Zupa chrzanowa

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, umyć, poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasy pokroić w plasterki. Marchewki obrać, umyć,zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Składniki

 

 

  • 4 ziemniaki

     

  • 2 cebule

    Zupa chrzanowa

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu
  • słoiczek chrzanu
  • 3 kiełbaski śląskie
  • szklanka gęstej śmietany
  •  3 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, umyć, poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasy pokroić w plasterki. Marchewki obrać, umyć,zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kiełbasę, cebulę i podsmażyć, dodać czosnek, marchewkę. Smażyć chwilę razem, zalać bulionem. Gotować zupę pod przykryciem na małym ogniu, ok. 30 minut. Dodać chrzan oraz śmietanę. Zupę doprawić do smaku, podawać z ugotowanymi jajkami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)