Dżem z moreli i migdałów - przepis na wykwintne przetwory

dżem z moreli i migdałów fot. Adobe Stock, sriba3
Dżem z moreli i migdałów kusi smakiem, aromatem i pięknym kolorem. To nie tylko idealny dodatek do drożdżówek czy croissantów, ale również pomysł na prezent.
Weronika Kwaśniak / 25.06.2021 05:40
dżem z moreli i migdałów fot. Adobe Stock, sriba3

Dżem z moreli i migdałów to podstawowy element francuskiego śniadania. Idealnie komponuje się z brioszkami lub croissantami. Możesz go jednak stosować również jako nadzienie do naleśników lub dodatek do pancakes

Przepis na dżem z moreli i migdałów

Przygotowanie: 45 minut + gotowanie 2 razy po 30 minut,
1 słoik: ok. 900 kcal.

Składniki:

  • 1 kg moreli, dojrzałych, ale jędrnych i twardych (mogą też być brzoskwinie),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 50 g migdałów bez skórki,
  • 60 dag cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Morele dokładnie umyj, osusz, oberwij ogonki, wyjmij pestki. Migdały drobno posiekaj.
  2. Do garnka wlej wodę, wrzuć 1/4 moreli i rozgotuj, dodaj cukier i zagotuj.
  3. Pozostałe morele pokrój na cząstki, dorzuć do garnka, podgotuj, odstaw dżem z moreli na kilka godzin.

  1. Powtórnie doprowadź dżem z moreli do wrzenia, gotuj. Dodaj migdały. Kiedy dżem z moreli zgęstnieje, napełnij nim wyparzone słoiki, zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły.
  2. Gdy wystygną, odstaw dżem morelowy w chłodne miejsce.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.07.2009 na zlecenie Edipresse - przepis z Przyjaciółki

Zobacz więcej przepisów z morelami:
 

Ciasto marcepanowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto marcepanowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Apetyczne ciasto marcepanowe z morelami: pyszności!
Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Smak lata zamknięty w słoiku - pyszny dżem morelowy!
Drożdżowe babeczki z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Drożdżowe babeczki z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Smak wakacji u babci? Pyszne drożdżowe babeczki z morelami!
Kompot z moreli - przepis składniki i przygotowanie
Kompot z moreli - przepis składniki i przygotowanie
Złociste, pachnące słońcem... Zachowaj ich smak na zimę! Przetestuj kompot z moreli!
Ciasto francuskie z morelami - przepis
Ciasto francuskie z morelami - przepis
Przekąska, a może jednak deser? Ciasto francuskie z morelami!
Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie
Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity hit, idealny zwłaszcza na sierpniowe dni: strudel ze śliwkami i morelami!
Sernik z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Skorzystaj z bogactwa owoców sezonowych: przygotuj sernik z morelami!
Tarta serowa z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta serowa z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna tarta serowa z morelami to esencja letniego smaku!
Mus z moreli - przepis składniki i przygotowanie
Mus z moreli - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy pomysł na mus z moreli z dodatkiem... pieprzu!
Pierś kurczaka z morelą - przepis składniki i przygotowanie
Pierś kurczaka z morelą - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy obiad ze słodkim akcentem: pierś kurczaka z morelą i miętą!
Ciasto jogurtowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto jogurtowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Najbardziej kuszące ciasto? Jogurtowe z morelami!
Knedle z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Knedle z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Letni obiad na słodko? Pyszne knedle z morelami!
Ciasto drożdżowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto drożdżowe z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Korzystajmy z sezonu na te pyszne owoce! Ciasto drożdżowe z morelami to kuszący hit lipca!