Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego,
- 500 g mąki żytniej razowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 450 ml letniej wody,
- po garści pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego itp.
Przygotowanie:
Chleb żytni na zakwasie to wyjątkowo smaczne pieczywo, które mogą jeść nawet ci, którzy powinni unikać pszenicy. Dodaj do niego ulubionych pestek, a górę posyp sezamem lub czarnuszką.
Pamiętaj, że dzień przez pieczeniem chleba należy ostatni raz dokarmić zakwas. Możesz go kupić w sklepie lub „pożyczyć” od kogoś, kto przygotowuje go sam. Jeśli zdecydujesz się jednak na zrobienie go w domu, zobacz koniecznie nasz przepis na zakwas na chleb. Jak zatem przygotować chleb żytni na zakwasie?
- Odrobiną oleju natłuść keksówkę. Oprósz mąką.
- W dużej misce połącz mąkę, sól ziarna i zakwas. Pamiętaj, by przed dodaniem zakwasu dokładnie go wymieszać – może się rozwarstwić.
- Wlej wodę i wymieszaj dokładnie drewnianą lub plastikową łyżką. Masa będzie klejąca i gęsta.
- Przełóż masę do keksówki. Przykryj formę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.
- Wierzch ciasta spryskaj wodą i posyp ziarnami.
- Piecz chleb żytni na zakwasie przez godzinę w temperaturze 210 stopni. Poczekaj, aż ostygnie i... smacznego!
Z gotowej masy możesz odjąć około 50 g ciasta. Dzięki temu będziesz miała już gotowy zakwas na następne pieczywo – dokarmiaj go dokładnie tak samo, jak ten robiony od zera. Chleb żytni na zakwasie będzie doskonale smakował z pastą z ciecierzycy lub domowym pasztetem.
Więcej przepisów na domowe pieczywo i wypieki:
Chleb bezglutenowy
Drożdżówki z serem
Cynamonki drożdżowe
Bułeczki maślane
Tradycyjne bułki