Sprawdź listę niskokalorycznych owoców i dowiedz się, które owoce uznawane są za nietuczące

owoce kalorie fot. Adobe Stock, Alexander Raths
Niskokaloryczne owoce to przede wszystkim: żurawina, cytryny, limonki, mandarynki, porzeczki, maliny, agrest, jeżyny, truskawki, melon Galia. Na diecie można i warto jeść wszystkie owoce, choć tych o najniższej kaloryczności — do 50-60 kcal w 100 g — można zjeść po prostu więcej. Trzeba też pamiętać, że nawet niskokaloryczne owoce po wysuszeniu w takiej samej gramaturze dostarczają znacznie więcej kalorii, więc warto ich unikać.
Ewa Cwil / 10.07.2024 12:40
owoce kalorie fot. Adobe Stock, Alexander Raths

Kaloryczność owoców nie jest duża w porównaniu do innych produktów, ale warto wliczać je w bilans diety przy odchudzaniu. W codziennej diecie koniecznie powinnaś uwzględnić owoce i warzywa. Także na diecie odchudzającej sięgaj po zdrowe źródła witamin i węglowodanów. Nie wszystkie owoce są tak kaloryczne, jak sądziłaś?

Spis treści:

  1. Niksokaloryczne owoce: tabela
  2. Najmniej kaloryczne owoce – lista
  3. Najbardziej kaloryczne owoce – lista
  4. Nietuczące owoce

    Niksokaloryczne owoce: tabela

    Poniżej tabela z kalorycznością najróżniejszych owoców, w tym ciekawych owoców egzotycznych. Podajemy je w kolejności alfabetycznej. Aby łatwiej było ci „wyłowić” te uznawane na niskokaloryczne - do 50 kcal w 100 g, zaznaczyliśmy je na zielono. Reszty już nie klasyfikowaliśmy na średnio- i wysokokaloryczne. To robimy w dalszej części tekstu, gdzie podajemy listy najmniej kalorycznych i najbardziej kalorycznych owoców.

    Pamiętaj, że nawet na te bardziej kaloryczne znajdzie się miejsce nie tylko w zdrowej diecie, ale i w diecie odchudzającej. Po prostu wystarczy kontrolować wielkość porcji.

    Tabela z kalorycznością owoców niskokalorycznych i nie tylko

    Kaloryczność owoców podajemy w odniesieniu do 100 g produktu, ale podpowiadamy, ile waży przykładowa porcja. Jedna porcja podanych owoców to nie zawsze 100 g. Np. 100 g jabłka to 46 kcal, natomiast jedno średniej wielkości jabłko (150 g) – to 69 kcal.

    Owoc:

    Kcal w przeliczeniu na 100 g

    Przykładowa porcja owoców:

    agrest 25 kcal porcja - 100 g

    ananasy bez skórki

    42,4 kcal

    1 porcja ok. 200 g - 84,9 kcal

    arbuzy

    30 kcal

    1 porcja ok. 250 g - 75 kcal

    awokado

    190 kcal

    sztuka 145 g - 275,5 kcal

    banany bez skórki

    95 kcal

    sztuka - 100 g

    brzoskwinie z pestką

    31,4 kcal

    sztuka 125 g - 39,2 kcal

    cytryny

    18 kcal

    1 porcja- ok. 400 g

    daktyle świeże

    107,4 kcal

    1 średni daktyl 20 g - 21,5 kcal

    figi świeże

    45 kcal

    1 figa ok. 35 g - 15,8 kcal

    ok. 180 g

    granaty

    68 kcal

    1 sztuka 86 g - 58,6 kcal

    grejpfruty bez skóry

    30 kcal

    porcja: 1/2 owocu ok. 160 g - 48 kcal

    gruszki

    37,5 kcal

    1 owoc 166 g - 57,6 kcal

    guawa (miąższ)

    68 kcal

    1 owoc ok. 55 g - 37,4 kcal

    jagody

    45 kcal

    porcja ok. 68 g - 30,6 kcal

    jagody goji

    287,2 kcal porcja - 100 g
    jabłka 49 kcal  1 sztuka - 182 g - 89 kcal

    jeżyny

    25,2 kcal

    porcja ok. 28 g - 7,1 kcal

    kiwi 49 kcal porcja 60 g - 29,4 kcal
    klementynki bez skóry 47 kcal garść - 70 g
    liczi 58 kcal w sztuce 15 g - 8,7 kcal
    limonki 25,2 kcal 1 owoc 71 g - 17,9 kcal
    maliny 25 kcal porcja 80 g - 20 kcal
    mandarynki ze skórką 18,3 kcal sztuka 70 g - 12,8 kcal
    mango 57 kcal sztuka 30 g - 10,8 kcal
    marakuja 36 kcal sztuka - ok. 100 g
    melony Cantalupa 34 kcal w 1/2 sztuki (255 g) - 86,7 kcal
    melony Galia 25 kcal porcja 240 g - 60 kcal
    melony miodowe 29,5 kcal porcja 28 g - 8,3 kcal
    morele 51,6 kcal sztuka ok. 37 g - 19 kcal
    miechunka peruwiańska bez łuski 35 kcal 5 sztuk - 30 g - 15,9 kcal
    oliwki czarne bez pestek 164,1 kcal 1 oliwka 3,5 g - 5,7 kcal
    oliwki zielone bez pestek 129,5 kcal porcja 140 g - 36,6 kcal
    papaja 26,1 kcal 1 daktyl - ok. 5 g
    persymona 70 kcal 1 sztuka 168 g - 117,6 g
    pigwa 57 kcal porcja 80 g - 45,6 kcal
    pomarańcze bez skórki 37,4 kcal 1 sztuka 145 g - 54,2 kcal
    pomelo 38 kcal 1 owoc -340 g - 129,2 kcal
    porzeczki czarne 29 kcal porcja 80 g - 22 kcal
    porzeczki czerwone 20,4 kcal porcja 28 g - 5,7 kcal
    rabarbar 7 kcal i sztuka 51 g - 3,6 kcal
    śliwki węgierki z pestką 30,6 kcal porcja 28 g - 8,6 kcal
    śliwki renklody 34,5 kcal 1 śliwka 90 g - 31 kcal
    truskawki 28 kcal porcja 28 g - 7,8 kcal
    winogrona czerwone 65,1 kcal porcja 80 g - 52,1 kcal
    winogrona zielone 61,5 kcal porcja 80 g - 49 kcal
    wiśnie z pestkami 39 kcal porcja 28 g - 9,1 kcal
    żurawina 15 kcal porcja ok. 28 g - ok. 4,2 kcal

