zielone smoothie fot. Adobe Stock, sonyakamoz

Zielone smoothie dla zdrowia i urody. 10 najlepszych przepisów w sieci

Zielone smoothie są smaczne i mają wiele prozdrowotnych właściwości. Poznaj najlepsze przepisy na zielone smoothies, które zachwycą cię smakiem i na stałe zagoszczą w twojej diecie. Podajemy przepisy na zielone smoothie z: pieczonymi jabłkami, ananasem, brzoskwiniowe, miętowe i zielone smoothie w wersji detoks.
/ 28.02.2022 10:50
zielone smoothie fot. Adobe Stock, sonyakamoz

Zielone smoothie to idealne drugie śniadanie, koktajl przedtreningowy lub przekąska między posiłkami. Smoothie oparte na zielonych liściach to też bogactwo witamin i naturalny suplement diety. Staraj się pić zielone koktajle często.

Spis treści:

  1. Jak robić smaczne zielone smoothie?
  2. Zielone smoothie na odchudzanie - co musisz wiedzieć
  3. Dlaczego warto pić zielone koktajle?
  4. Zielone smoothie - przepisy

Jak robić smaczne zielone smoothie?

Niezależnie od tego, czy robisz zielone smoothie z jarmużem, czy ze szpinakiem, musisz odpowiednio je komponować, by było nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Żeby twoje zielone smoothie wyszło smaczne i zdrowe, dodaj do niego:

  • garść dowolnej zieleniny,
  • słodki owoc,
  • płynną bazę: mleko, napój roślinny, kefir, maślankę lub wodę,
  • dowolne dodatki smakowe lub prozdrowotne.

Na początku przygody z zielonymi koktajlami postaw raczej na dodatek słodkich, ulubionych owoców. Później możesz powoli zwiększać udział zielonych liści. Pamiętaj, że połowa sukcesu dobrego smoothie tkwi w cierpliwym blendowaniu i właściwym dobraniu koksystencji. Reguluj ilość płynów tak, by smoothie miało odpowiadająca ci strukturę.

Zielone smoothie na odchudzanie - co musisz wiedzieć

Zielone smoothie są dobrym składnikiem diety odchudzającej, bo przy niewielkiej kaloryczności zapewniają znaczną dawkę witamin i minerałów. Samo picie zielonych koktajli jednak cię nie odchudzi. Do tego jest potrzebny deficyt energetyczny.

Jeśli szukasz typowych przepisów na koktajle na odchudzanie, unikaj raczej dodawania wielu owoców do koktajlu. Postaw na jeden owoc i uzupełnij smoothie zielonymi składnikami.

Dlaczego warto pić zielone koktajle?

Zielone koktajle mają wiele zalet prozdrowotnych:

  • mogą być śniadaniem dla osób, które nie lubią śniadań;
  • dodają do jadłospisu witamin;
  • uzupełniają jadłospis w minerały;
  • są źródłem prozdrowotnych antyoksydantów;
  • dobrze smakują;
  • łatwo pozwalają dostosować skład do celów (mogą pojawić się jednakowo w diecie na redukcję, co w diecie na masę);
  • zielone koktajle mają wiele sirtuin, związków uznanych za odmładzające, dlatego koktajle sirtfood pije się w diecie sirtuinowej;
  • nawadniają i poprawiają wygląd cery.

Zielone smoothie - przepisy

Zielone smoothie ze szpinakiem

Składniki:

  • garść szpinaku,
  • kiwi,
  • jabłko,
  • szklanka wody gazowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj liście szpinaku. 
  2. Przełóż składniki koktajlu do blendera.
  3. Zmiksuj na gładki koktajl.

zielone smoothie ze szpinakiemfot. Zielone smoothie ze szpinakiem/Adobe Stock, New Africa

Zielone smoothie oczyszczające

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • garść jarmużu,
  • świeży ogórek,
  • zielone jabłko,
  • szklanka wody wysokozmineralizowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój łodygi selera na mniejsze kawałki.
  2. Zblenduj wszystkie składniki na koktajl.

Zielone smoothie z bananem

Składniki:

  • banan,
  • garść szpinaku,
  • szklanka napoju roślinnego,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banana.
  2. Włóż do blendera kawałki banana, szpinak, napój roślinny i przyprawy.
  3. Zblenduj na gładki koktajl.

zielone smoothie z bananemfot. Zielone smoothie z bananem/Adobe Stock, dusk

Zielone smoothie z melonem

Składniki:

  • 2 plastry melona,
  • garść natki pietruszki,
  • 100 ml kefiru,
  • 100 ml wody mineralnej.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kawałki melona.
  2. Zmiksuj melona z natką pietruszki, kefirem i wodą.

Zielone smoothie z truskawkami

Składniki:

  • garść truskawek,
  • garść szpinaku,
  • łyżeczka miodu,
  • szklanka maślanki.

Sposób przygotowania:

  1. Odmroź truskawki, jeśli korzystasz z zamrożonych.
  2. Zblenduj dokładnie składniki koktajlu.

zielone smoothie z truskawkamifot. Zielone smoothie z truskawkami/ Adobe Stock, lindahughes

Zielone smoothie z gruszką

Składniki:

  • gruszka,
  • garść natki pietruszki,
  • kiwi,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj wszystkie składniki na gładki koktajl.

zielone smoothie z gruszkąfot. Zielone smoothie z gruszką/ Adobe Stock, Anastasia Izofatova

Zielone smoothie jabłkowe

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • garść jarmużu,
  • 4 orzechy włoskie,
  • szklanka mleka,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Wydrąż z jabłek gniazda nasienne. Owiń je folią aluminiową.
  2. Piecz jabłka w temp. 200 stopni do miękkości.
  3. Zblenduj pieczone jabłka z mlekiem, jarmużem i cynamonem.
  4. Udekoruj koktajl siekanymi orzechami.

Zielone smoothie z miętą

Składniki:

  • garść mięty,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 g mango.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść liście mięty. Zblenduj miętę dokładnie z jogurtem i mango.

zielone smoothie z miętąfot. Zielone smoothie z miętą/ Adobe Stock, Africa Studio

Zielone smoothie z ananasem

Składniki:

  • garść jarmużu,
  • 150 g świeżego ananasa,
  • 200 ml napoju kokosowego,
  • łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj składniki na gładki koktajl.
  2. Możesz udekorować smoothie wiórkami kokosowymi.

zielone smoothie z ananasemfot. Zielone smoothie z ananasem/ Adobe Stock, toyechkina

Zielone smoothie brzoskwiniowe

Składniki:

  • 2 brzoskwinie,
  • garść szpinaku,
  • szklanka kefiru,
  • łyżeczka nasion chia,
  • pół łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść kawałki brzoskwiń, szpinak i kefir w pojemniku blnedera. Dodaj kefir i blenduj.
  2. Dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj.
  3. Udekoruj nasionami chia.

Czytaj także:
Tania i zdrowa dieta od dietetyka - jadłospis na 7 dni za 70 zł
Z mojego gabinetu: 10 małych zmian, które pozwolą ci jeść zdrowiej, a dalej po polsku
Obalamy mity żywieniowe: 6 błędnych przekonań o łączeniu produktów w które dalej wierzysz