Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię

Zupa z suszonych śliwek to dowód na to, że te bakalie w Wigilię nie muszą występować jedynie pod postacią kompotu. To alternatywa dla czerwonego barszczu na świątecznym stole.
Weronika Kwaśniak / 07.12.2020 05:10
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 85 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag suszonych śliwek,
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki,
  • 3 łyżki miodu,
  • kilka goździków,
  • kawałek laski cynamonu,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • łyżeczka mąki pszennej.
Przygotowanie:

Zupa z suszonych śliwek ma nietypowy smak i może być ciekawym dodatkiem do 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Przed przyrządzeniem potrawy, sprawdź dla pewności, czy suszone śliwki nie mają kawałków pestek.

Zupa z suszonych śliwek najlepiej smakuje z łazankami.

  1. Suszone śliwki umyj i namocz w 3 szklankach wody. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Następnie ugotuj je razem z goździkami i cynamonem.
  3. Ugotowane śliwki suszone, wyjmij łyżką cedzakową i pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj i włóż z powrotem do wywaru.   
  4. Śmietanę rozrób z mąką, wlej do zupy, zagotuj, mieszając.
  5. Dopraw zupę z suszonych śliwek do smaku miodem, otartą skórką z cytryny. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj również odrobinę soli.

Zobacz więcej przepisów na święta:
Wegańska Wigilia - 12 potraw
Wykwintne ciasta na święta
Proste dania na Wigilię
Śledzie na Wigilię - 17 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS