Sajgonki - jak zrobić sajgonki z mięsem
Sajgonki - jak zrobić sajgonki z mięsemrok temu
Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Trudności przysparza zwijanie sajgonek oraz fakt, że sajgonki pękają - problemem może być zbyt duża ilość farszu lub jego wilgotność. Czytaj więcej
Wartości odżywcze grzybów
Wartości odżywcze grzybów2 lata temu
Dawniej rozpowszechnione było przekonanie, że grzyby nie posiadają żadnych cennych składników odżywczych, poza niektórymi minerałami. Obecnie dowiedziono, że grzyby dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Czytaj więcej
Jak robić przetwory z truskawek?
Jak robić przetwory z truskawek?2 lata temu
Jak zrobić przecier, konfiturę, dżem i kompot z truskawek? Zobacz, jak robić przetwory z truskawek - oto gotowe przepisy na przetwory z truskawek - wykorzystaj je, póki trwa sezon na truskawki! Czytaj więcej
Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) - charakterystyka i występowanie
Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) - charakterystyka i występowanie2 lata temu
Podgrzybek zajączek,dość rzadki - jest bardziej ceniony niż podgrzybek złotawy, ze względu na twardość miąższu i brak kwaskowego posmaku. Czytaj więcej
Podgrzybek brunatny (grzyb siniak, borowik sosnowy, podprawek) Xerocomus radius
Podgrzybek brunatny (grzyb siniak, borowik sosnowy, podprawek) Xerocomus radius2 lata temu
Podgrzybek to bardzo popularny i lubiany grzyb, w potrawach często zastępuje borowika, ma tę zaletę, że jest od niego tańszy. Czytaj więcej
Letnie sałatki do grilla
Letnie sałatki do grilla3 lata temu
W sezonie na grilla przyjęło się u nas jadać głównie mięso – ale upały skłaniają by na stole pojawiły się oprócz kiełbas i karkówek – schłodzone, orzeźwiające sałatki. O tej porze roku warzywa są tak soczyste i pełne smaku, że szkoda o nich zapominać w grillowe popołudnia. Czytaj więcej
Sztuka przyrządzania risotto
Sztuka przyrządzania risotto3 lata temu
Nauka przyrządzenia dobrego risotto wymaga praktyki i koncentracji. Niemniej warto próbować tej sztuki. Domowego risotto nie da się zastąpić tym zamawianym w restauracji, gdyż ma najlepszą konsystencję, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Czytaj więcej
Oryginalne dania z grzybów
Oryginalne dania z grzybów5 lat temu
Wiadomo: jajecznica z grzybami, sos grzybowy do kaszy i zrazów, smażone w cieście grzyby – to znane i lubiane dania. Podajemy tu pomysły, jak przyrządzić oryginalne, wykwintne chociaż proste i mało czasochłonne dania z grzybów: suflet, ciasteczka z grzybami, oraz bigos na kurkach. Czytaj więcej
Marynowanie grzybów
Marynowanie grzybów5 lat temu
Do marynowania najlepiej nadają się młode, jędrne grzyby świeżo zebrane: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze, podgrzybki. Czytaj więcej
Grzyby w kuchni włoskiej
Grzyby w kuchni włoskiej5 lat temu
Włosi są prawdziwymi amatorami borowików. Po włosku – porcini, albo zwyczajnie funghi (grzyby). Czytaj więcej