Dieta 1800 kcal to idealna kaloryczność diety odchudzającej dla kobiet, które chcą zrzucić kilka kilogramów i są aktywne fizycznie. Jadłospis 1800 kcal jest na tyle sycący, że łatwo stosować go bez uczucia głodu. Skorzystaj ze zbilansowanej tygodniowej diety 1800 kcal, która dostarcza jednocześnie wszystkie niezbędne witaminy, minerały i składniki odżywcze.
Spis treści:
- Założenia diety 1800 kcal
- Dla kogo dieta 1800 kcal?
- Dieta 1800 kcal - jadłospis
- Jadłospis 1800 kcal na tydzień - tabela z podsumowaniem
Założenia diety 1800 kcal
Dieta 1800 kcal codziennie powinna dostarczać ok. 1800 kcal, ale to nie jedyne ważne założenie tej diety.
Kalorie powinny być rozłożone równomiernie w ciągu dnia, by uniknąć sytuacji, w której będziesz głodna. Oprócz tego zbilansowana dieta 1800 kcal dostarcza wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin.
Dieta 1800 kcal może być podzielona na 3, 4, 5, a nawet 6 posiłków. To zależne od indywidualnych upodobań.
Dieta 1800 kcal 5 posiłków
Przy 5 posiłkach, rozkład kalorii może wyglądać następująco:
- Śniadanie: ok. 25% energii: 450 kcal
- II śniadanie: ok. 10% energii: 180 kcal
- Obiad: ok. 35% energii: 630 kcal
- Podwieczorek: ok. 10% energii: 180 kcal
- Kolacja: ok. 20 % energii: 360 kcal
Dieta 1800 kcal 4 posiłki
Przy 4 posiłkach rozkład kalorii w ciągu dnia powinien wyglądać w ten sposób:
- Śniadanie: ok. 25% energii: 450 kcal
- II śniadanie: ok. 15% energii: 270 kcal
- Obiad: ok. 35% energii: 630 kcal
- Kolacja: ok. 25% energii: 450 kcal
Dla kogo dieta 1800 kcal?
Stosuj dietę 1800 kcal, jeśli po obliczeniu zapotrzebowania energetycznego i uwzględnieniu deficytu kalorycznego, wychodzi na to, że by schudnąć powinnaś korzystać z jadłospisu 1800 kcal.
Po pewnym czasie możesz obniżyć kaloryczność diety, by dalej obserwować efekty. Skorzystaj ze zbilansowanych jadłospisów o innych kalorycznościach:
- dietę 1000 kcal (to jednak prawie na pewno za mało kalorii, taka dieta może prowadzić do efektów ubocznych zbyt niskiej podaży kalorii),
- dietę 1200 kcal (dla większości osób to jednak zbyt niska kaloryczność!),
- dietę 1400 kcal,
- dietę 1500 kcal,
- dietę 1600 kcal,
- dietę 2000 kcal.
Dieta 1800 kcal - jadłospis
Skorzystaj z gotowej, zbilansowanej diety 1800 kcal na tydzień. Sama wybierz, czy chcesz podzielić dietę na 4, czy 5 posiłków. Nasza wersja składa się z 5 posiłków, ale możesz łączyć podwieczorek z II śniadaniem i w ten sposób otrzymasz dietę 1800 kcal na 4 posiłki.
Dzień 1. diety 1800 kcal
Śniadanie 450 kcal - owsianka z truskawkami
Składniki:
- 50 g płatków owsianych,
- 250 ml mleka 2%,
- 150 g truskawek,
- 30 g migdałów.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane ugotuj na mleku.
- Do owsianki dodaj truskawki. Posyp owsiankę migdałami.
II śniadanie 180 kcal - kanapka z hummusem i papryką
Składniki:
- kromka chleba żytniego razowego,
- 30 g hummusu,
- papryka
Sposób przygotowania:
- Posmaruj kromki chleba hummusem.
- Zjedz paprykę osobno.
Obiad 630 kcal - papryka faszerowana mięsem i fetą
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże papryki,
- 200 g mięsa wieprzowego,
- 50 g sera feta,
- 30 g oliwy z oliwek,
- łyżeczka czarnuszki,
- 100 g komosy ryżowej,
- cebula.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj komosę ryżową.
