Włoska oliwa z oliwek
Włoska oliwa z oliwek16 lat temu
Na włoskim stole oliwa po prostu jest. Zawsze. Występuje w niemal każdym przepisie. Włoska oliwa jest najwyżej ceniona na świecie ze względu na wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe. Czytaj więcej
Bazylia - królowa włoskich ziół
Bazylia - królowa włoskich ziół17 lat temu
Włosi kochają bazylię, nazywa się ją królową włoskich ziół. Jest bardzo wdzięczna w domowej hodowli i ma wiele zastosowań. Czytaj więcej
Chianti
Chianti17 lat temu
Najbardziej znane włoskie czerwone, wytrawne wino, o zawartości alkoholu 11,5-12,5%. Pochodzi ze słonecznych wzgórz Toskanii. Chianti  niekiedy można kupić w charakterystycznych pękatych butelkach otoczonych plecionką. Symbolem Chianti Classico od wieków jest czarny kogut. Czytaj więcej
Makaronowy Savoir Vivre
Makaronowy Savoir Vivre17 lat temu
Włosi wierzą, że sztukę obchodzenia się z makaronem przekazuje się w genach. Rzeczywiście tak jest, że tylko oni wiedzą jaki kształt makaronu będzie pasował do tego akurat sosu. Nam musi wystarczyć instrukcja zawarta w przepisie. Jest jednak kilka rzeczy, których można się nauczyć, o nich właśnie piszemy w poniższym mini poradniku savoir vivre'u. Czytaj więcej
Sycylia od kuchni
Sycylia od kuchni17 lat temu
Ktokolwiek był na Sycylii pamięta zapach drzew pomarańczowych, który wita przybysza zaraz po opuszczeniu promu. Sycylia jest najdalej na południe położoną włoską wyspą, różni się zarówno klimatem jak i historią od kontynentalnej części kraju. Największy wpływ na kuchnię tego regionu mieli Arabowie, ale także Grecy, Hiszpanie i Normanowie. Czytaj więcej
Ocet balsamiczny (aceto balsamico)
Ocet balsamiczny (aceto balsamico)17 lat temu
Jest to jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny rodzaj octu produkowanego z moszczu, czyli pulpy winogronowej. Jego szlachetność odmierza się latami dojrzewania. Najstarsze octy balsamiczne trafiają na nasze stoły nawet po 50 latach leżakowania, są wtedy bardzo gęste, skondensowane i niewyobrażalnie drogie. Pełnoletność osiągają w wieku lat kilkunastu, podobnie jak człowiek. Czytaj więcej
Jak zrobić gnocchi?
Jak zrobić gnocchi?17 lat temu
Klasyczne gnocchi di patate to po prostu kopytka ziemniaczane. Małe kluseczki, na jeden kęs. Tradycyjnie były wyrabiane z semioliny, sera ricotta i ziemniaków. Trzeba trochę czasu i prób aby znaleźć najlepszą, własną metodę ich wyrabiania, a wtedy przygotowanie gnocchi stanie się łatwe, szybkie i przyjemne. Prezentujemy tu garść praktycznych wskazówek. Czytaj więcej
Sery twarde
Sery twarde17 lat temu
Mało kto wie, że włoska tradycja serowarska jest starsza od francuskiej. We Włoszech znajdziemy ponad 30 gatunków sera ze znakiem autentyczności pochodzenia DOC. Tutaj prezentujemy najpopularniejsze gatunki serów twardych: parmezan i pecorino, które są dostępne w naszych sklepach lub delikatesach. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA