albo bulionem i odstaw na kilka minut.
/ 25.03.2020 20:48
jak gotować kuskus fot. Adobe Stock

Tradycyjny kuskus, jaki możemy znaleźć m.in. w kuchniach marokańskich gospodyń, wymaga pewnego zachodu, aby go odpowiednio przygotować (długie gotowanie na parze, w specjalnych naczyniach). Produkt, jaki możemy znaleźć m.in. na polskim rynku jest już częściowo przetworzony, w związku z czym jego gotowanie jest znacznie prostsze. Mimo to można go przygotować na kilka sposobów.

Najprostszy sposób na kuskus

Chyba najbardziej popularna metoda – zagotuj wodę, osól ją, przelej do miski i do wrzątku dodaj kuskus. Wymieszaj, przykryj na 5 minut. Kuskus rozdrobnij widelcem i... gotowe.

Przyjęte proporcje płynu do ilości kuskusu są następujące – na jedną szklankę kuskusu potrzeba 1 i 1/4 szklanki płynu – np. wrzącej wody, wrzącego bulionu, sosu czy soku pomarańczowego. Jeśli używasz wody, dodaj do niej 1-2 łyżek oliwy z oliwek lub tyle samo masła.

Gotowanie kuskusu na patelni

Kuskus można przygotować na patelni, podobnie jak ryż. Szklankę kuskusu wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką rozpuszczonego masła. Podsmaż przez kilka minut, a następnie zalej 1 i ¼ szklanki osolnej wody, bulionu lub soku pomarańczowego.

Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na minimalny poziom i pozwól, aby kuskus wchłonął płyn - nie przykrywaj patelni. Na koniec rozdrobnij całość widelcem.

Gotowanie kuskusu na parze

Kuskus można też gotować na parze. Użyj do tego celu parownika – metalowego bądź bambusowego. Ponieważ kuskus jest drobny, spód parownika, na który go wyłożysz, dobrze jest wyściełać czystą ściereczką bawełnianą, tetrą lub gęstą gazą.

Reszta jest już prosta – do garnka wlej wodę, a gdy się zagotuje, nałóż na garnek parownik z kuskusem i gotuj bez przykrycia. Pamiętaj, że kuskus zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Uważaj więc, by nie rozsypał się wszędzie dookoła.

Treść artykuły została pierwotnie opublikowana 08.01.2011 r.

Więcej porad kulinarnych:

Kiszone cytryny
Kiszone cytryny
W polskim domu nie ma zimy bez kiszonych ogórków, a w marokańskim – spiżarni bez kiszonych cytryn. A jak te cytryny wyglądają…!
Jak się jada madagaskarski ryż
Jak się jada madagaskarski ryż
Miłośnicy ryżu będą się dobrze czuli w madagaskarskiej kuchni, gdyż stanowi on podstawę tutejszego menu. Na szczęście towarzyszą mu też inne smaki.
Jak robi się sałatkę z kuskusu?
Jak robi się sałatkę z kuskusu?
Kuskus należy zjeść w ciągu 2-3 dni od jego przygotowania. Za to sposobów przygotowania sałatek na jego bazie jest więcej niż trzy. Znaaaacznie więcej!
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu?
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu?
Z resztkami ugotowanych ziemniaków, które zostały po rodzinym obiedzie, można zrobić całe mnóstwo pysznych i sycących dań. Jednym z nich są kotlety ruskie albo tarta z ziemniakami.
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Produktów sypkich, takich jak ryż, makaron czy kasza, mamy zazwyczaj w domu spory zapas. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby nie zawilgotniały i nie zalęgły się w nich mole spożywcze.
Borowik czyli prawdziwek: jak go rozpoznać? Jak przyrządzić?
Borowik czyli prawdziwek: jak go rozpoznać? Jak przyrządzić?
Borowik szlachetny jest niestety podobny do niejadalnego goryczaka żółciowego. Jego trzon jest jednak jaśniejszy, a sam grzyb po dotknięciu nie zmienia koloru.
Dania na zimę - co jeść, żeby nie przytyć
Dania na zimę - co jeść, żeby nie przytyć
Zimą mamy większe zapotrzebowanie na kaloryczne posiłki, które sycą i rozgrzewają. Jeśli obawiasz się, że nagle przytyjesz, to sprawdź nasze przepisy na pyszne dania, które nie spowodują rewolucji wagowej!
Jak doprawić pomidory? Słodycz wydobędziesz cynamonem
Jak doprawić pomidory? Słodycz wydobędziesz cynamonem
Sprawdź, czym przyprawić pomidory, aby smakowały najlepiej!
Czy też zauważyłaś białe paski na piersiach z kurczaka? Sprawdź, czy są szkodliwe!
Czy też zauważyłaś białe paski na piersiach z kurczaka? Sprawdź, czy są szkodliwe!
Pojawiające się białe paski na piersi z kurczaka cię niepokoją? Sprawdź, co oznaczają!
Tagi: kuchnia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/08.03.2017 00:11
Na zdjęciu jest ryż a nie kuskus....
/26.11.2016 14:05
nie ma słowa w jęz. polskim "wyłanczamy" . Poprawnie mówimy -wyłączamy
/13.03.2016 18:19
ALE DOBRE
POKAŻ KOMENTARZE (2)