- Podsmaż cebulę, dodaj mięso wieprzowe. Dopraw według uznania.
- Wydrąż paprykę.
- Wymieszaj komosę z mięsem, czarnuszką i serem feta.
- Włóż farsz w środek papryki.
- Paprykę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj trochę bulionu lub wody.
- Upiecz paprykę przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Drugą porcję zjesz jutro na obiad.
fot. Faszerowana papryka/ Adobe Stock, JoannaTkaczuk
Podwieczorek 180 kcal - owocowa sałatka
- kiwi,
- gruszka,
- 100 g borówek.
Kolacja 360 kcal - zupa szpinakowa z orzeszkami pinii
Składniki (3 porcje):
- 500 g ziemniaków,
- 500 g szpinaku,
- 5 ząbków czosnku,
- 60 g orzechów pinii,
- 100 g śmietany 12%,
- 200 g włoszczyzny w paskach.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój w kostkę. Zalej je wodą i ugotuj.
- Po pewnym czasie dodaj włoszczyznę i szpinak.
- Gotuj do zmięknięcia ziemniaków.
- Dodaj czosnek i dopraw do smaku zupę.
- Zblenduj zupę na gładki krem.
- Dodaj śmietanę.
- Na wierzchu posyp orzeszkami pinii.
- 2 pozostałe porcje zjedz w kolejnych dniach.
Dzień 2. diety 1800 kcal
Śniadanie 450 kcal - jajka na pomidorach
Składniki:
- 200 g pomidorów,
- 2 jajka,
- 10 g oliwy z oliwek,
- bazylia,
- kromka chleba żytniego razowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojone pomidory i bazylię.
- Wbij jajka na patelnię. Przykryj je pokrywką.
- Duś do ścięcia białek.
- Podawaj jajka z chlebem żytnim razowym.
fot. Jajka na pomidorach/ Adobe Stock, koss13
II śniadanie 180 kcal - banan i gorzka czekolada
- Banan,
- 15 g gorzkiej czekolady.
Obiad 630 kcal - papryka faszerowana mięsem i fetą - porcja z dnia poprzedniego
Podwieczorek 180 kcal - orzechy włoskie
- 30 g orzechów włoskich
Kolacja 360 kcal - zupa szpinakowa z orzeszkami pinii
Dzień 3. diety 1800 kcal
Śniadanie 450 kcal - kanapki z łososiem i serkiem naturalnym
Składniki:
- 3 kromki chleba żytniego razowego,
- 100 g wędzonego łososia,
- ogórek,
- garść rukoli,
- 50 g naturalnego serka np. serka Bieluch
Sposób przygotowania:
- Posmaruj chleb serkiem.
- Wyłóż kawałki łososia, plastry ogórków i rukolę.
II śniadanie 180 kcal - migdały
- 30 g migdałów
Obiad 630 kcal - kaszotto z kalafiorem w curry
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g kaszy gryczanej,
- 100 ml śmietanki 12%,
- cebula,
- 100 g ciecierzycy konserwowej,
- 200 g piersi z kurczaka,
- kalafior,
- przyprawa curry,
- 20 g oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- Podsmaż na oliwie cebulę, kurczaka i dodaj curry. Dodaj ciecierzycę i kalafiora pokrojonego na różyczki.
- Zalej zawartość patelni śmietanką.
- Wymieszaj z kaszą i posyp natką pietruszki. Drugą porcję zjedz jutro.
Podwieczorek 180 kcal - domowy brzoskwiniowy jogurt pitny
Składniki:
- brzoskwinia 85 g,
- 10 g siemienia lnianego,
- 200 g jogurt naturalnego,
Sposób przygotowania:
- Włóż wszystkie składniki do blendera do smoothies.
- Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kolacja 360 kcal - zupa szpinakowa z orzeszkami pinii
fot. Zupa szpinakowa/ Adobe Stock, dusk
Dzień 4. diety 1800 kcal
Śniadanie 450 kcal - jaglanka z morelami
Składniki:
- 60 g kaszy jaglanej,
- 250 ml mleka 2%,
- 2 morele,
- 15 g słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie z dodatkiem mleka.
- Dodaj pokrojone morele.
- Posyp jaglankę słonecznikiem.
fot. Jaglanka z morelami/ Adobe Stock, svehlik
II śniadanie 180 kcal - sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka,
- 2 garście miksu sałat,
- 5 g sezamu,
- pomidor,
- pół cebuli.
Sposób przygotowania:
- Ugrilluj pierś z kurczaka na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
- Pokrój pomidory i cebulę.
- Wymieszaj warzywa, kawałki kurczaka i posyp sałatkę sezamem.
Obiad 630 kcal - kaszotto z kalafiorem w curry
Podwieczorek 180 kcal - czekoladowy mus
Składniki:
- pół awokado,
- 5 g kakao
- pół banana.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj na gładki mus.
Kolacja 360 kcal - sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem
Składniki (2 porcje):
- 200 g filetów śledziowych matjas,
- 400 g buraków,
- jabłko,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 10 g oleju lnianego,
- 100 g cebuli.
Sposób przygotowania:
- Pokrój śledzie w mniejsze kawałki.
- Ugotuj buraki lub skorzystaj z gotowanych buraków. Pokrój buraki na mniejsze kawałki.
- Pokrój jabłko na cząstki, a cebulę w piórka.
- Wymieszaj jabłka, śledzie i buraki. Dodaj do nich jogurt naturalny. Dopraw do smaku pieprzem.
- Polej olejem lnianym.
fot. Sałatka śledziowa/ Adobe Stock, Анна Журавлева
Dzień 5. diety 1800 kcal
Śniadanie 450 kcal - placuszki owsiane z bananem
Składniki:
- 50 g płatków owsianych,
- jajko,
- banan,
- cynamon,
- 10 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki na mąkę.
- Rozgnieć banana. Pokrusz czekoladę.
- Wymieszaj składniki na placuszki. Możesz modyfikować delikatnie proporcje, by placki miały zwartą konsystencję.
- Smaż je na nieprzywierającej patelni.
II śniadanie 180 kcal - jogurt pitny
Obiad 630 kcal - grillowany łosoś z ryżem i brokułem
Składniki (2 porcje):
- 150 g brązowego ryżu basmati,
- 200 g łososia,
- łyżka tartego imbiru,
- brokuł,
- 10 g sezamu,
- łyżeczka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż, a brokuły ugotuj na parze.
- Natrzyj łososia imbirem, sezamem i sosem sojowym.
- Ugrilluj łososia na patelni grillowej.
- Podawaj z ryżem i brokułami. Drugą porcję zostaw na następny dzień.
fot. Łosoś z brokułami i ryżem/ Adobe Stock, nblxer
Podwieczorek 180 kcal - garść pestek dyni i jabłko
- 20 g pestek dyni,
- jabłko.
Kolacja 360 kcal - sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem
Dzień 6. diety 1800 kcal
Śniadanie 450 kcal - kanapki z twarożkiem
Składniki:
- 3 kanapki z chleba żytniego razowego,
- 100 g sera twarogowego półtłustego,
- łyżka jogurtu,
- szczypta czarnuszki,
- 3 rzodkiewki,
- 3 liście sałaty,
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi i imbiru
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj twaróg z jogurtem, rzodkiewką, czarnuszką.
- Posmaruj kromki chleba twarogiem.
- Wyłóż na kanapkach liście sałaty.
- Śniadanie popij świeżym sokiem marchwiowym.
II śniadanie 180 kcal - pieczone jabłka
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jabłka,
- 30 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij z jabłek pestki i gniazda nasienne bez przekrajania.
- W środek jabłek włóż orzechy włoskie.
- Piecz jabłka w folii do zmięknięcia (ok. 20 minut).
- Możesz posypać je cynamonem. Jedną porcję odłóż na jutrzejsze II śniadanie.
fot. Pieczone jabłka/ Adobe Stock, M.studio
Obiad 630 kcal - grillowany łosoś z ryżem i brokułem - porcja z dnia poprzedniego
Podwieczorek 180 kcal - serek wiejski z dżemem
- małe opakowanie serka wiejskiego,
- łyżeczka niskosłodzonego dżemu.