    Najmniej kaloryczne owoce – lista

    Poniżej wszystkie owoce z wymienionych w tabeli, które dostarczają najmniej kalorii w 100 g w porządku od najmniej kalorycznych:

    • rabarbar - 7 kcal,
    • żurawina - 15 kcal,
    • cytryny - 18 kcal,
    • mandarynki - 18,3 kcal,
    • porzeczki czerwone - 20,4 kcal
    • melon Galia - 25 kcal,
    • maliny - 25 kcal,
    • agrest - 25 kcal,
    • limonki - 25,2 kcal,
    • jeżyny - 25, 2 kcal,
    • papaja - 26,1 kcal,
    • truskawki - 28 kcal,
    • porzeczki czarne - 29 kcal,
    • melon miodowy - 29,5 kcal,
    • grejpfruty - 30 kcal,
    • arbuzy- 30 kcal,
    • węgierki - 30,6 kcal,
    • brzoskwinie - 31,4 kcal,
    • melon Cantalupa - 34 kcal,
    • renklody - 34,5 kcal,
    • miechunka peruwiańska - 35 kcal,
    • marakuja - 36 kcal,
    • pomarańcze - 37,4 kcal,
    • gruszki - 37, 5 kcal,
    • pomelo - 38 kcal,
    • wiśnie - 39 kcal,
    • ananasy - 42,4 kcal,
    • jagody - 45 kcal,
    • figi świeże - 45 kcal,
    • klementynki - 47 kcal,
    • kiwi - 49 kcal,
    • jabłka - 49 kcal.

    najmniej kaloryczne owoce

    fot. Owoce jagodowe to jedne z najmniej kalorycznych owoców/Adobe Stock, whitestorm

    Najbardziej kaloryczne owoce – lista

    Oto 10 najbardziej kalorycznych owoców (kalorie w 100 g). Limituj je, jeśli chcesz schudnąć:

    • jagody goji - 287 kcal
    • awokado - 190 kcal/100 g,
    • oliwki czarne - 164,1 kcal,
    • oliwki zielone - 129,5 kcal,
    • daktyle świeże - 107 kcal,
    • banany - 95 kcal/ 100 g.

    Unikać należy wszystkich suszonych owoców, gdyż ich kaloryczność jest bardzo wysoka.

    daktyle kalorie

    fot. Daktyle suszone to najbardziej kaloryczne owoce/Adobe Stock, Igor Normann

    Nietuczące owoce

    Za nietuczące owoce, a wręcz te wspomagające odchudzanie uważane są owoce nie tylko niskokaloryczne, ale też o niskim indeksie glikemicznym. Najlepsze są te o niskim IG (34-46) i kaloryczności do 60 kcal w 100 g. Te wymogi spełniają następujące owoce:

    • jabłka,
    • gruszki,
    • pomarańcze,
    • grejpfruty,
    • brzoskwinie,
    • śliwki,
    • morele,
    • truskawki,
    • wiśnie,
    • morele.

    Warto też wiedzieć, jak i kiedy jeść owoce, aby nie podniosły cukru we krwi.

    Czy owoce tuczą?

    Nie wierz w mity, które zabraniają ci jedzenia owoców po 18. Jeśli całokształt twojej diety jest dobry, owoce nie będą tuczyć nawet jedzone wieczorem. Nawet kaloryczne banany nie tuczą, jeśli nie jesz ich za dużo i odpowiednio wkomponowujesz je w dietę, wliczając kalorie z nich pochodzące do kaloryczności całego menu. . Porównuj ze sobą kalorie owoców, ale nie unikaj ich przy odchudzaniu. 

    Kaloryczność jabłek, kaloryczność arbuza, kaloryczność bananów: warto ją sprawdzać, ale nie rezygnuj z owoców, które lubisz tylko przez kalorie w nich zawarte. W diecie odchudzającej lepiej „zrób miejsce” na owoce, wykluczając inne produkty, np. słodycze, sery, tłuste mięso. W każdej diecie jest miejsce na wszystkie owoce.

    Treść artykułu pierwotnie opublikowana 4.11.2011.

    Czytaj także:
    Dieta truskawkowa - na czym polega i jak ja prowadzić?
    Najzdrowsze letnie owoce

    Domowe sposoby na odchudzanie

    Redakcja poleca

    REKLAMA