Wino ryżowe - sprawdzony przepis na domowy trunek. Jakie właściwości ma wino ryżowe?

domowe wino ryżowe fot. Adobe Stock, m________k____
Tradycyjne wino ryżowe jest coraz częściej dostępne w sklepach typu "kuchnie świata". Możesz jednak zrobić je samodzielnie i wydobyć z niego wszystko, co najlepsze. Wino ryżowe jest dużo mocniejsze, niż to owocowe - może mieć nawet 17%. Zobacz, jak zrobić domowe wino ryżowe i cieszyć się jego smakiem, a przede wszystkim właściwościami.
/ 04.04.2022 10:14
domowe wino ryżowe fot. Adobe Stock, m________k____

Wino ryżowe zawiera około 17% alkoholu. Nie należy dodawać do niego spirytusu, bo przerwie on proces fermentacji drożdży. Z ryżu robi się także popularne w Japonii sake. Produkcja wina ryżowego jest tania, a sam trunek powstaje dość szybko. Zobacz, jak przygotować domowe wino ryżowe.

Spis treści:

  1. Wino ryżowe: właściwości
  2. Domowe wino ryżowe

Wino ryżowe: właściwości

Wino ryżowe, pite w umiarkowanych ilościach, ma działanie kojące i odprężające. Zmniejsza objawy stresu i poprawia ogólne samopoczucie. Dodatkowo jest uważane za stosunkowo zdrowy trunek. Można je przygotować na wiele sposobów i kombinować co do użytych przypraw.

Do wina ryżowego można dodać:

  • goździki,
  • pieprz,
  • śliwki, 
  • kawałki jabłek,
  • ziele angielskie,
  • gałkę muszkatołową (ostrożnie),
  • wanilię,
  • goździki,
  • cynamon,
  • imbir,
  • zioła zielone typu tymianek czy bazylia.

Oczywiście nie dodawaj wszystkich przypraw naraz – trzeba się zdecydować na indywidualną kompozycję. Także ilości przypraw są sprawą gustu, zamieszczony tu przepis jest tylko bazą do dalszych prób.

wino ryżowe
fot. Wino ryżowe/Adobe Stock, marcin jucha

Domowe wino ryżowe

Wino ryżowe w zasadzie jest białe, ale można zabarwić go karmelem dla otrzymania bursztynowego koloru. Niektórzy dodają kurkumy, aby się wybarwiło na żółto.

Przepis na 10 l mocnego wina ryżowego

Składniki:

  • 7,5 l wody,
  • 2 kg ryżu,
  • 1,5kg cukru,
  • sok z 2 cytryn,
  • 30-50 dkg rodzynek,
  • 5 g pożywki,
  • drożdże winne Tokay lub Sherry.

Syrop:

  • 1,2 l wody,
  • 1,3 kg cukru,
  • cukier do dosładzania.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki wypłucz na sicie i zalej wrzątkiem, mocz przez 1 godzinę, aby napęczniały. Następnie odcedź.
  2. Drożdże rozrób według przepisu na opakowaniu. W 7,5 l wody rozpuść 5 kg cukru. Ryż kilkukrotnie przepłucz na sicie. Na dno gąsiora daj ryż, rodzynki, zalej wodą z sokiem z cytryny i cukrem, rozrób pożywkę wodą i dodaj razem z rozrobionymi drożdżami.
  3. Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną (do rurki należy dodać odrobinę wody).
  4. Po tygodniu dodaj do wina syrop z reszty wody 1,2 l i cukru 1,3 kg. Staraj się utrzymać wino w temperaturze 20 stopni.
  5. Od czasu do czasu mieszamy całość. Po 6 tygodniach odciągnij wężykiem wino do baniaczka o pojemności 10 litrów. Rodzynki i ryż odsącz na sicie i wykorzystaj w innych przepisach, natomiast płyn wlej do naczynia z winem.
  6. Teraz możesz wino ryżowe dosłodzić do smaku, a następnie odstawić na kolejne 6 tygodni. Kiedy na dnie utworzy się osad, jeszcze raz zlej wino za pomocą rurki, żeby wino ryżowe było klarowne.
  7. Możesz jeszcze raz je dosłodzić. Domowe wino ryżowe będzie młode, ale nadające się do spożycia, możesz dalej je zostawić do dalszego dojrzewania i klarowania.

Wino ryżowe najlepiej smakuje po roku. Możesz jednak próbować je wcześniej.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.07.2009.

Czytaj także:
Najlepsze sposoby na kaca
1 promil - ile to alkoholu
Wino z głogu

Redakcja poleca

REKLAMA