Technika smażenia Chao
Technika smażenia Chao16 lat temu
Chao jest jedną z technik smażenia drobno pokrojonych produktów. Służy do tego najczęściej wok.  Czytaj więcej
Kuchnia prowansalska
Kuchnia prowansalska16 lat temu
Natura szczodrze obdarzyła ten kawałek świata, nie tylko pięknymi widokami Lazurowego Wybrzeża – prowansalska kuchnia jest pyszna i aromatyczna dzięki świeżym i dorodnym produktom dojrzewającym w pełnym słońcu oraz ziołom, które porastają całe połacie tej pachnącej krainy. Czytaj więcej
Brie - kremowy przysmak
Brie - kremowy przysmak16 lat temu
Oryginalny Brie powstaje z mleka krów pasionych na pastwiskach Normandii. Był początkowo serem królewskim, z czasem ten kremowy smak pokochali go wszyscy – nie tylko Francuzi. Czytaj więcej
Tarta – przepis podstawowy
Tarta – przepis podstawowy16 lat temu
Tarta jest to okrągły, płaski placek z kruchego ciasta, którego podstawą są zawinięte, karbowane brzegi, które zapieka się z różnymi rodzajami nadzienia. Poniżej przedstawiamy dokładny przepis na tartę. Czytaj więcej
Świeże croissanty
Świeże croissanty16 lat temu
Przygotowanie domowych croissantów nie jest takie proste. Warto jednak spróbować zrobić, bo świeże, wyjęte prosto z pieca smakują faktycznie najlepiej. Najważniejszy jest sposób rozwałkowania ciasta z masłem i formowanie rogalików z wąskich trójkątów. Czytaj więcej
Tapenada - prowansalska pasta do pieczywa
Tapenada - prowansalska pasta do pieczywa16 lat temu
Popularna w Prowansji przystawka z oliwek, kaparów i filetów anchois, którą w postaci pasty jada się z pieczywem - bagietkami lub chlebem. Czytaj więcej
Skąd bąbelki w szampanie?
Skąd bąbelki w szampanie?16 lat temu
Szampan to wino musujące z Szampanii, którego najbardziej znanym producentem jest Louis Vuitton Moet Henessy. Dowiedzmy się więcej na temat znanego trunku z bąbelkami. Czytaj więcej
Jakie menu na dużą imprezę
Jakie menu na dużą imprezę16 lat temu
Organizujesz dużą imprezę? Nie wiesz jakie menu zaproponować gościom i której firmy cateringowej skorzystać? Zdaj się na nasze rady… Czytaj więcej
Organizacja dużej imprezy
Organizacja dużej imprezy16 lat temu
Jak poradzić sobie z organizacją naprawdę dużej imprezy? Jak udźwignąć ten ciężar? Od czego zacząć? Okazuje się, że diabeł nie jest aż taki straszny… Czytaj więcej
Cantal - ser z charakterem
Cantal - ser z charakterem16 lat temu
Cantal to jeden z najstarszych francuskich serów. Pochodzi z Owernii, w Środkowych Piernejach. Powstaje w Pays Vert czyli „zielonej krainie” wokół wygasłych wulkanów. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA