Arbuz - kalorie w arbuzie - 36 kcal/100 g

Arbuz - kalorie, wartość odżywcza i właściwości. Koniec z mitami!

Słyszałaś, że arbuz zawiera dużo cukru i nie można go jeść na diecie odchudzającej. To nieprawda! Arbuz ma mało kalorii, a jego ładunek glikemiczny jest niski!
Agata Bernaciak / 14.06.2019 15:31
Arbuz - kalorie w arbuzie - 36 kcal/100 g

Możesz jeść arbuza na diecie odchudzającej! Ten orzeźwiający owoc wspiera odchudzanie i wcale nie tuczy! Arbuz ma niski ładunek glikemiczny i jest źródłem silnego przeciwutleniacza - likopenu, który działa przeciwnowotworowo. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? 

Spis treści:

Wartość odżywcza i kalorie w arbuzie

Arbuz jest niskokaloryczny i w 91% składa się wody. Dostarcza znikomych ilości białka i tłuszczu oraz niewielkich błonnika pokarmowego. Owoc ten świetnie nawadnia i zaspokaja apetyt, mimo, że nie dostarcza wielu kalorii. 100 g arbuza to zaledwie 36 kalorii, średni kawałek o masie 350 g to zaledwie 126 kalorii. Zobacz wartość odżywczą arbuza!

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna: 36 kalorii (kcal)
  • białko: 0,6 g
  • węglowodany: 8,1 g
  • tłuszcz: 0,1 g
  • błonnik pokarmowy: 0,3 g
  • woda: 90,6 g

Cukier w arbuzie

Często słyszysz, że arbuz to sam cukier? Wbrew powszechnie powtarzanym opiniom nie zawiera on znacząco więcej cukrów prostych niż inne letnie owoce. Sprawdź porównanie?

Węglowodany w letnich owocach (na 100 g):

  • Truskawki: 5,8 g
  • Maliny: 5,2 g
  • Arbuz: 8,1 g
  • Jagody: 9,0 g
  • Brzoskwinie: 10 g
  • Morele: 10,2 g
  • Czereśnie: 13,3 g

Cukry proste (węglowodany proste) – gdzie występują? Dlaczego powinnaś je ograniczać?

Indeks glikemiczny arbuza

Indeks glikemiczny to współczynnik, który obrazuje jak szybko węglowodany z produktów spożywczych wchłaniają się z przewodu pokarmowego do krwi.  Im szybciej wchłaniają się węglowodany, tym szybciej rośnie stężenie glukozy we krwi. Wysokie stężenie glukozy wywołuje wydzielanie insuliny i nasila odkładanie tkanki tłuszczowej.

Indeks glikemiczny klasyfikowany jest:

  • jako niski, gdy wynosi mniej niż 55,
  • średni, gdy mieści się w granicach 55-69,
  • wysoki, gdy wynosi 70 lub więcej.

Indeks glikemiczny arbuza wynosi 72 – jest zatem wysoki! Czy to oznacza, że nie możesz go jeść, gdy chcesz schudnąć lub walczysz o utrzymanie prawidłowej masy ciała?

Arbuz - owoc, który ma mało kalorii

fot. Adobe Stock

Arbuz na diecie odchudzającej

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem dość przestarzałym, ale ciągle popularnym! Indeks wyznacza się dla takiej ilości produktu, która zawiera 50 g węglowodanów.

50 g węglowodanów jest w 620 g arbuza! Niewiele osób jest w stanie zjeść tak dużo arbuza na raz. Średni kawałek ma tylko
350 g – sam miąższ, bez skórki! Właśnie dlatego indeks glikemiczny często wprowadza w błąd. Znacznie korzystniej jest kierować się ładunkiem glikemicznym, który poza wpływem na stężenie glukozy we krwi uwzględnia także to, ile zazwyczaj danego produktu zjadasz.
- tłumaczy Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk

Ładunek glikemiczny arbuza wynosi 4, czyli jest bardzo niski! Oznacza to, że bez obaw możesz go jeść na co dzień i w trakcie diety odchudzającej!

Ładunek glikemiczny:

  • niski wynosi mniej niż 10,
  • średni mieści się w granicach 11-19,
  • wysoki wynosi więcej niż 20.

Co jeść? Produkty o niskim indeksie glikemicznym KONTRA produkty o niskim ładunku glikemicznym

Właściwości zdrowotne

Nie musisz się martwić, że arbuz tuczy! To już wiesz. Jednak poza tym warto też znać właściwości zdrowotne arbuza.

Zawiera likopen

Słyszałaś, że czerwony barwnik pomidorów jest bardzo zdrowy i zapobiega nowotworom? Arbuz także jest jego źródłem. Mowa o likopenie, jednym z silniejszych naturalnych przeciwutleniaczy.

Zapobiega obrzękom i nadciśnieniu

Arbuz jest źródłem potasu. Pierwiastek ten sprawia, że szybciej wydalasz nadmiar płynów z komórek ciała. Potas znany jest także z właściwości wspierających utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Nawadnia

91% wody w arbuzie sprawia, że jedna jego porcja jest jak duża szklanka wody!

Źródło witamin

Arbuz dostarcza dwóch, cennych witamin o działaniu antyoksydacyjnym. Witamina A występuje w formie prowitaminy (beta-karoten). Obie witaminy opóźniają proces starzenia.

Smoothie z arbuza

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza pokrój w niedużą kostkę, banana w plasterki. 
  2. Zmiksuj wszystkie owoce.
  3. Na koniec dodaj nasiona chia.
  4. Całość odstaw do napęcznienia na około 2-3 godziny.
  5. Pij schłodzone, ozdobione listkami mięty.

Które owoce warto jeść na diecie? Przeczytaj!
Czereśnie – tuczą czy wspomagają odchudzanie? Obalamy mity!
Jedz owoce – będziesz zdrowsza i szczuplejsza! Cukier w owocach nie taki straszny!
10 super owoców o wysokiej wartości odżywczej

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.