dlaczego kiwi szczypie w język fot. Adobe Stock, Тарас Нагирняк

Dlaczego kiwi szczypie w język? Ten owoc próbuje strawić cię żywcem!

Świeże kiwi powoduje pieczenie i szczypanie języka ze względu na zawartość żywych enzymów trawiących białka. Kiwi piecze w język przez enzym: aktinidainę. To zazwyczaj niegroźna reakcja, ale u osób wrażliwych może prowadzić nawet do krwawienia języka. Co zrobić, gdy piecze cię język po kiwi? Napij się mleka i wypłucz nim całą jamę ustną.
/ 21.11.2022 05:54
dlaczego kiwi szczypie w język fot. Adobe Stock, Тарас Нагирняк

Świeże kiwi piecze w język, bo zawiera enzymy trawiące białka, które drażnią komórki nabłonka języka i jamy ustnej. Jeśli nie lubisz jeść kiwi właśnie przez pieczenie języka, spróbuj zjeść kiwi po upieczeniu lub ugotowaniu: traci enzymy o szczypiących właściwościach. Sprawdź, jak poradzić sobie ze szczypaniem języka po kiwi, jeśli nieprzyjemne uczucie nie zniknie po kilku minutach.

Spis treści:

  1. Dlaczego kiwi szczypie w język?
  2. Alergia na kiwi a pieczenie języka
  3. Co zrobić, by kiwi nie piekło w język?
  4. Co zrobić, gdy piecze język po kiwi?

Dlaczego kiwi szczypie w język?

Świeże owoce kiwi szczypią w język, ponieważ zawierają enzym: aktnindainę. To aktywny enzym z grupy enzymów proteazy cysteinowej. Aktinidaina powoduje rozkład białek i rozcina je na mniejsze aminokwasy. Bezpośredni kontakt aktinidainy z powierzchnią języka, powoduje zachodzenie tej reakcji na jego powierzchni. Enzymy niszczą poszczególne komórki języka i jamy ustnej, z którymi mają kontakt, a to objawia się charakterystycznym szczypaniem. Można więc powiedzieć, że enzymy z kiwi trawią twój język żywcem!

To przenośnia, ale tylko częściowo. Oczywiście enzymów w świeżym kiwi nie jest na tyle dużo, by realnie strawić jakikolwiek narząd, ale mogą uszkodzić zewnętrzną powierzchnię śluzówki i powodować charakterystyczne pieczenie języka i jamy ustnej. Te same typy enzymów obecne są też w świeżych ananasach, mini kiwi, świeżym mango i w o wiele mniejszych ilościach także w świeżych bananach.

Enzymy trawiące białka przydają się tym owocom do ochrony przed bakteriami. Bakterie potencjalnie przedostające się do miąższu kiwi, zostałyby natychmiast strawione.

Język krwawi po kiwi?

W większości przypadków pieczenie języka po zjedzeniu kiwi nie jest groźne i nie musisz się nim martwić. Są jednak znane przypadki, w których kiwi tak mocno podrażniło język i jamę ustną, że doprowadziło do krwawieniaW tym przypadku przepłucz jamę ustną wodą i unikaj jedzenia świeżego kiwi i ananasa w większych porcjach w przyszłości. Być może twoje komórki nabłonka są na nie bardzo wrażliwe.

dlaczego kiwi pieczefot. Kiwi piecze w język przez żywe enzymy trawiące białka/ Adobe Stock, sofiko14

Alergia na kiwi a pieczenie języka

Język piecze po zjedzeniu świeżego kiwi każdego. Stopień nasilenia tej reakcji jest zależny od naturalnych predyspozycji, ale też stopnia dojrzałości owocu i np. czasu jego przechowywania. Mimo wszystko u niektórych osób pieczenie języka i jamy ustnej po zjedzeniu kiwi może być oznaką reakcji alergicznej. To jeden ze sposobów ujawniania się alergii na kiwi.

Co zrobić, by kiwi nie piekło w język?

Unikasz jedzenia kiwi przez uczucie pieczenia i szczypania na języku? Nie musisz całkowicie rezygnować z tego zdrowego owocu! To doskonałe źródło witaminy C i nie tylko. Owoce kiwi mają niski indeks glikemiczny, a do tego poprawiają pracę jelit i ułatwiają wypróżnianie.

By kiwi nie piekło w język, wystarczy zneutralizować enzymy w świeżym kiwi. Można zrobić to np. przez podgrzanie owoców lub ich wysuszenie. Enzymy odpowiadające za drażniące działanie kiwi to enzymy białkowe, ulegają denaturacji pod wpływem czynników takich, jak: temperatura, stężony alkohol, stężone kwasy, wystawienie na działanie tlenu na długi czas i nie tylko.

Podduszone lub upieczone kiwi nie będzie piekło w język, ale pamiętaj, że pozbywasz się tak też części witamin.

Co zrobić, gdy piecze język po kiwi?

Pieczenie języka po zjedzeniu kiwi stało się nie do zniesienia? Oto najlepszy sposób na pozbycie się tego nieprzyjemnego odczucia: wystarczy przepłukać usta mlekiem, jogurtem pitnym lub maślanką. Napoje bogate w białko „odwrócą uwagę” atakujących twój język enzymów, od twoich komórek i przerzucą siły na białka mleka.

Źródło:

Boland M. Kiwifruit proteins and enzymes: actinidin and other significant proteins. Adv Food Nutr Res. 2013;68:59-80. doi: 10.1016/B978-0-12-394294-4.00004-3. PMID: 23394982.

Czytaj także:
Arbuz na noc. Czy jedzenie arbuza bezpośrednio przed snem to dobry pomysł?
Kto nie powinien pić naparów z czystka? Przeciwwskazania są rzadkie, ale występują
Dlaczego sok z buraków musi odstać, zanim go wypijesz? Czy faktycznie warto czekać?

Tagi: kiwi, owoce, język