Czym jest dieta eliminacyjna?
Dieta eliminacyjna opiera się na wykluczeniu produktów (zamianie na inne) negatywnie wpływających na zdrowie (głównie produktów o charakterze alergizującym). Głównym celem stosowania takiej diety jest wyciszenie reakcji układu immunologicznego, do której dochodzi w przypadku spożycia składnika, będącego alergenem dla chorej osoby.
Dieta eliminacyjna może wiązać się z niedoborami pokarmowymi. Dlatego też taka dieta powinna być opracowana pod kątem specjalisty.
Na które choroby ma wpływ dieta?
Rodzaje diet eliminacyjnych
Wyróżniamy trzy rodzaje diet eliminacyjnych. Pierwszy rodzaj polega całkowitym wykluczeniu jednego lub kilku składników szkodliwych dla chorego. Taki rodzaj diety stosowany jest głównie u niemowląt, które stosunkowo często są uczulone na białko mleka krowiego. Należy jednak pamiętać, że w takim produkcie zawartych jest wiele cennych składników odżywczych. Całkowite wyeliminowanie tego produktu może wiązać się z niedoborami. Dlatego powinny być stosowane zamienniki, które nie spowodują groźnych niedoborów.
Drugim rodzajem diety eliminacyjnej jest dieta elementarna. Stosowana jest wtedy, gdy dieta pierwszego typu nie daje oczekiwanych efektów. Jej cechą charakterystyczną jest wprowadzanie jedynie pojedynczych aminokwasów, które mogą być źródłem energii dla organizmu.
Trzecim typem diety eliminacyjnej jest dieta oligoantygenowa. Stosowana jest u pacjentów, u których wykonuje się badania alergologiczne dające odpowiedź czy dana osoba jest uczulona na określony składnik w produkcie żywnościowym. Najczęściej stosowana jest u osób spożywających różnorodne produkty. W skład takiej diety mogą wchodzić: ziemniaki, ryż, brokuły, szparagi, sałata, oliwa z oliwek, cukier oraz sól. Należy pamiętać, że taka dieta możne być stosowana wyłącznie od jednego do czterech miesięcy. Kiedy nie przynosi określonych efektów należy powrócić do diety ogólnej.
Polecamy: Diety w chorobach układu pokarmowego - vademecum.