Nasiona chia wykazują właściwości żelujące, świetnie wchłaniają płyny, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się jako podstawa puddingu owocowego.
Chia zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i wapnia, mają niski indeks glikemiczny. Są jednym ze składników zdrowej diety i pozwalają szybko przygotować smaczny, niskokaloryczny deser na diecie odchudzającej.
Wypróbuj najlepsze przepisy na chia pudding.
Spis treści:
- Chia pudding z musem borówkowym
- Pudding z chia z malinami i kakao
- Chia pudding z mango i kokosem
- Pudding z chia, kiwi i granolą
Chia pudding z musem borówkowym
Składniki:
- 300 ml napoju migdałowego,
- 4 łyżki nasion chia,
- szklanka borówek amerykańskich,
- 2 łyżeczki miodu,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie:
- Garść borówek odłóż na bok.
- Pozostałą część borówek zmiksuj z łyżeczką miodu.
- Do napoju migdałowego dodaj nasiona chia oraz drugą łyżeczkę miodu, odstaw do napęcznienia.
- Nasiona chia pęcznieją przez co najmniej 3 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc w lodówce.
- Rano nakładaj warstwowo pudding chia i mus z borówek.
- Na wierzchu ułóż świeże borówki, ozdób listkami mięty.
Pudding z chia z malinami i kakao
Składniki:
- 300 ml napoju kokosowego,
- 4 łyżki nasion chia,
- 2 garści malin,
- garść migdałów,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki syropu z agawy.
Przygotowanie:
- Nasiona chia wymieszaj z napojem kokosowym, syropem z agawy i kakao.
- Odstaw do napęcznienia.
- Przełóż pudding do miseczek/słoików i ozdób świeżymi malinami.
- Posyp sieganymi migdałami.
fot. Adobe Stock
Chia pudding z mango i kokosem
Składniki:
- 300 ml napoju kokosowego,
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 owoc mango,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki ksylitolu.
Przygotowanie:
- Nasiona chia wymieszaj z napojem kokosowym i ksylitolem.
- Dodaj wiórki kokosowe.
- Zostaw na noc w lodówce do napęcznienia.
- Mango pokrój w kostkę.
- Pudding przełóż do słoiczków.
- Na wierzchu ułóż mango, posyp wiórkami kokosowymi.
fot. Adobe Stock
Pudding z chia, kiwi i granolą
Składniki:
- 300 ml mleka 2%,
- 4 łyżki nasion chia,
- 2 owoce kiwi,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki granoli bez cukru.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mleko z nasionami chia i miodem.
- Odstaw do napęcznienia na minimum 3 godziny.
- Kiwi obierz.
- Jeden owoc zmiksuj na gładki mus, drugi pokrój w kostkę.
- Na dno słoiczka przełóż mus z kiwi.
- Potem dołóż warstwę chia.
- Na wierzchu ułóż owoce pokrojone w kostkę.
- Posyp granolą.
fot. Adobe Stock
Dowiedz się więcej o nasionach chia:
Jak jeść nasiona chia? Przepisy na desery z chia
Nasiona chia – jakie mają właściwości i jak je jeść? 11 sposobów!
Nasiona chia – jak wpływają na włosy?
Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.