Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 15 dag miękkiego masła
- 7 dag cukru
- jajko
- 25 dag mąki
- szczypta soli
- jajko do posmarowania
- gruby cukier do posypania
- suszone morele
- marmolada
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rogaliki z morelami!
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem.
- Następnie przełóż ciasto na stół podsypany mąką i szybko zagnieć.
- Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części.
- Każdą rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów i potnij na 8 trójkątów.
- Trójkąty posmaruj marmoladą.
- Na brzegu każdego połóż suszoną morelę i zwiń ciasto w rulon.
- Rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.