zupa chrzanowa fot. Adobe Stock

Zupa chrzanowa to doskonała alternatywa dla żurku lub białego barszczu

Zupa chrzanowa ma bardzo intensywny smak i jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Urszula Wilczkowska / 27.02.2020 09:19
zupa chrzanowa fot. Adobe Stock

Zupa chrzanowa to doskonały sposób na pyszną zupę, gdy znudzi ci się już barszcz biały lub tradycyjny żurek na zakwasie. Gotuje się ją zaledwie pół godziny, a smakuje naprawdę wybornie. Z pewnością zasmakuje każdemu z twoich gości.

Możesz ją ugotować nawet tego samego dnia - z wyjątkiem krojenia i obierania warzyw, a następnie miksowania zupa chrzanowa tak naprawdę robi się sama. Podaj ją z jajkiem lub kiełbasą lub smażoną cebulką i natką pietruszki. W obu wersjach doskonale będzie pasować do wielkanocnego menu. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 l bulionu,
  • słoiczek chrzanu,
  • 3 kiełbaski śląskie,
  • szklanka gęstej śmietany,
  •  3 jajka.
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  4. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim kiełbasę razem z cebulą, a po chwili dodaj czosnek i startą marchew. Smaż razem, a następnie wyjmij kiełbasę i odłóż ją na później.
  5. Zalej warzywa bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj przez około 30 minut. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i zblenduj na gładko. Dodaj chrzan, śmietanę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Zupę chwanową podawaj z kiełbasą, ugotowanymi jajkami oraz domowym chlebem na zakwasie. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na dania wielkanocne:

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Tradycyjny kindziuk doskonale smakuje na kanapkach i nie tylko. Zobacz przepis
Tradycyjny kindziuk doskonale smakuje na kanapkach i nie tylko. Zobacz przepis
Kindziuk to długo dojrzewająca litewska wędlina o lekko kwaskowatym i pieprznym smaku. Dodaj do niego czosnek oraz boczek.
Paszteciki z mięsem – idealne do barszczu lub jako przekąska
Paszteciki z mięsem – idealne do barszczu lub jako przekąska
Paszteciki z mięsem to szybki i prosty sposób na pyszną przekąskę. Doskonale będą też pasować do czerwonego barszczu lub tradycyjnego żurku.
Rumsztyk wołowy to idealny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis
Rumsztyk wołowy to idealny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis
Rumsztyk to kotlet z mięsa mielonego, który najczęściej podaje się ze smażoną cebulką. Dodaj do niego pieczone ziemniaki oraz pyszną surówkę.
Pręga wołowa pieczona w rękawie. Przepis na prosty i smaczny obiad
Pręga wołowa pieczona w rękawie. Przepis na prosty i smaczny obiad
Pręga wołowa to dosyć trudne mięso, ale odpowiednio przygotowana jest naprawdę przepyszna. Podaj do niej świeżą surówkę oraz pieczone ziemniaki.
Babka wielkanocna: sprawdzone przepisy na pyszny deser
Babka wielkanocna: sprawdzone przepisy na pyszny deser
Babka wielkanocna musi znaleźć się na świątecznym stole, ale polecamy wprowadzić ją do swojego jadłospisu także w innych porach roku. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy.
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę
Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę
Szynka z szynkowara to prosty sposób na wędlinę bez zbędnych barwników i konserwantów. Gwarantujemy, że zniknie błyskawicznie!
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Sernik – najpyszniejsze przepisy na ciasta na zimno i na ciepło
Sernik – najpyszniejsze przepisy na ciasta na zimno i na ciepło
Sernik to niekwestionowany król deserów. Zobacz naszą książkę kucharską wypełnioną pysznymi i sprawdzonymi przepisami na ten pyszny deser.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Sałatki na święta - najlepsze sprawdzone przepisy i receptury
Sałatki na święta - najlepsze sprawdzone przepisy i receptury
Sałatki na święta z tuńczyka, sałatka jarzynowa, a może śledziowa warstwowa: mamy przepisy na tradycyjne sałatki wigilijne oraz idealne na ucztowanie podczas świąt.
Jak zrobić paschę wielkanocną na ciepło lub na zimno? Zrób też w wersji fit!
Jak zrobić paschę wielkanocną na ciepło lub na zimno? Zrób też w wersji fit!
Deser przygotowywany specjalnie na Wielkanoc gości na wielu polskich stołach. Pochodzi z Rosji, ale na stałe wpisała się w tradycję. Paschę możesz przygotować w prosty i szybki sposób - zobacz, jak wiele jest możliwości!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)