Tradycyjny kindziuk doskonale smakuje na kanapkach i nie tylko. Zobacz przepis

Kindziuk to długo dojrzewająca litewska wędlina o lekko kwaskowatym i pieprznym smaku. Dodaj do niego czosnek oraz boczek.
Urszula Wilczkowska / 11.02.2020 16:30
DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjny kindziuk doskonale smakuje na kanapkach i nie tylko. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2,5 kg szynki wieprzowej,
  • 500 g boczku,
  • 100 g soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 25 ml spirytusu,
  • 2,5 g saletry,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • żołądki wieprzowe.
Przygotowanie:

Tradycyjny kindziuk to wędlina, która dojrzewa nawet przez pół roku. Nie musisz się jednak martwić – naszą wersją będziesz mogła się cieszyć o wiele wcześniej. Kindziuk potrzebuje suchego i chłodnego pomieszczenia, by się nie zepsuł – następnie wędzi się go na zimno przez około 3 tygodnie, codziennie po 3-4 godziny.

Jeśli lubisz domowe wędliny, sprawdź również nasz przepis na szynkę z szynkowara.

Jak przygotować kindziuk? Oprócz farszu będziesz musiała przygotować żołądki wieprzowe. Dokładnie je umyj i namocz jeszcze przed nałożeniem mięsa.

  1. Szynkę wieprzową oraz boczek pokrój w kostkę. Dodaj pieprz oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Dodaj sól, saletrę, cukier oraz spirytus i dokładnie wymieszaj.
  3. Napełnij żołądki wieprzowe mięsem – uważaj, by nie zostały w nich żadne bąbelki powietrza.
  4. Kindziuk dociśnij dwiema drewnianymi deskami, a następnie obwiąż sznurkiem. Odstaw w chłodne i suche miejsce na 8-10 dni, a następnie uwędź w dymie liściastego drzewa z dodatkiem jałowca. Smacznego!

Więcej przepisów na potrawy z wieprzowiny:
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Żeberka z piekarnika
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem
Pieczona szynka wieprzowa

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)