Sajgonki - jak zrobić sajgonki z mięsem
Sajgonki - jak zrobić sajgonki z mięsem8 miesięcy temu
Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Z naszą pomocą możesz przygotować je samodzielnie! Czytaj więcej
Wartości odżywcze grzybów
Wartości odżywcze grzybów8 miesięcy temu
Dawniej rozpowszechnione było przekonanie, że grzyby nie posiadają żadnych cennych składników odżywczych, poza niektórymi minerałami. Obecnie dowiedziono, że grzyby dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Czytaj więcej
Jak robić przetwory z truskawek?
Jak robić przetwory z truskawek?rok temu
Jak zrobić przecier, konfiturę, dżem i kompot z truskawek? Zobacz, jak robić przetwory z truskawek - oto gotowe przepisy na przetwory z truskawek - wykorzystaj je, póki trwa sezon na truskawki! Czytaj więcej
Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) - charakterystyka i występowanie
Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) - charakterystyka i występowanierok temu
Podgrzybek zajączek,dość rzadki - jest bardziej ceniony niż podgrzybek złotawy, ze względu na twardość miąższu i brak kwaskowego posmaku. Czytaj więcej
Podgrzybek brunatny (grzyb siniak, borowik sosnowy, podprawek) Xerocomus radius
Podgrzybek brunatny (grzyb siniak, borowik sosnowy, podprawek) Xerocomus radiusrok temu
Podgrzybek to bardzo popularny i lubiany grzyb, w potrawach często zastępuje borowika, ma tę zaletę, że jest od niego tańszy. Czytaj więcej
Letnie sałatki do grilla
Letnie sałatki do grilla2 lata temu
W sezonie na grilla przyjęło się u nas jadać głównie mięso – ale upały skłaniają by na stole pojawiły się oprócz kiełbas i karkówek – schłodzone, orzeźwiające sałatki. O tej porze roku warzywa są tak soczyste i pełne smaku, że szkoda o nich zapominać w grillowe popołudnia. Czytaj więcej
Sztuka przyrządzania risotto
Sztuka przyrządzania risotto2 lata temu
Nauka przyrządzenia dobrego risotto wymaga praktyki i koncentracji. Niemniej warto próbować tej sztuki. Domowego risotto nie da się zastąpić tym zamawianym w restauracji, gdyż ma najlepszą konsystencję, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Czytaj więcej
Kiszenie grzybów
Kiszenie grzybów2 lata temu
Grzyby kiszone, podobnie jak ogórki zawierają sporą ilość soli, a więc będziemy ich używać bardziej jako przyprawa (do barszczu, bigosu, kapusty) a nie jako samodzielną potrawę. Kiszenie grzybów jest popularne w kuchni rosyjskiej. Czytaj więcej
Bakłażan – wskazówki jak przygotować
Bakłażan – wskazówki jak przygotować2 lata temu
Bakłażan – bardzo popularne warzywo w kuchni włoskiej - w Polsce jest trochę niedoceniony z uwagi na goryczkę, którą wydziela. Pragnę przekazać tu wskazówki, jak się jej łatwo pozbyć i cieszyć doskonałym smakiem pod wieloma postaciami. Czytaj więcej
Oryginalne dania z grzybów
Oryginalne dania z grzybów3 lata temu
Wiadomo: jajecznica z grzybami, sos grzybowy do kaszy i zrazów, smażone w cieście grzyby – to znane i lubiane dania. Podajemy tu pomysły, jak przyrządzić oryginalne, wykwintne chociaż proste i mało czasochłonne dania z grzybów: suflet, ciasteczka z grzybami, oraz bigos na kurkach. Czytaj więcej