Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g buraków,
- 100 g koziego sera,
- 100 g rukoli,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Carpaccio z buraka to już klasyk. Przygotowuje się je z pieczonych lub gotowanych buraków z dodatkiem sałaty, sera, oliwy i orzechów. Można je przygotowywać przez cały rok z różnymi dodatkami - ma być słodko, słono, delikatnie kwaśno i pikantnie.
Taka przystawka zachwyci nie tylko wegetarian - jesteśmy przekonane, że będzie to również miła odmiana dla miłośników klasycznego carpaccio z wołowiny.
- Buraki umyj, obierz, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w 220 stopniach przez około 45 minut.
- Ostudzone buraki pokrój na bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej sprawdzi się do tego mandolina).
- Wyłóż buraki na talerz. Na wierzch nałóż garść rukoli i posyp pokruszonym serem i orzechami włoskimi.
- Carpaccio z buraka podawaj skropione oliwą i oprószone pieprzem i solą.
Więcej przepisów na przystawki:
Przepis na rybę w occie
Przepis na roladki z łososiem