Papryka ma bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna i wszystkie sezonowe owoce. To jeden z powodów, dlaczego właściwości papryki są tak szerokie.
Spis treści:
- Papryka - warzywo o zaskakujące zawartości witaminy C
- Zawartość witaminy C w papryce różnego rodzaju
- Zalety wysokiej zawartości witaminy C w papryce
Papryka - warzywo o zaskakującej zawartości witaminy C
Choć zwyczajowo cytrynę uważa się bombę z witaminą C, wcale nie należy ona do czołówki warzyw i owoców najbogatszych w witaminę C. W przeliczeniu na 100 g cytryna zawiera 53 mg witaminy C (kwasu askorbinowego), a w papryce jest ok. 200 mg witaminy C na 100 g.
To nie wszystko! Wybierając „najlepsze źródło witaminy C”, warto zwrócić uwagę też na to, jaka może być porcja danego produktu zjedzona na raz. Bez trudu zjesz sałatkę z jednej papryki, a to dawka 300 mg witaminy C. Jedna cytryna to 42 mg witaminy C, a i tak ciężko zjeść na raz pełną cytrynę bez dodatków.
Można stwierdzić więc, że w przeliczeniu na 100 g papryka ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a w przeliczeniu na porcję, aż 7 razy więcej.
Zawartość witaminy C w papryce różnego rodzaju
Ile dokładnie witaminy C znajduje się w papryce? Oto konkretne zawartości witaminy C w papryce różnego rodzaju:
- zielona papryka chili - 243 mg/ 100 g
- czerwona papryka chili - 144 mg/100 g
- żółta papryka - 139 mg/100 g
- pomarańczowa papryka - 158 mg/100 g
- czerwona papryka - 128 mg/ 100 g
- zielona papryka - 80 mg/ 100 g
- papryczka jalapeno - 119 mg
Jak widać, najwięcej witaminy C jest w zielonej papryce chili. Najwięcej witaminy C z papryki słodkiej, ma papryka pomarańczowa. Najmniej witaminy C znajdziesz w papryce zielonej, choć i tak jest jej tu więcej niż np. w cytrynach.
Dla kontekstu przypomnijmy, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Włączając do jadłospisu potrawę z papryką, bez trudu zjesz niezbędną dawkę witaminy C.
fot. Papryka najbogatsza w witaminę C/ Adobe Stock, EwaStudio
Zalety wysokiej zawartości witaminy C w papryce
Dlaczego wysoka zawartość witaminy C tak poprawia właściwości prozdrowotne papryki? Oto jej cechy:
- dodatek papryki do obiadu polepsza wchłanianie żelaza i przeciwdziała anemii - jedz dużo papryki w diecie na anemię;
- papryka to koktajl witamin dla pięknej skóry: dzięki witaminie C działa przeciwzmarszczkowo,
- papryka to warzywo dobre na odporność,
- witamina C z papryki chroni komórki przed uszkodzeniami.
Czytaj także:
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych
Warzywo, które oczyszcza żyły i tętnice istnieje. 6 grup warzyw polecanych przeciw miażdżycy
Jakie pomidory są najzdrowsze? Malinowe, koktajlowe, a może jeszcze inne?