Aronia w cukrzycy jest bardzo pomocna. Aronia i sok z aronii zawierają niezwykle dużo zdrowych antyoksydantów, które ograniczają efekty uboczne cukrzycy, obniżają indeks glikemiczny potraw i stymulują wydzielanie insuliny. Cukrzycy powinni jeść aronię lub pić soki aroniowe (bez cukru) regularnie, by najlepiej z nich korzystać.
Spis treści:
- Czy cukrzycy mogą jeść aronię i pić sok z aronii?
- Jak aronia pomaga na cukrzycę i insulinooporność?
- Aronia a cukrzyca w badaniach naukowych
- Indeks glikemiczny aronii i przetworów aroniowych
Czy cukrzycy mogą jeść aronię i pić sok z aronii?
Cukrzycy zdecydowanie mogą jeść aronię i pić sok z aronii. O ile spożywane są naturalne wyroby z aronii bez dodatku cukru, cukrzycy mogą jeść je według swojego uznania nawet bez limitu.
Duży umiar cukrzycy muszą zachować, wybierając przetwory z aronii z dodatkiem cukru. Dodatek cukrów do przetworów jest częsty, bo owoce aronii są bardzo cierpkie, a ich smak nie odpowiada każdemu. Diabetycy nie powinni sięgać po słodzony sok z aronii, nalewki z aronii, czy słodkie dżemy aroniowe. Sok z aronii może zaszkodzić cukrzykom, jeśli jest słodzony.
Aronia i sok z aronii (szczególnie ten słodzony niepodnoszącymi cukru glikozydami stewiowymi) są jak najbardziej polecane cukrzykom. Mają specyficzne właściwości, które mogą chronić przed cukrzycą i jej powikłaniami. Aronia w cukrzycy jest jeszcze cenniejsza niż bardzo zdrowe: jagoda kamczacka w cukrzycy, maliny w cukrzycy, świdośliwa w cukrzycy i borówka amerykańska w cukrzycy.
Jak aronia pomaga na cukrzycę i insulinooporność?
Aronia ma wielopoziomowe działanie na cukrzycę i insulinooporność. Przede wszystkim właściwości aronii wynikają z ogromnej zawartości antyoksydantów. Jest ich w aronii tak wiele, że wyprzedza ona nawet bardzo zdrową czarną porzeczkę, prozdrowotne maliny i wiele innych zdrowych sezonowych owoców. 100 g aronii może zawierać nawet 0,5 g (500 mg) antyoksydacyjnych substancji. To głównie antocyjany, procyjanidyny, kwas chlorogenowy i taniny (odpowiedzialne za cierpki smak owocu).
Aronia a stres oksydacyjny w cukrzycy
Stres oksydacyjny to rozregulowanie organizmu, polegające na przewadze utleniających związków nad przeciwutleniającymi. Stres oksydacyjny pojawia się w cukrzycy bardzo często. Jego efektem są różne powikłania obserwowane u diabetyków:
- wysoki cholesterol,
- utlenianie cholesterolu,
- uszkodzenia narządów: nerwów, nerek, oczu.
Stres oksydacyjny powodowany jest przez nadmiar glukozy we krwi. Mają oni ograniczone możliwości walki ze stresem i wolnymi rodnikami. To dlatego cukrzycy powinni jeść dużo przeciwutleniaczy, przede wszystkim ze świeżych warzyw i owoców. Pomagają one zachować równowagę pomiędzy stresorami organizmu, a substancjami redukującymi ten stres.
Aronia jest z tego względu wprost doskonałym produktem dla diabetyków. W 100 g suchej masy aronii znajdziesz aż:
- 2 g antocyjanin,
- 5,2g katechin i ich pochodnych,
- 0,6 g kwasów fenolowych.
Wszystkie te substancje powodują, że aronia ma doskonały potencjał antyoksydacyjny. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w świeżych owocach, niepasteryzowanych sokach i domowych dżemach. Bardziej przetworzone formy serwowania aronii też są zdrowe, ale mają wyraźnie mniej tych składników.
Potencjał antyoksydacyjny aronii został też udowodniony w badaniach naukowych. Podawanie soku z aronii pozwala na obniżenie homocysteiny we krwi i zwiększa (zazwyczaj niski u cukrzyków) potencjał antyoksydacyjny krwi. To główny mechanizm, w wyniku którego aronia może realnie zmniejszać ryzyko powikłań cukrzycy.
Aronia obniża indeks glikemiczny napojów i dań
Aronia ma realną zdolność obniżania indeksu glikemicznego innych produktów spożywczych. Wykazano, że może obniżyć IG roztworu cukrów prostych, czyli napoju zawierającego 50 g czystej glukozy.
Ochotnikom podano słodki napój zawierający 50 g glukozy, lub sok z aronii o równoważnej ilości cukrów prostych. Okazało się, że IG napoju bazującego na soku z aronii wynosi ok. 60, to znacznie mniej niż 100, jakie osiąga roztwór czystej glukozy. Sok z aronii w takiej dawce dalej ma średni IG, jednak to realnie niższa wartość w porównaniu do innych napojów słodzonych cukrem, lub nawet innych naturalnych soków.
Co ciekawe, w badaniu, sok z aronii miał wyższy IG dla osób młodszych w wieku 20-30 lat. U osób powyżej 60 roku życia IG soku z aronii wyniósł średnio 46,8.
Aronia spowalnia wchłanianie cukrów
Aronia jest bardzo bogatym źródłem kwasu chlorogenowego. Ten kwas wpływa na aktywność enzymu: glukozo-6-fosfatazy. Enzym ten bierze udział w metabolizmie glukozy i poprawia go. Kwas chlorogenowy bezpośrednio hamuje też wchłanianie cukrów z jelit i pobudza produkcję insuliny. Zmienia on balans stężeń i w ten sposób cukier wplniej dostaje się do krwi i komórek.
