50 przepisów na dania kuchni polskiej

Uwielbiamy tradycyjne potrawy: zobacz pomysły na dania kuchni polskiej!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
50 przepisów na dania kuchni polskiej fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

W natłoku rozmaitych kulinarnych trendów nie możemy zapominać o tym najważniejszym - o daniach polskiej kuchni, które od wieków inspirują nas swoimi pysznościami! Obcokrajowcom możemy naprawdę zaimponować niezliczoną ilością wspaniałych przepisów, które są naszym dobrem narodowym.

Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów

Dania kuchni polskiej

Chyba nie ma osób, które nie lubiłyby tradycyjnych flaków lub sernika krakowskiego. Wśród pomysłów zebranych w naszym zbiorze każdy znajdzie coś dla siebie!

Kuchnia niemiecka

Wiele przepisów przywędrowało do Polski tak dawno i tak zadomowiły się w naszym menu, że teraz uchodzą już za typowo polskie. Pomimo całego naszego sentymentu do kuchni włoskiej czy meksykańskiej, nie zapominajmy o tradycyjnych daniach!

Pierogi ruskie

Oto składniki na ruskie pierogi:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • woda
  • 300 g sera białego twarogowego
  • średnia cebula
  • 200 g ziemniaków

Jak zrobić pierogi ruskie?

W misce mieszamy przesiana mąkę z jajkiem i wodą. Dokładnie ugniatamy przez około 10 minut. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dokładnie wałkujemy. Wykrawamy krążki ciasta. na patelni podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę. Przeciskamy twaróg przez praskę razem z wcześniej ugotowanymi ziemniakami. Łączymy z podsmażoną cebulą. Studzimy farsz. Nadziewamy pierogi zlepiając brzegi. Następnie gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia. Tak przygotowane pierogi ruskie możemy podawać podsmażone ze skwarkami lub z wody.

Zobacz 50 przepisów na dania kuchni polskiej!

