Jabłka z amarantusem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

JAK ZROBIĆ PIECZONE JABŁKA: pieczone jabłka z żurawiną i inne

Pieczone jabłka to prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci nawet wybrednych smakoszy – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 22.08.2018 12:42
Jabłka z amarantusem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pieczone jabłka z żurawiną

Oto składniki na pieczone jabłka z żurawiną:

  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki żurawiny
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 szklanki soku żurawinowego

Jak zrobić pieczone jabłka z żurawiną?

1 krok: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, wydrąż środek, usuń ogonki.

2 krok: Następnie wymieszaj rodzynki z brązowym cukrem, żurawiną i masłem. Gotową masą uzupełnij środek jabłek.

3 krok: Jabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sokiem żurawinowym. Następnie przełóż do piekarnika i pieczemy przez 30 minut do miękkości.

Tak przyrządzone pieczone jabłka są doskonałym pomysłem na deser lub drugie śniadanie.

Pieczone jabłka wypełnione doskonałym nadzieniem to ciekawy pomysł na lekki i orzeźwiający deser. Do tego możemy wykorzystać różne odmiany – Szarą Renetę, Golden Delicious lub Jonagold. Wypełnienie w postaci sycącej kaszy jaglanej, płatków owsianych oraz owoców możemy urozmaicić korzennymi przyprawami. Sprawdź nasze pomysły na lekki i smaczny deser!

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną

Oto składniki na pieczone jabłka z kasza jaglaną:

  • 4 duże jabłka
  • kubek ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • szczypta soli

Jak zrobić pieczone jabłka z kaszą jaglaną?

1 krok: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Następnie umyj jabłka pod bieżącą wodą i wydrąż środek.

2 krok: W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną w osolonej, wrzącej wodzie.

3 krok: Po opłukaniu ostudź i połącz z masłem, cukrem i cynamonem. Wypełnij środek jabłek przygotowaną masą.

4 krok: Piecz całość przez 30 minut do miękkości.

Tak przyrządzone danie z jabłek możemy serwować na deser z gałką lodów waniliowych.

Pieczone jabłka z cynamonem

Oto składniki na pieczone jabłka z cynamonem:

  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • posiekane orzechy włoskie

Jak zrobić pieczone jabłka z cynamonem?

1 krok: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą  i wydrąż gniazda nasienne.

2 krok: Połącz cukier, masło oraz posiekane wcześniej orzechy włoskie. Masą wypełnij środek jabłek. 

3 krok: Jabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 30 minut. Po ostudzeniu podaj z ulubionymi lodami lub pokruszonymi ciastkami.

Tak przygotowane pieczone jabłka możemy jeść również na zimno.

Zobacz inne przepisy na desery