Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg moreli
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- 3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 3 łyżki koniaku
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mus z moreli!
- Morele zblanszuj we wrzątku, zdejmij skórkę i usuń pestki.
- Owoce pokrój, włóż do garnka, wsyp cukier i sok z cytryny.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 30 minut.
- Kiedy owoce będą już miękkie, zmiksuj je starannie za pomocą blendera.
- Zwiększ ogień i często mieszając, gotuj kolejne 20 minut, aby mus osiągnął odpowiednią konsystencję (kropla musu upuszczona na zimny talerzyk powinna krzepnąć).
- Odszumuj. Dodaj odsączony pieprz i wlej koniak, wymieszaj.
- Mus przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zamknij.
Zobacz więcej przepisów z morelami:
Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis