Pasztet wegetariański przygotowuje się na bazie różnych, najczęściej korzeniowych lub strączkowych warzyw. Smak wegetariańskiego pasztetu zapewnia dodatek aromatycznych przypraw, jajek i oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie lubią tłustych, mięsnych pasztetów lub próbują ograniczyć mięso w diecie.
Przyprawy do pasztetu wegetariańskiego
Pasztety wegetariańskie można przyprawiać je na wiele sposobów - świetnie pasują do nich orientalne przyprawy: kurkuma, curry czy sos sojowy, ale lubią się też z tymi klasycznymi, dobrze zakorzenionymi w polskiej kuchni - tymiankiem, majerankiem czy cząbrem.
Baza pasztetu wegetariańskiego
Pasztet wegetariański możesz przygotować na bazie warzyw strączkowych: soczewicy, cieciorki, fasoli czy soi, albo warzyw korzeniowych: marchwi, ziemniaków, selera, pietruszki, a nawet buraków.
Dodatki do pasztetu wegetariańskiego
Ciekawe dodatki do pasztetu wegetariańskiego potrafią całkowicie odmienić jego oblicze. Możesz dodać do niego na przykład:
- grzyby,
- kruszone orzechy,
- nasiona słonecznika,
- suszone pomidory,
- żurawinę,
- przecier z dyni,
- kapary,
- oliwki.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 21.11.2019.
Poznaj przepisy na pasztety wegetariańskie: