Pieczone jabłka z żurawiną
Oto składniki na pieczone jabłka z żurawiną:
- 4 duże jabłka
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki żurawiny
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 4 łyżeczki masła
- 2 szklanki soku żurawinowego
Jak zrobić pieczone jabłka z żurawiną?
1 krok: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, wydrąż środek, usuń ogonki.
2 krok: Następnie wymieszaj rodzynki z brązowym cukrem, żurawiną i masłem. Gotową masą uzupełnij środek jabłek.
3 krok: Jabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sokiem żurawinowym. Następnie przełóż do piekarnika i pieczemy przez 30 minut do miękkości.
Tak przyrządzone pieczone jabłka są doskonałym pomysłem na deser lub drugie śniadanie.
Pieczone jabłka wypełnione doskonałym nadzieniem to ciekawy pomysł na lekki i orzeźwiający deser. Do tego możemy wykorzystać różne odmiany – Szarą Renetę, Golden Delicious lub Jonagold. Wypełnienie w postaci sycącej kaszy jaglanej, płatków owsianych oraz owoców możemy urozmaicić korzennymi przyprawami. Sprawdź nasze pomysły na lekki i smaczny deser!
Pieczone jabłka z kaszą jaglaną
Oto składniki na pieczone jabłka z kasza jaglaną:
- 4 duże jabłka
- kubek ugotowanej kaszy jaglanej
- szczypta cynamonu
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki masła
- szczypta soli
Jak zrobić pieczone jabłka z kaszą jaglaną?
1 krok: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Następnie umyj jabłka pod bieżącą wodą i wydrąż środek.
2 krok: W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną w osolonej, wrzącej wodzie.
3 krok: Po opłukaniu ostudź i połącz z masłem, cukrem i cynamonem. Wypełnij środek jabłek przygotowaną masą.
4 krok: Piecz całość przez 30 minut do miękkości.
Tak przyrządzone danie z jabłek możemy serwować na deser z gałką lodów waniliowych.
Pieczone jabłka z cynamonem
Oto składniki na pieczone jabłka z cynamonem:
- 4 duże jabłka
- pół szklanki brązowego cukru
- 4 łyżeczki masła
- łyżeczka cynamonu
- posiekane orzechy włoskie
Jak zrobić pieczone jabłka z cynamonem?
1 krok: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wydrąż gniazda nasienne.
2 krok: Połącz cukier, masło oraz posiekane wcześniej orzechy włoskie. Masą wypełnij środek jabłek.
3 krok: Jabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 30 minut. Po ostudzeniu podaj z ulubionymi lodami lub pokruszonymi ciastkami.
Tak przygotowane pieczone jabłka możemy jeść również na zimno.
Zobacz inne przepisy na desery