Ma 4 razy więcej witaminy C, niż cytryna i rośnie w Polsce. Domyślasz się, o jakie warzywo chodzi?

papryka witamina C fot. Adobe Stock, ink drop
W 100 g papryki znajdziesz aż ok. 200 mg witaminy C. Najwięcej witaminy C jest w zielonej papryce chili, a najmniej w zielonej papryce słodkiej. Średnia czerwona papryka dostarcza 300 mg witaminy C, to prawie 500% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dzięki temu papryka przeciwdziała anemii, jest dobra na odporność i poprawia wygląd skóry.
/ 15.08.2022 05:01
papryka witamina C fot. Adobe Stock, ink drop

Papryka ma bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna i wszystkie sezonowe owoce. To jeden z powodów, dlaczego właściwości papryki są tak szerokie.

Spis treści:

  1. Papryka - warzywo o zaskakujące zawartości witaminy C
  2. Zawartość witaminy C w papryce różnego rodzaju
  3. Zalety wysokiej zawartości witaminy C w papryce

Papryka - warzywo o zaskakującej zawartości witaminy C

Choć zwyczajowo cytrynę uważa się bombę z witaminą C, wcale nie należy ona do czołówki warzyw i owoców najbogatszych w witaminę C. W przeliczeniu na 100 g cytryna zawiera 53 mg witaminy C (kwasu askorbinowego), a w papryce jest ok. 200 mg witaminy C na 100 g. 

To nie wszystko! Wybierając „najlepsze źródło witaminy C”, warto zwrócić uwagę też na to, jaka może być porcja danego produktu zjedzona na raz. Bez trudu zjesz sałatkę z jednej papryki, a to dawka 300 mg witaminy C. Jedna cytryna to 42 mg witaminy C, a i tak ciężko zjeść na raz pełną cytrynę bez dodatków.

Można stwierdzić więc, że w przeliczeniu na 100 g papryka ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a w przeliczeniu na porcję, aż 7 razy więcej.

Zawartość witaminy C w papryce różnego rodzaju

Ile dokładnie witaminy C znajduje się w papryce? Oto konkretne zawartości witaminy C w papryce różnego rodzaju:

  • zielona papryka chili - 243 mg/ 100 g
  • czerwona papryka chili - 144 mg/100 g
  • żółta papryka - 139 mg/100 g
  • pomarańczowa papryka - 158 mg/100 g
  • czerwona papryka - 128 mg/ 100 g
  • zielona papryka - 80 mg/ 100 g
  • papryczka jalapeno - 119 mg

Jak widać, najwięcej witaminy C jest w zielonej papryce chili. Najwięcej witaminy C z papryki słodkiej, ma papryka pomarańczowa. Najmniej witaminy C znajdziesz w papryce zielonej, choć i tak jest jej tu więcej niż np. w cytrynach.

Dla kontekstu przypomnijmy, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Włączając do jadłospisu potrawę z papryką, bez trudu zjesz niezbędną dawkę witaminy C.

papryka najbogatsza w witaminę cfot. Papryka najbogatsza w witaminę C/ Adobe Stock, EwaStudio

Zalety wysokiej zawartości witaminy C w papryce

Dlaczego wysoka zawartość witaminy C tak poprawia właściwości prozdrowotne papryki? Oto jej cechy:

  • dodatek papryki do obiadu polepsza wchłanianie żelaza i przeciwdziała anemii - jedz dużo papryki w diecie na anemię;
  • papryka to koktajl witamin dla pięknej skóry: dzięki witaminie C działa przeciwzmarszczkowo,
  • papryka to warzywo dobre na odporność,
  • witamina C z papryki chroni komórki przed uszkodzeniami.

Czytaj także:
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych
Warzywo, które oczyszcza żyły i tętnice istnieje. 6 grup warzyw polecanych przeciw miażdżycy
Jakie pomidory są najzdrowsze? Malinowe, koktajlowe, a może jeszcze inne?

Redakcja poleca

REKLAMA