Rzeżucha
Rzeżucha16 lat temu
Rzeżuchę jadamy właściwie raz w roku, wielka szkoda, bo jest to ziółko o niezwykłych walorach smakowych i na dodatek bardzo zdrowe. Czytaj więcej
Niezwykłe wypadki poczciwej pieczarki
Niezwykłe wypadki poczciwej pieczarki16 lat temu
Pieczarki pochodzą z Paryża – po raz pierwszy wyhodował je ogrodnik Chambry w pobliskich kamieniołomach. I chociaż tajemnica hodowli grzybów rozpowszechniła się na całym świecie, do dziś Francja figuruje w czołówce państw o największej produkcji pieczarek. Czytaj więcej
Czubajka kania (kania, parasolnik, sowa, cyganka, indor) Macrolepiota procera
Czubajka kania (kania, parasolnik, sowa, cyganka, indor) Macrolepiota procera16 lat temu
Pospolity grzyb jadalny, stosunkowo duży, czasem można znaleźć giganty o wadze prawie kilograma. W kuchni niezwykle ceniona. Jada się głównie kapelusze dorosłych osobników, które uchodzą za rarytas, panierowane w jajku są porównywane w smaku do kotleta schabowego. Ale trzony także są godne polecenia. Czytaj więcej
Gołąbek winny Russula xerampelina
Gołąbek winny Russula xerampelina16 lat temu
Grzyb jadalny, występuje często latem i jesienią w lasach iglastych – sosnowych oraz świerkowych. Lubi gleby kwaśne. Nie jest nadzwyczaj cenny pod względem kulinarnym, nie polecany do suszenia ze względu na brzydki zapach. Ale dobrze smakuje smażony na blasze lub patelni. Czytaj więcej
Koźlarz pomarańczowożółty (krawiec, pomarańczówka)Leccinum versipelle, Leccinum rufescens, Leccinum testaceoscabrum
Koźlarz pomarańczowożółty (krawiec, pomarańczówka)Leccinum versipelle, Leccinum rufescens, Leccinum testaceoscabrum16 lat temu
Grzyb jadalny, pospolity, bardzo lubiany i smaczny. Występuje latem i jesienią, jest związany mikoryzą z brzozami, spotyka się go w lasach mieszanych. W Polsce dopuszczony do obrotu handlowego. Czytaj więcej
Muchomor jadowity Amanita virosa
Muchomor jadowity Amanita virosa16 lat temu
Śmiertelnie trujący! Występuje rzadko, w sezonie letnim i jesiennym, na piaszczystych, ubogich glebach. Najczęściej w lasach iglastych. Czytaj więcej
Jak suszyć grzyby?
Jak suszyć grzyby?16 lat temu
Grzyby psują się bardzo szybko, a zjedzenie nadpsutych grzybów może być szkodliwe dla zdrowia, dlatego zaraz po grzybobraniu trzeba zdecydować które grzyby przeznaczamy do zjedzenia, a które będziemy suszyć. Czytaj więcej
Koźlarz babka (kozak, koźlak, stojak) Leccinum scartum
Koźlarz babka (kozak, koźlak, stojak) Leccinum scartum16 lat temu
Popularny grzyb jadalny, występujący w laskach brzozowych. Tworzy mikoryzę z brzozą brodawkowatą i brzozą omszoną. Rośnie pojedynczo lub w grupach. Czytaj więcej
Pieprznik jadalny
Pieprznik jadalny16 lat temu
Potocznie zwany kurką, lisiczką lub liszką. Łacińska nazwa: Cantharellus cibarius. Popularny i bardzo smaczny. Czytaj więcej
Zatrucia grzybami
Zatrucia grzybami16 lat temu
Najbardziej niebezpieczne są muchomory. Zawierają falloidynę i amanitynę – substancje bardzo groźne dla człowieka. Nie można się ich pozbyć przez gotowanie. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA