Jadłeś już?
Jadłeś już?16 lat temu
Chifan le ma? – jadłeś już? - to popularne przywitanie, świadczące o tym jak ważne w chińskiej historii było jedzenie dla przetrwania. Czytaj więcej
Bazylia
Bazylia16 lat temu
Zwaną potocznie bazylią wonną, bazylkiem ogrodowym, bazylijką zwyczajną czy balsamem. Przez Włochów okrzyknięta „ Królową ziół”, jej  łacińska nazwa basilicum znaczy: królewski. Jest to roślinka o miękkich jasno-zielonych liściach i zdecydowanym korzennym, słodko – pikantnym smaku i aromacie. Zawiera sporo olejków eterycznych. Czytaj więcej
Tofu - chiński wynalazek
Tofu - chiński wynalazek16 lat temu
Tofu samo w sobie jest prawie bez smaku, ale z łatwością przechodzi smakiem i zapachem przypraw, sosów oraz innych składników potrawy. Czytaj więcej
Jak urządzić ucztę Mongolski Kociołek?
Jak urządzić ucztę Mongolski Kociołek?16 lat temu
Mongolski kociołek jest tradycyjną chińską potrawą przypominającą europejskie fondue, z tą różnicą, że kawałki mięs i warzyw macza się we wrzącym rosole. Zorganizowanie przyjęcia a la Mongolski Kociołek może być dobrym pomysłem na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi. Czytaj więcej
Jedzenie pałeczkami
Jedzenie pałeczkami16 lat temu
W języku chińskim pałeczki to kuaizi, czyli w wolnym tłumaczeniu „przyspieszacze”. Dla nas którzy nie mamy takiej wprawy w operowaniu nimi kojarzą się raczej ze spowolnieniem jedzenia. Czytaj więcej
Biała wódka Maotai i inne likiery Baijiu
Biała wódka Maotai i inne likiery Baijiu16 lat temu
Najbardziej znaną białą wódką chińską jest Maotai, która smakuje podobnie jak nasza czysta wódka, ma jednak charakterystyczny zapach przypominający sos sojowy, który utrzymuje się po wypiciu. Polakom przyzwyczajonym do bezwonnych białych wódek zazwyczaj nie przypada do gustu i traktują ją tylko jako ciekawostkę. Czytaj więcej
Zagęszczanie
Zagęszczanie16 lat temu
Pewną innowacją w kuchni chińskiej jest zagęszczanie zup i sosów mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną – w zależności od regionu. Natomiast zupy zagęszcza się czystym jajkiem bez dodatku mąki. Czytaj więcej
Kapusta w Chinach
Kapusta w Chinach16 lat temu
Kapusta chińska bywa często (błędnie!) utożsamiana ze znaną w Polsce kapustą pekińską. Są to dwa różne warzywa - oba stanowią jednak ważny element chińskiej kuchni. O tym jak ważny świadczą chociażby statystki – każdy z mieszkańców dziewięciomilionowego Pekinu, gromadzi na zimę średnio 27 główek kapusty (pekińskiej)… Czytaj więcej
Chińskie regiony kulinarne
Chińskie regiony kulinarne16 lat temu
Kuchnia chińska dzieli się na, kantońską, syczuańską, pekińską i szanghajską. Czytaj więcej
Pasztet strasburski z gęsich wątróbek (Pâté de foie gras de Strasbourg)
Pasztet strasburski z gęsich wątróbek (Pâté de foie gras de Strasbourg)16 lat temu
Tradycyjne danie rodem z Alzacji – pasztet strasburski z gęsich wątróbek. Uważany za luksusowy, jeden z najdroższych przysmaków francuskiej kuchni. „Niebo w gębie!” owiane jednak kontrowersjami. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA