Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 800 g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 400 g grochu,
- 2 łyżki masła,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- majeranek,
- cząber,
- pieprz ziarnisty,
- sól.
Przygotowanie:
Kapusta z grochem to jedna z 12 wigilijnych potraw. Początkowo serwowana była wyłącznie w środkowej Polsce - wigilijna wersja to oczywiście ta postna (bez mięsa), ale znana jest również ta ze smalcem lub słoniną (zarezerwowana przede wszystkim na wesela).
Podstawowymi składnikami są łuskany groch, kiszona kapusta i przyprawy - majeranek, cząber, ziele angielskie i liść laurowy.
- Groch zalej zimną wodą (wszystkie ziarenka powinny być dokładnie przykryte) i odstaw na 12 h.
- Po tym czasie odlej wodę i zalej groch nową porcją wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 45 minut (groch może być nieco rozgotowany). Po ugotowaniu odcedź.
- Przepłucz kiszoną kapustę i poszatkuj. Przełóż ją do drugiego garnka, zalej niewielką ilością wody, przykryj i gotuj do miękkości przez 20 minut.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj do kapusty razem z grochem. Dopraw majerankiem, cząbrem, pieprzem i solą. Gotuj przez około 10 minut. Groch z kapustą podawaj w dużej wazie, oprószony natką pietruszki.
Więcej przepisów na wigilijne dania:
Przepis na tradycyjną zupę grzybową
Sprawdzony przepis na rybę po grecku