Kolacja 360 kcal - sałatka z pieczoną dynią i batatami z granatem w sosie tahini
Składniki (2 porcje):
- 400 g dyni,
- 200 g gotowanych batatów,
- szczypiorek,
- pół granatu,
- 40 g tahini,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 30 g orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
- Upiecz dynię z dodatkiem cynamonu do miękkości.
- Pokrój dynię i bataty w jednakowe kostki.
- Wyciągnij pestki granatu z wnętrza owocu.
- Wymieszaj tahini z sokiem z cytryny i łyżką wody.
- Posyp dynię i batata granatem, sosem tahini i prażonymi orzechami laskowymi.
- Posyp sałatkę szczypiorkiem. Drugą porcję zjedz następnego dnia.
Dzień 7. diety 1800 kcal
Śniadanie 450 kcal - omlet czekoladowy z owocami
Składniki:
- 30 g mąki razowej,
- jajko,
- banan,
- 10 g kakao,
- 100 g malin,
- jogurt typu islandzkiego Skyr.
Sposób przygotowania:
- Do blendera włóż kakao, banana, jajko i mąkę. Zblenduj dokładnie.
- Na nieprzywierającej patelni usmaż omleta.
- Podawaj omlet z malinami i jogurtem Skyr.
fot. Omlet czekoladowy/ Adobe Stock, adakuba
II śniadanie 180 kcal - pieczone jabłka (z dnia poprzedniego)
Obiad 630 kcal - schab w sosie pomidorowym z marchewką i groszkiem
Składniki:
- 150 g schabu,
- 150 g pomiarów w puszce,
- 300 g ziemniaków,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 200 g marchewki z groszkiem
Sposób przygotowania:
- Uduś schab na oliwie z dodatkiem pomidorów w puszce, marchewki i groszku.
- Ugotuj ziemniaki.
- Podawaj schab z ziemniakami.
fot. Wieprzowina z groszkiem i marchewką/ Adobe Stock, koss13
Podwieczorek 180 kcal - szpinakowy koktajl
Składniki:
- 200 ml napoju ryżowego,
- 100 g ananasa,
- 50 g szpinaku.
Sposób przygotowania:
- Zblenduj wszystkie składniki.
Kolacja 360 kcal - sałatka z pieczoną dynią i batatami z granatem w sosie tahini
Jadłospis 1800 kcal na tydzień - tabela z podsumowaniem
Dzień jadłospisu | Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
Dzień 1. 1800 kcal | Owsianka z truskawkami | Kanapka z hummusem i papryką | Papryka faszerowana mięsem i fetą | Owocowa sałatka | Zupa szpinakowa z orzeszkami pinii |
Dzień 2. 1800 kcal | Jajka sadzone na pomidorach | Banan i gorzka czekolada | Papryka faszerowana mięsem i fetą | Orzechy włoskie | Zupa szpinakowa z orzeszkami pinii |
Dzień 3. 1800 kcal | Kanapki z serkiem i łososiem | Migdały | Kaszotto z kalafiorem w curry | Domowy brzoskwiniowy jogurt pitny | Zupa szpinakowa z orzeszkami pinii |
Dzień 4. 1800 kcal | Jaglanka z morelami | Sałatka z kurczakiem | Kaszotto z kalafiorem w curry | Czekoladowy mus | Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem |
Dzień 5. 1800 kcal | Placuszki owsiane | Jogurt pitny | Grillowany łosoś z ryżem i brokułem | Pestki z dyni z jabłkiem | Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem |
Dzień 6. 1800 kcal | Kanapki z twarożkiem | Pieczone jabłka | Grillowany łosoś z ryżem i brokułem | Serek wiejski z dżemem | Sałatka z pieczoną dynią i batatami z granatem w sosie tahini |
Dzień 7. 1800 kcal | Omlet czekoladowy z owocami | Pieczone jabłka | Schab z marchewką i groszkiem | Szpinakowy koktajl |
Sałatka z pieczoną dynią i batatami z granatem w sosie tahini |
Czytaj także:
Dietetyczny obiad - 16 szybkich, prostych, niskokalorycznych dań
Dietetyczna kolacja - 7 najlepszych propozycji na pyszną i zdrową kolację! [PRZEPISY]
Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek