Chia pudding fot. Adobe Stock

Chia pudding - 4 najlepsze przepisy na owocowy pudding z chia

Chia pudding to prosty i zdrowy deser. Wystarczy wymieszać 4 łyżki nasion chia z mlekiem lub napojem roślinnym i dołożyć świeże owoce. Możesz dodać także miód oraz orzechy.
Barbara Dąbrowska / 21.01.2020 10:21
Chia pudding fot. Adobe Stock

Nasiona chia wykazują właściwości żelujące, świetnie wchłaniają płyny, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się jako podstawa puddingu owocowego.

Chia zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i wapnia, mają niski indeks glikemiczny. Są jednym ze składników zdrowej diety i pozwalają szybko przygotować smaczny, niskokaloryczny deser na diecie odchudzającej.

Wypróbuj najlepsze przepisy na chia pudding.

Spis treści:

Chia pudding z musem borówkowym

Składniki:

  • 300 ml napoju migdałowego, 
  • 4 łyżki nasion chia,
  • szklanka borówek amerykańskich,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

  1. Garść borówek odłóż na bok.
  2. Pozostałą część borówek zmiksuj z łyżeczką miodu.
  3. Do napoju migdałowego dodaj nasiona chia oraz drugą łyżeczkę miodu, odstaw do napęcznienia.
  4. Nasiona chia pęcznieją przez co najmniej 3 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc w lodówce.
  5. Rano nakładaj warstwowo pudding chia i mus z borówek.
  6. Na wierzchu ułóż świeże borówki, ozdób listkami mięty.

Pudding z chia z malinami i kakao

Składniki:

  • 300 ml napoju kokosowego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 garści malin,
  • garść migdałów,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy.

Przygotowanie

  1. Nasiona chia wymieszaj z napojem kokosowym, syropem z agawy i kakao.
  2. Odstaw do napęcznienia.
  3. Przełóż pudding do miseczek/słoików i ozdób świeżymi malinami.
  4. Posyp sieganymi migdałami.

Pudding z chia
fot. Adobe Stock

Chia pudding z mango i kokosem

Składniki:

  • 300 ml napoju kokosowego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 1 owoc mango,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki ksylitolu.

Przygotowanie

  1. Nasiona chia wymieszaj z napojem kokosowym i ksylitolem.
  2. Dodaj wiórki kokosowe.
  3. Zostaw na noc w lodówce do napęcznienia.
  4. Mango pokrój w kostkę.
  5. Pudding przełóż do słoiczków.
  6. Na wierzchu ułóż mango, posyp wiórkami kokosowymi.

Chia pudding z mango
fot. Adobe Stock

Pudding z chia, kiwi i granolą

Składniki:

  • 300 ml mleka 2%,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 owoce kiwi,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki granoli bez cukru.

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mleko z nasionami chia i miodem.
  2. Odstaw do napęcznienia na minimum 3 godziny.
  3. Kiwi obierz. 
  4. Jeden owoc zmiksuj na gładki mus, drugi pokrój w kostkę.
  5. Na dno słoiczka przełóż mus z kiwi.
  6. Potem dołóż warstwę chia. 
  7. Na wierzchu ułóż owoce pokrojone w kostkę.
  8. Posyp granolą.

Pudding z chia i kiwi
fot. Adobe Stock

Dowiedz się więcej o nasionach chia:
Jak jeść nasiona chia? Przepisy na desery z chia
Nasiona chia – jakie mają właściwości i jak je jeść? 11 sposobów!
Nasiona chia – jak wpływają na włosy?

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.