Składniki (6-8 porcji):
- 1 cały (2-3 kg) łosoś głową i ogonem, sprawiony
- 3-5 pędów szczypioru, drobno pokrojonych
- 1 cytryna, pokrojona na cienkie plasterki
- 1 ogórek, pokrojony na cienkie plasterki
- gałązki świeżego koperku, do przybrania
- cząstki cytryny, do podania
Zielony sos
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g listków rukwi wodnej, drobno posiekanych
- 40 g estragonu, drobno posiekanego
- 300 g majonezu
- 1-2 łyżki (15-30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 200 g masła
- sól i mielony czarny pieprz
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Łososia opłukać i położyć pośrodku dużego arkusza folii aluminiowej. Do jamy brzusznej ryby włożyć szczypior i jedną warstwą plasterków cytryny, pozostałe rozłożyć wokół ryby. Łososia oprószyć solą i pieprzem.
2. Łososia luźno owinąć folią, szczelnie łącząc jej brzegi nad rybą. Wstawić do nagrzanego piekarnika p piec przez 60 minut.
3. Rybę wyjąć z piekarnika i zawiniętą w folię odłożyć na 15 minut. Następnie otworzyć folię i pozostawić na niej łososia do ostygnięcia.
4. Zimną rybę przełożyć na półmisek, rozłożyć na niej plasterki cytryny, szczelnie przykryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na kilka godzin.
5. Przed podaniem usunąć plasterki cytryny. Następnie tępym nożem podważyć skórę przy ogonie i ostrożnie zdjąć ją razem z płetwami, uważając, by nie porozrywać mięsa.
6. Wzdłuż ryby rozłożyć plasterki ogórka, tak aby lekko na siebie zachodziły i imitowały duże rybie łuski.
7. Przygotować sos: do pojemnika miksera włożyć czosnek, rukiew, estragon i majonez, wlać sok z cytryny i miksować, aż składniki się połączą.
8. Masło roztopić i, wlewając wąskim strumyczkiem do masy majonezowej, miksować, aż składniki się połączą, sos zgęstnieje i będzie gładki. Przelać do sosjerki i oziębić w lodówce. Rybę przybrać gałązkami koperku. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.
WARIANT
Łosoś można pokroić na 6-8 dzwonek. Każde z nich położyć na kwadracie folii aluminiowej, na wierzchu rozłożyć plasterki cebuli i cytryny.
Oprószyć solą oraz pieprzem i luźno owinąć folią, szczelnie łącząc jej brzegi.
Paczuszki położyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10-15 minut, aż mięso zmatowieje. Przed podaniem przybrać plasterkami ogórka. Podawać na zimno z zielonym sosem.
Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler "Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje", wyd. Siedmioróg, 2005