Zupa chrzanowa to doskonały sposób na pyszną zupę, gdy znudzi ci się już barszcz biały lub tradycyjny żurek na zakwasie. Gotuje się ją zaledwie pół godziny, a smakuje naprawdę wybornie. Z pewnością zasmakuje każdemu z twoich gości.
Możesz ją ugotować nawet tego samego dnia - z wyjątkiem krojenia i obierania warzyw, a następnie miksowania zupa chrzanowa tak naprawdę robi się sama. Podaj ją z jajkiem lub kiełbasą lub smażoną cebulką i natką pietruszki. W obu wersjach doskonale będzie pasować do wielkanocnego menu. Jak ją przygotować?
Składniki:
4 ziemniaki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 marchewki,
2 l bulionu,
słoiczek chrzanu,
3 kiełbaski śląskie,
szklanka gęstej śmietany,
3 jajka.
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim kiełbasę razem z cebulą, a po chwili dodaj czosnek i startą marchew. Smaż razem, a następnie wyjmij kiełbasę i odłóż ją na później.
Zalej warzywa bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj przez około 30 minut. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i zblenduj na gładko. Dodaj chrzan, śmietanę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupę chwanową podawaj z kiełbasą, ugotowanymi jajkami oraz domowym chlebem na zakwasie. Smacznego!
Babka wielkanocna musi znaleźć się na wielkanocnym stole, ale polecamy wprowadzić ją do swojego jadłospisu także w innych porach roku. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy podczas spotkania z bliskimi. Możesz przygotować ją na wiele sposobów, a także udekorować dowolnymi dodatkami, np. lukrem.
Sałatki na święta to nie tylko klasyczna jarzynówka. Możesz łączyć różne smaki i sięgać po produkty, które podkreślą świąteczną, ciepłą atmosferę. Sprawdzą się przede wszystkim śledzie, suszone owoce, a także... mandarynki. Zobacz, jak przygotować pyszne sałatki na święta, które posmakują wszystkim gościom.
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.