Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę

Carpaccio z buraka podawane z rukolą i kozim serem to doskonała przystawka na zimno. Przepis jest niezwykle prosty i szybki!
Małgorzata Machnicka / 20.11.2019 05:13
DRUKUJ PRZEPIS
Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g buraków,
  • 100 g koziego sera,
  • 100 g rukoli,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy,  
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Carpaccio z buraka to już klasyk. Przygotowuje się je z pieczonych lub gotowanych buraków z dodatkiem sałaty, sera, oliwy i orzechów. Można je przygotowywać przez cały rok z różnymi dodatkami - ma być słodko, słono, delikatnie kwaśno i pikantnie.

Taka przystawka zachwyci nie tylko wegetarian - jesteśmy przekonane, że będzie to również miła odmiana dla miłośników klasycznego carpaccio z wołowiny.

  1. Buraki umyj, obierz, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w 220 stopniach przez około 45 minut
  2. Ostudzone buraki pokrój na bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej sprawdzi się do tego mandolina). 
  3. Wyłóż buraki na talerz. Na wierzch nałóż garść rukoli i posyp pokruszonym serem i orzechami włoskimi.
  4. Carpaccio z buraka podawaj skropione oliwą i oprószone pieprzem i solą.

Więcej przepisów na przystawki:
Przepis na rybę w occie
Przepis na roladki z łososiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)