Kwas chlorogenowy to więc bardzo potężna cząstka w walce z insulinoopornością. Wykazano, że może on chronić szczury z genetyczną insulinoopornością przed otyłością i innymi powikłaniani insulinooporności.
Aronia stymuluje wydzielanie insuliny
Antocyjany z aronii zostały przetestowane na komórkach trzustki. Komórki, które poddane zostały działaniu roztworu glukozy, w połączeniu z antocyjanami, reagowały większym wydzieleniem insuliny, niż komórki, które poddano jedynie działaniu glukozy, bez stymulacji antocyjanami. Największy efekt uzyskano przy wykorzystaniu cyjanidyny i delfinidyny.
Aronia a cukrzyca w badaniach naukowych
Przedstawione zalety aronii nie są tylko teoretyczne. Aronia ma realne, potwierdzone badaniami działanie przeciwcukrzycowe. Potrafi chronić przed objawami cukrzycy, zapobiec jej wystąpieniu, a na dodatek bardzo ogranicza problemy zdrowotne związane z występującą już cukrzycą.
Poznaj kilka wniosków wynikających z badań nad aronią w kontekście cukrzycy i gospodarki cukrowej organizmu:
Aronia a cukrzyca ciążowa
Przebadano działanie antocyjanów pozyskanych z aronii na przebieg cukrzycy kobiet ciężarnych. Kobietom z nieuregulowaną cukrzycą ciążowa podawano 300 mg antyoksydantów pozyskanych z aronii. Uzyskano zaskakująco pozytywne efekty:
- obniżenie stężenia glikowanej hemoglobiny;
- uregulowanie metabolizmu cukrów;
- ochronę płodu przed stresem oksydacyjnym;
- zmniejszenie ryzyka zdrowotnego związanego z cukrzycą ciążową.
Jak widzisz, podawanie ekstraktów z aronii w ciąży miało nie tylko pozytywny efekt na matkę, ale również na płód.
Sok z aronii a cukrzyca - badanie z Bułgarii
Wykonane w Bułgarii badania kliniczne, w których podawano sok z aronii osobom chorującym na cukrzycę typu 2, też przyniosły bardzo pozytywne efekty. Każdej osobie z grupy badawczej polecono codzienne spożycie 200 ml soku z aronii. Efekt obniżający glukozę zaobserwowano już po pierwszej dawce soku z aronii.
Badanym spadło stężenie glukozy na czczo, cholesterol całkowity i poziom lipidów we krwi. Najlepsze efekty zaobserwowano po długiej (> 3 miesiące) suplementacji diety sokiem aroniowym.
Aronia a zespół metaboliczny
Cukrzyca jest jedną ze składowych zespołu metabolicznego, przypadłości zwanej też zespołem X. To zespół objawów, które często współwystępują i bezpośrednio zagrażają zdrowiu. Wchodzi w niego np. nadciśnienie, otyłość brzuszna, podwyższony cholesterol i właśnie cukrzyca. Okazuje się, że aronia doskonale działa nie tylko w cukrzycy, ale realnie wspiera ona osoby, które mają cukrzycę i cały zespół innych objawów. Ratuj swoje zdrowie, pijąc sok z aronii.
W badaniach zaobserwowano, że przetwory z aronią:
- obniżają ciśnienie krwi,
- obniżają cholesterol całkowity,
- obniżają cholesterol LDL,
- obniżają triglicerydy.
Aronia wpłynęła więc korzystnie na dosłownie każdy parametr wykorzystywany do diagnostyki zespołu metabolicznego. Dodatkowo aronia ma właściwości przeciwzapalne. To zbawienne dla osób obciążonych cukrzycą i innymi chorobami.
Indeks glikemiczny aronii i przetworów aroniowych
Węglowodany w aronii
- 100 g aronii zawiera 15,06 g węglowodanów ogółem;
- 100 g aronii zawiera 6,3 g błonnika;
- 100 g aronii to zatem ok. 9 g węglowodanów przyswajalnych;
- 100 g soku z aronii zawiera 17,9 g węglowodanów ogółem;
- 100 g soku z aronii zawiera 0,3 g błonnika;
- 100 g soku z aronii to zatem ok. 17,6 g węglowodanów przyswajalnych.
Indeks glikemiczny aronii
Indeks glikemiczny soku z aronii wynosi ok. 60. Klasyfikuje to sok z aronii w zakresie średniego indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny owoców aronii nie został określony w oficjalnych tablicach IG. Porównując parametry aronii do innych owoców, śmiało można jednak założyć, że aronia mieści się w przedziale niskiego indeksu glikemicznego.
Pamiętaj, że przetwory aroniowe z dodatkiem cukru: dżemy z aronii, słodzone soki z aronii i nalewki z aronii, mają znacznie wyższy IG i nie są już polecane cukrzykom do spożycia bez ścisłych limitów. Należy traktować je jak (trochę zdrowszy) słodycz w diecie.
Źródła:
Gawryś M, Zawada K, Wawer I, Aronia w diecie diabetyków; Warszawki Uniwersytet Medyczny; ISSN 2084–4441.
Czytaj także:
Bób a cukrzyca. Jak obniżyć indeks glikemiczny bobu, by mogli jeść go cukrzycy?
Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Przez lata źle oceniano jego właściwości
Truskawki a cukrzyca i insulinooporność. Czy przy problemach z cukrem poleca się jedzenie truskawek?