Grzyby na surowo? Są zdrowe i przepyszne! Tak serwują je najlepsi szefowie kuchni

grzyby na surowo fot. Adobe Stock, Pax
Na surowo jadalnych jest kilka gatunków grzybów, np. pieczarki, kurki i borowiki. Można jeść je bez obgotowywania, pieczenia i innej obróbki. Grzyby przed jedzeniem na surowo trzeba jednak dokładnie oczyścić. Surowe pieczarki można np. położyć na kanapce lub dodać do sałatki, a z surowych prawdziwków zrobić eleganckie carpaccio.
/ 26.09.2022 05:53
grzyby na surowo fot. Adobe Stock, Pax

Są grzyby jadalne na surowo, choć nie wszystkie gatunki można tak spożywać. Jeśli masz wystarczająco dużo kulinarnej odwagi, przy następnej okazji ich w tej formie. Surowe grzyby są zdrowe i zachowują sporo wartości odżywczych. Pamiętaj jednak o kilku ważnych zasadach, by nie popsuć tego doświadczenia.

Spis treści:

  1. Jakie grzyby można jeść na surowo?
  2. Na co uważać jedząc grzyby na surowo?
  3. Jak smakują grzyby na surowo?
  4. Borowiki na surowo: przepis na carpaccio z surowych grzybów

Jakie grzyby można jeść na surowo?

Nie wszystkie grzyby można jeść na surowo. Wybieraj konkretne, bezpieczne gatunki. Na surowo jadalne są:

  • pieczarki,
  • borowiki szlachetne (prawdziwki),
  • boczniaki,
  • trufle,
  • kurki.

Grzybów jadalnych na surowo jest więcej, ale te są popularne w Polsce. Niektóre leśne grzyby „z blaszkami” rzadziej zbierane z obawy przed trującymi właściwościami też są jadalne na surowo.

grzyby na surowo carpacciofot. Grzyby podane na surowo z oliwą i octem balsamicznym/ Adobe Stock, fotoxs

Na co uważać jedząc grzyby na surowo?

Jeśli chcesz jeść grzyby na surowo, musisz zachować ostrożność i zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów.

Jedz na surowo tylko specjalne gatunki grzybów

Korzystaj z gatunków jadalnych na surowo tylko, jeśli nie masz do nich żadnych podejrzeń. Najbezpieczniej jest jeść na surowo grzyby hodowlane: są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Nie eksperymentuj tu z grzybami, które wydają ci się na surowo apetyczne, ale nie masz pewności, że na surowo są jadalne. Niektóre ukochane przez grzybiarzy gatunki grzybów rosnące w Polsce, na surowo mogą być wręcz trujące. Przykładem jest np. borowik ceglastopory, który jest jadalny jedynie po dokładnym ugotowaniu.

borowik ceglastopory jest niejadalny na surowofot. Borowik ceglastopory jest niejadalny na surowo/ Adobe Stock, Iwona

Oczyść grzyby przed ich zjedzeniem

Dokładnie oczyść grzyby przed zjedzeniem ich na surowo. Przyłóż się do tego jeszcze bardziej, niż gdy oczyszczasz grzyby, by zrobić z nich sos lub zupę. Pieczarki możesz obrać, borowiki i kurki umyj krótko w wodzie przed spożyciem. Korzystaj też ze specjalnych szczotek do czyszczenia grzybów.

Korzystaj z wyjątkowo świeżych i mięsistych grzybów

Grzyby do jedzenia na surowo muszą być bardzo świeże, jędrne i mięsiste. Tylko wtedy będą dobrze smakować na surowo i się do nich przekonasz. Oczywiście na surowo nie możesz serwować też grzybów robaczywych, ale to dla każdego klarowne. Świeże grzyby to też mniejsza szansa na zatrucia i niepożądanej reakcji organizmu na grzyby jedzone w tej niecodziennej formie.

grzyby na surowo: pieczarkifot. Surowe pieczarki można dodawać do sałatek, lub jeść w formie odrębnej potrawy/ Adobe Stock, ArtCookStudio

Jak smakują grzyby na surowo?

Każdy rodzaj grzybów ma na surowo specyficzny smak:

  • Boczniaki jedzone na surowo mogą mieć lekko metaliczny posmak i nie każdemu smakują.
  • Kurki je się na surowo zazwyczaj po wysuszeniu i sproszkowaniu, rzadziej na świeżo. Z suszonych kurek robi się proszek, który ma zastosowanie na pasożyty.
  • Surowe trufle mają specyficzny aromat nieporównywalny z żadnym innym smakiem.
  • Borowiki na surowo uważa się za najszlachetniejszą formę jedzenia surowych grzybów. Są chrupkie, mięsiste i mają wyraźny leśny posmak.
  • Pieczarki i prawdziwki na surowo przypominają trochę smak skórki pleśniowego sera camembert.

Szefowie kuchni wykorzystują grzyby jadalne na surowo w wielu kreatywnych potrawach.

surowe grzyby: potrawafot. Surowe grzyby podaje się też w bardzo dobrych restauracjach/ Adobe Stock, Marco Mayer

Borowiki na surowo: przepis na carpaccio z surowych grzybów

Jeśli masz wystarczająco dużo odwagi i chcesz spróbować grzybów na surowo, najbardziej polecaną formą, która wydobędzie pełnię smaku, jest przygotowanie carpaccio. Najlepiej wykorzystaj do tego aromatyczne, młode borowiki. Carpaccio z surowych borowików jest prawdziwym rarytasem na stołach Włochów w sezonie grzybowym. Poza sezonem na świeże grzyby, podobne carpaccio możesz zrobić z pieczarek.

Składniki:

  • kilka jędrnych, niewielkich borowików szlachetnych,
  • dobrej jakości oliwa z oliwek,
  • świeży tymianek,
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy),
  • płatki parmezanu lub sera grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść borowiki.
  2. Pokrój je w cienkie plasterki, najlepiej tworząc plasterek przedstawiający przekrój całego grzyba: od kapelusza po grubą nóżkę. Im cieńszy plasterek grzyba, tym bardziej udana potrawa.
  3. Rozłóż  plasterki grzybów na płaskim talerzu.
  4. Posiekaj tymianek i obsyp nim grzyby.
  5. Polej zawartość talerza oliwą, obsyp solą i pieprzem.
  6. Potrawę dopełnij kilkoma płatkami parmezanu.
  7. Jedz bezpośrednio po przygotowaniu.

W carpaccio z surowych grzybów stosuje się tez czasem inne dodatki: natkę pietruszki, oliwę truflową, orzechy.

grzyby na surowo: borowikifot. Carpaccio z surowych borowików/ Adobe Stock, FOOD-pictures

Czytaj także:
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak
Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć

Redakcja poleca

REKLAMA