Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie

Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Małgorzata Machnicka / 18.11.2019 07:20
DRUKUJ PRZEPIS
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 400 g grochu,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • cząber,
  • pieprz ziarnisty,
  • sól.
Przygotowanie:

Kapusta z grochem to jedna z 12 wigilijnych potrawPoczątkowo serwowana była wyłącznie w środkowej Polsce - wigilijna wersja to oczywiście ta postna (bez mięsa), ale znana jest również ta ze smalcem lub słoniną (zarezerwowana przede wszystkim na wesela).

Podstawowymi składnikami są łuskany groch, kiszona kapusta i przyprawy - majeranek, cząber, ziele angielskie i liść laurowy. 

  1. Groch zalej zimną wodą (wszystkie ziarenka powinny być dokładnie przykryte) i odstaw na 12 h
  2. Po tym czasie odlej wodę i zalej groch nową porcją wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 45 minut (groch może być nieco rozgotowany). Po ugotowaniu odcedź.
  3. Przepłucz kiszoną kapustę i poszatkuj. Przełóż ją do drugiego garnka, zalej niewielką ilością wody, przykryj i gotuj do miękkości przez 20 minut.
  4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj do kapusty razem z grochem. Dopraw majerankiem, cząbrem, pieprzem i solą. Gotuj przez około 10 minut. Groch z kapustą podawaj w dużej wazie, oprószony natką pietruszki. 

Więcej przepisów na wigilijne dania:
Przepis na tradycyjną zupę grzybową
Sprawdzony przepis na rybę po grecku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)