Są grzyby jadalne na surowo, choć nie wszystkie gatunki można tak spożywać. Jeśli masz wystarczająco dużo kulinarnej odwagi, przy następnej okazji ich w tej formie. Surowe grzyby są zdrowe i zachowują sporo wartości odżywczych. Pamiętaj jednak o kilku ważnych zasadach, by nie popsuć tego doświadczenia.
Spis treści:
- Jakie grzyby można jeść na surowo?
- Na co uważać jedząc grzyby na surowo?
- Jak smakują grzyby na surowo?
- Borowiki na surowo: przepis na carpaccio z surowych grzybów
Jakie grzyby można jeść na surowo?
Nie wszystkie grzyby można jeść na surowo. Wybieraj konkretne, bezpieczne gatunki. Na surowo jadalne są:
- pieczarki,
- borowiki szlachetne (prawdziwki),
- boczniaki,
- trufle,
- kurki.
Grzybów jadalnych na surowo jest więcej, ale te są popularne w Polsce. Niektóre leśne grzyby „z blaszkami” rzadziej zbierane z obawy przed trującymi właściwościami też są jadalne na surowo.
fot. Grzyby podane na surowo z oliwą i octem balsamicznym/ Adobe Stock, fotoxs
Na co uważać jedząc grzyby na surowo?
Jeśli chcesz jeść grzyby na surowo, musisz zachować ostrożność i zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów.
Jedz na surowo tylko specjalne gatunki grzybów
Korzystaj z gatunków jadalnych na surowo tylko, jeśli nie masz do nich żadnych podejrzeń. Najbezpieczniej jest jeść na surowo grzyby hodowlane: są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Nie eksperymentuj tu z grzybami, które wydają ci się na surowo apetyczne, ale nie masz pewności, że na surowo są jadalne. Niektóre ukochane przez grzybiarzy gatunki grzybów rosnące w Polsce, na surowo mogą być wręcz trujące. Przykładem jest np. borowik ceglastopory, który jest jadalny jedynie po dokładnym ugotowaniu.
fot. Borowik ceglastopory jest niejadalny na surowo/ Adobe Stock, Iwona
Oczyść grzyby przed ich zjedzeniem
Dokładnie oczyść grzyby przed zjedzeniem ich na surowo. Przyłóż się do tego jeszcze bardziej, niż gdy oczyszczasz grzyby, by zrobić z nich sos lub zupę. Pieczarki możesz obrać, borowiki i kurki umyj krótko w wodzie przed spożyciem. Korzystaj też ze specjalnych szczotek do czyszczenia grzybów.
Korzystaj z wyjątkowo świeżych i mięsistych grzybów
Grzyby do jedzenia na surowo muszą być bardzo świeże, jędrne i mięsiste. Tylko wtedy będą dobrze smakować na surowo i się do nich przekonasz. Oczywiście na surowo nie możesz serwować też grzybów robaczywych, ale to dla każdego klarowne. Świeże grzyby to też mniejsza szansa na zatrucia i niepożądanej reakcji organizmu na grzyby jedzone w tej niecodziennej formie.
fot. Surowe pieczarki można dodawać do sałatek, lub jeść w formie odrębnej potrawy/ Adobe Stock, ArtCookStudio
Jak smakują grzyby na surowo?
Każdy rodzaj grzybów ma na surowo specyficzny smak:
- Boczniaki jedzone na surowo mogą mieć lekko metaliczny posmak i nie każdemu smakują.
- Kurki je się na surowo zazwyczaj po wysuszeniu i sproszkowaniu, rzadziej na świeżo. Z suszonych kurek robi się proszek, który ma zastosowanie na pasożyty.
- Surowe trufle mają specyficzny aromat nieporównywalny z żadnym innym smakiem.
- Borowiki na surowo uważa się za najszlachetniejszą formę jedzenia surowych grzybów. Są chrupkie, mięsiste i mają wyraźny leśny posmak.
- Pieczarki i prawdziwki na surowo przypominają trochę smak skórki pleśniowego sera camembert.
Szefowie kuchni wykorzystują grzyby jadalne na surowo w wielu kreatywnych potrawach.
fot. Surowe grzyby podaje się też w bardzo dobrych restauracjach/ Adobe Stock, Marco Mayer
Borowiki na surowo: przepis na carpaccio z surowych grzybów
Jeśli masz wystarczająco dużo odwagi i chcesz spróbować grzybów na surowo, najbardziej polecaną formą, która wydobędzie pełnię smaku, jest przygotowanie carpaccio. Najlepiej wykorzystaj do tego aromatyczne, młode borowiki. Carpaccio z surowych borowików jest prawdziwym rarytasem na stołach Włochów w sezonie grzybowym. Poza sezonem na świeże grzyby, podobne carpaccio możesz zrobić z pieczarek.
Składniki:
- kilka jędrnych, niewielkich borowików szlachetnych,
- dobrej jakości oliwa z oliwek,
- świeży tymianek,
- sól gruboziarnista,
- świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy),
- płatki parmezanu lub sera grana padano.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść borowiki.
- Pokrój je w cienkie plasterki, najlepiej tworząc plasterek przedstawiający przekrój całego grzyba: od kapelusza po grubą nóżkę. Im cieńszy plasterek grzyba, tym bardziej udana potrawa.
- Rozłóż plasterki grzybów na płaskim talerzu.
- Posiekaj tymianek i obsyp nim grzyby.
- Polej zawartość talerza oliwą, obsyp solą i pieprzem.
- Potrawę dopełnij kilkoma płatkami parmezanu.
- Jedz bezpośrednio po przygotowaniu.
W carpaccio z surowych grzybów stosuje się tez czasem inne dodatki: natkę pietruszki, oliwę truflową, orzechy.
fot. Carpaccio z surowych borowików/ Adobe Stock, FOOD-pictures
Czytaj także:
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak
Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?
Czy grzyby są ciężkostrawne? Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz grzyby?
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć