Kampania i Neapol przy stole
Kampania i Neapol przy stole16 lat temu
Wielu cudzoziemców utożsamia włoskie stoły z tradycyjną kuchnią Neapolitańską, bowiem najwięcej włoskich emigrantów pochodziło z Neapolu. W nowych krajach zakładali restauracje, w których serwowali swoje ulubione dania – w ten sposób rozpowszechnili regionalną kuchnię Kampanii na cały świat. Czytaj więcej
Domowa mozarella – zadanie dla odważnych
Domowa mozarella – zadanie dla odważnych16 lat temu
To prawda, można zrobić własną mozarellę w domu, ale trzeba do tego wytrwałości, cierpliwości i niezbędnego instrumentarium: termometru piwowarskiego, kroplomierza oraz garnka do mleka – takiego z podwyższonym dnem. Odwagi! Czytaj więcej
Domowy sorbet
Domowy sorbet16 lat temu
Sorbet – orzeźwiający, mrożony deser na bazie kruszonego lodu i zmiksowanych owoców. Jest bardzo popularny w całych Włoszech, ale najlepsze powstają w domach sycylijskich. Czytaj więcej
Pomidory
Pomidory16 lat temu
Włosi rozróżniają 2 typy pomidorów – do sosu i sałatkowe. Najbardziej znaną odmianą włoskich pomidorów jest San Marzano. Czytaj więcej
Oregano
Oregano16 lat temu
Oregano – przyprawa spopularyzowana w Polsce dzięki włoskiej kuchni - wzbogaca smak pizzy i spaghetti. Czytaj więcej
Polenta - jak przygotować i z czym podawać
Polenta - jak przygotować i z czym podawać16 lat temu
Włoska polenta, podobnie jak rumuńska mamałyga, jest prostą, ludową potrawą, sprawdzającą się tak w formie głównego dania, jak i podana jako dodatek do niego. Czytaj więcej
Limoncello - cytrynowy likier na spirytusie
Limoncello - cytrynowy likier na spirytusie16 lat temu
Limoncello – wysokoprocentowy likier cytrynowy, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Można go zrobić w domu, goście będą oczarowani! Czytaj więcej
Pasta secca, czyli makaron suszony
Pasta secca, czyli makaron suszony16 lat temu
Namiętność Włochów do makaronu jest legendarna, nie bez kozery zyskali na świecie przydomek makaroniarzy. Średnie spożycie makaronu na głowę mieszkańca we Włoszech wynosi rocznie 28 kilogramów, a w Polsce niespełna 5. Niemniej wskaźnik ten w ostatnich latach rośnie. I chociaż wciąż najpopularniejszą polską zupą jest pomidorowa, to myślę że na podniesienie tych statystyk ma wpływ rosnąca popularność kuchni włoskiej. Dziś polecamy wykorzystanie suszonego makaronu - pasty secca. Czytaj więcej
Pizza – tajniki sukcesu
Pizza – tajniki sukcesu16 lat temu
Cała tajemnica włoskiej pizzy tkwi w cienkości i kruchości jej spodu. Pizze przygotowane przez Polaków, nawet w najlepszych restauracjach mają z reguły rozmoczone i zbyt miękkie spody, a to nie wróży sukcesu. Zdarza się nam także przesadzić z grubością ciasta. Czytaj więcej
Pomidory suszone na słońcu
Pomidory suszone na słońcu16 lat temu
Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu otrzymuje się przyprawę bardzo o bardzo intensywnym aromacie, niezwykle wzmocnionym smaku i zapachu. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA