Składniki:
- 2,5 kg szynki wieprzowej,
- 500 g boczku,
- 100 g soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 25 ml spirytusu,
- 2,5 g saletry,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- żołądki wieprzowe.
Przygotowanie:
Tradycyjny kindziuk to wędlina, która dojrzewa nawet przez pół roku. Nie musisz się jednak martwić – naszą wersją będziesz mogła się cieszyć o wiele wcześniej. Kindziuk potrzebuje suchego i chłodnego pomieszczenia, by się nie zepsuł – następnie wędzi się go na zimno przez około 3 tygodnie, codziennie po 3-4 godziny.
Jeśli lubisz domowe wędliny, sprawdź również nasz przepis na szynkę z szynkowara.
Jak przygotować kindziuk? Oprócz farszu będziesz musiała przygotować żołądki wieprzowe. Dokładnie je umyj i namocz jeszcze przed nałożeniem mięsa.
- Szynkę wieprzową oraz boczek pokrój w kostkę. Dodaj pieprz oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Dodaj sól, saletrę, cukier oraz spirytus i dokładnie wymieszaj.
- Napełnij żołądki wieprzowe mięsem – uważaj, by nie zostały w nich żadne bąbelki powietrza.
- Kindziuk dociśnij dwiema drewnianymi deskami, a następnie obwiąż sznurkiem. Odstaw w chłodne i suche miejsce na 8-10 dni, a następnie uwędź w dymie liściastego drzewa z dodatkiem jałowca. Smacznego!
Więcej przepisów na potrawy z wieprzowiny:
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Żeberka z piekarnika
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem
Pieczona szynka wieprzowa