Składniki:
- 20 dag suszonych śliwek,
- 1,5 szklanki śmietany kremówki,
- 3 łyżki miodu,
- kilka goździków,
- kawałek laski cynamonu,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- łyżeczka mąki pszennej.
Przygotowanie:
Zupa z suszonych śliwek ma nietypowy smak i może być ciekawym dodatkiem do 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Przed przyrządzeniem potrawy, sprawdź dla pewności, czy suszone śliwki nie mają kawałków pestek.
Zupa z suszonych śliwek najlepiej smakuje z łazankami.
- Suszone śliwki umyj i namocz w 3 szklankach wody. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnie ugotuj je razem z goździkami i cynamonem.
- Ugotowane śliwki suszone, wyjmij łyżką cedzakową i pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj i włóż z powrotem do wywaru.
- Śmietanę rozrób z mąką, wlej do zupy, zagotuj, mieszając.
- Dopraw zupę z suszonych śliwek do smaku miodem, otartą skórką z cytryny. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj również odrobinę soli.
Zobacz więcej przepisów na święta:
Wegańska Wigilia - 12 potraw
Wykwintne ciasta na święta
Proste dania na Wigilię
Śledzie na Wigilię - 17 przepisów