Fot. Fotolia
Jak przygotować grzyby do marynowania?
Grzyby najpierw czyścimy i obgotowujemy w wodzie około 15 minut w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Kwasek cytrynowy dodajemy po to, by grzyby nie sczerniały. Grzybki odcedzamy, studzimy zimną przegotowaną wodą i wkładamy do słoików, uprzednio wyparzonych wrzątkiem.
Można do grzybków dodać pokrojoną w plasterki sparzoną wrzątkiem lub lekko podgotowaną cebulkę.
Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw. Warto dodać do niej ziele angielskie, kawałek chrzanu, gorczycę, ziarenka pieprzu, goździki (nie za dużo 2-3 na słoik) – wedle upodobania. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy grzyby. Słoje zamykamy i pasteryzujemy ok. 1 godziny, następnie wyjmujemy, dokręcamy i stawiamy do góry dnem.
Następnego dnia pasteryzację powtarzamy.
Proporcje:
- 1 kg grzybów
- 2-3 cebule
- 0,5 l wody
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ l l octu 10%
- 8 ziarenek pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżeczki nasion gorczycy
- 4-6 goździków
- 2 cm kawałek korzenia chrzanu, obrany i pocięty w wiórki
Zobacz także: Jak zakisić grzyby?