Pierś z gęsi w czerwonym winie
Pierś z gęsi w czerwonym winie
Aromatyczna i soczysta pierś z gęsi - idealne danie obiadowe.
Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona
Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona
Wypróbuj przepis Magdy Gessler na aromatyczną gęś z sałatką fasolowo-kapuścianą!
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli chcesz, możesz je podsmażyć!
Sernik krakowski z bakaliami
Sernik krakowski z bakaliami
Bakalie dobierz według własnego uznania!
Udka gęsi w ciemnym sosie
Udka gęsi w ciemnym sosie
Warto polubić gęsinę!
Mięsne krokiety
Mięsne krokiety
Pyszny obiad na dziś!
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona
Smak jak na obiedzie u babci!
Golonka na kapuście
Golonka na kapuście
Typowe danie kuchni polskiej.
Kremówki wadowickie
Kremówki wadowickie
Pyszny, tradycyjny deser.
Pieczona gicz cielęca
Pieczona gicz cielęca
Z miodem pitnym i aromatycznymi przyprawami.
Racuszki drożdżowe
Racuszki drożdżowe
Smak dzieciństwa!
Kiełbasa z oscypkiem
Kiełbasa z oscypkiem
Najlepiej będzie smakować z dodatkiem żurawiny.
Przepis Magdy Gessler: zupa grzybowa
Przepis Magdy Gessler: zupa grzybowa
Warto skorzystać z sezonu na grzyby!
Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną
Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną
Słodki farsz i kruche mięso.
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Poczuj smak dzieciństwa!
Schab z wiśniami
Schab z wiśniami
Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.
Grillowane żeberka w miodzie
Grillowane żeberka w miodzie
Sezon grillowy w pełni!
Lekka zupa pomidorowa z ryżem
Lekka zupa pomidorowa z ryżem
Lekkostrawna, a jednocześnie sycąca!
Chłodnik ogórkowy - danie dla dzieci
Chłodnik ogórkowy - danie dla dzieci
Pomysł na sycący i zdrowy obiad - nie tylko dla najmłodszych.
Rosół z kołdunami
Rosół z kołdunami
Smaczna alternatywa dla rosołu z makaronem.
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Wiosenna, młoda kapusta - świetny dodatek do wielu dań.
Zupa warzywna z boczkiem
Zupa warzywna z boczkiem
Pożywna i smaczna zupa!
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie
Tradycyjne danie, które często gości na polskich stołach!
Przepis Magdy Gessler: rosół z kaczki
Przepis Magdy Gessler: rosół z kaczki
Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!
Przepis Magdy Gessler: flaki z pulpecikami
Przepis Magdy Gessler: flaki z pulpecikami
Tradycyjna potrawa - flaki po warszawsku!
Przepis Magdy Gessler: cielęcina po polsku
Przepis Magdy Gessler: cielęcina po polsku
Subtelne i aromatyczne mięso - idealne na odświętny obiad!
Kluski z mięsem
Kluski z mięsem
Tradycyjne danie kuchni polskiej.
Żurek staropolski z kiełbasą
Żurek staropolski z kiełbasą
Tradycyjny, aromatyczny - po prostu pyszny.
Pieczona biała kiełbasa
Pieczona biała kiełbasa
Zapiekana biała kiełbasa to niestandardowy pomysł na wielkanocne danie!
Pasztet z żurawiną
Pasztet z żurawiną
Pyszny pasztet z wątróbki i kurczaka!
Pierogi z kaszą i serem
Pierogi z kaszą i serem
Mało znany przepis na pyszne pierogi!
Boczek z aksamitnym farszem
Boczek z aksamitnym farszem
Idealny pomysł na odświętny obiad!
Tradycyjne pierogi z mięsem
Tradycyjne pierogi z mięsem
Jedno z podstawowych dań tradycyjnej, polskiej kuchni.
Kremowa zupa kartoflanka
Kremowa zupa kartoflanka
Pyszny smak tradycyjnej polskiej kuchni!
Placki ziemniaczane z cebulką
Placki ziemniaczane z cebulką
Łatwe i szybkie danie - błyskawiczny przepis!
Przepis Magdy Gessler: kurczak po polsku
Przepis Magdy Gessler: kurczak po polsku
Tradycyjny, staropolski przepis na kurczaka, w interpretacji Magdy Gessler!
Tanie danie - udka z warzywami
Tanie danie - udka z warzywami
Pomysł na niedrogi obiad - koszt jednej porcji to zaledwie 3,80 zł!
Przepis Magdy Gessler: luksusowy bigos
Przepis Magdy Gessler: luksusowy bigos
Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?
Kopytka w serowym sosie
Kopytka w serowym sosie
Tradycyjna polska potrawa wzbogacona pysznym sosem!
Tanie danie - kluski śląskie
Tanie danie - kluski śląskie
Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Skorzystaj z tradycyjnego przepisu! Koszt jednej porcji to zaledwie 1,20 zł!
Przepis Magdy Gessler: tradycyjne flaki
Przepis Magdy Gessler: tradycyjne flaki
Flaki to jedno z najbardziej znanych dań tradycyjnej, polskiej kuchni!
Przepis Magdy Gessler: sernik krakowski
Przepis Magdy Gessler: sernik krakowski
Jeśli szukałaś idealnego przepisu na sernik, mamy coś dla ciebie!
Zupa grochowa z lubczykiem
Zupa grochowa z lubczykiem
Tradycyjna zupa, wzbogacona dodatkowo charakterystycznym smakiem i aromatem lubczyku!
Bigos staropolski
Bigos staropolski
Tradycyjna, polska potrawa - idealne danie obiadowe na jesienne chłody!
Kompot z gruszek
Kompot z gruszek
Gruszki są najlepsze jesienią - sprawdź koniecznie nasz przepis na pyszny kompot!
Pyzy drożdżowe z cielęciną
Pyzy drożdżowe z cielęciną
Pyzy drożdżowe z cielęciną nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Aby urozmaicić ich smak, do potrawy można podać sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki. Smacznego!
Kopytka podsmażane
Kopytka podsmażane
Kopytka doskonale smakują z pieczarkami podsmażonymi z cebulą lub gulaszem z wieprzowiny z warzywami.
Czysty barszcz z delikatnymi uszkami
Czysty barszcz z delikatnymi uszkami
Świąteczny barszcz czerwony z uszkami to początek a zarazem punkt kulminacyjny Wigilii.
Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą
Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą
Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą idealnie smakują z sezonowymi surówkami.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)