Croissanty - przepis prosto z Francji

Przepis na croissanty nie należy do najłatwiejszych, ale jest wart wszelkich przygotowań. Francuskie rogaliki zrobisz na bazie masła, mąki pszennej i drożdży.
Małgorzata Machnicka / 05.02.2021 16:08
DRUKUJ PRZEPIS
Croissanty - przepis prosto z Francji fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 600 g mąki,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 180 ml zimnego mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 40 g cukru,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 300 g masła, 
  • 2 i 1/2 łyżeczki mąki,
  • 1 rozmącone jajko.
Przygotowanie:

Przepis na croissanty warto przetestować chociaż raz we własnej kuchni. Jeśli przygotujesz je dzień wcześniej - przepyszne, maślane rogaliki będą umilać leniwe, niedzielne śniadanie. 

Croissanty możesz podawać na słodko - z masłem, ulubionym dżemem, miodem albo na słono - z twarożkiem, rozmaitymi serami lub deską wędlin.

  1. W dużej misce połącz 550 g mąki, cukier, sól i drożdże. Powoli dodawaj mleko i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj masło i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.
  2. Przygotuj masę, którą będziesz przekładać ciasto. Dobrze połącz 300 g masła z 2 1/2 łyżeczkami mąki. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kwadrat o szerokości około 30 cm. Na środku po przekątnej połóż masło. Zawiń brzegi ciasta, zakrywając masło. Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt.
  4. Złóż ciasto na croissanty jak list, aby powstał z niego prostokąt i po raz kolejny rozwałkuj je, aby przybrało kształt kwadratu. Zawiń ciasto przezroczystą folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. 
  5. Po dwóch godzinach, a potem jeszcze raz po kolejnych 2 godzinach, powtórz proces rozwałkowywania ciasta. Zawiń ciasto przezroczystą folią i wstaw do lodówki na całą noc.
  6. Wyjmij ciasto i na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj na kształt prostokąta o długości 30 cm i szerokości 20 cm i przetnij na pół.
  7. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj tak, aby uzyskać ciasto o długości 60 cm i szerokości 30 cm. Potnij ciasto na trójkąty. Każdy trójkąt zawiń, aby powstał croissant.
  8. Przełóż croissanty na posmarowaną tłuszczem blachę. Przykryj przeźroczystą folią i odstaw na 45 minut, aby croissanty urosły.
  9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  10. Posmaruj ciastka rozmąconym jajkiem i piecz ok. 20 minut, aż croissanty nabiorą złocistego koloru.

Więcej przepisów na pyszne desery:
Przepis na rogaliki z marmoladą
Przepis na muffinki czekoladowe
Przepis na muffinki bananowe
Ciasto francuskie z nutellą
Przepis na ciasto z borówkami

DRUKUJ PRZEPIS