Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg moreli
- 1/2 szklanki wody
-
60 dag cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na dżem morelowy - to pomysł na najbardziej letnie przetwory, które zimą pomogą ci przenieść w stronę upalnych dni!
- Morele umyj, pokrój na kawałki i usuń pestki.
- Do garnka z grubym dnem wlej wodę i wsyp połowę przygotowanych owoców.
- Gotuj do momentu, aż się rozgotują.
- Do rozgotowanych moreli dodaj cukier i zagotuj.
- Następnie dorzuć resztę pokrojonych owoców, obgotuj i odstaw na kilka godzin.
Przetwory z moreli - 8 przepisów
- Powtórnie doprowadź do wrzenia i dogotuj do właściwej gęstości.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, szybko zakręć i odstaw do wystygnięcia, odwracając słoiki do góry nogami.