Tatar z pstrąga na dwa sposoby

To pyszna odmiana od tradycyjnego tatara. Skosztuj!
Robert Grotkowski / 3 miesiące temu
tatar z prstąga fot. Adobe Stock

Masz ogromną ochotę na tatara w nowym wydaniu? Zrób go z pstrąga. Ryba ta doskonale nadaje się do przygotowania tatara. Danie to można zrobić zarówno z pstrąga surowego, jak i wędzonego. Ponieważ mięso pstrąga ma delikatny smak, nie wymaga wielu przypraw ani wielu dodatków.

Sprawdź nasze przepisy!

 

Tatar z surowego pstrąga

Składniki:

  • 25 dag filetu z pstrąga
  • szalotka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • szczypta tymianku
  • pieprz ziołowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2–3 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mięso z pstrąga oddziel od skóry, drobno pokrój. Możesz też je krótko zmielić.

  2. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę.

  3. Szczypiorek opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj.

  4. Szalotkę i szczypiorek dodaj do ryby, wymieszaj.

  5. Olej z pestek winogron wymieszaj ze szczyptą tymianku, pieprzu ziołowego, sokiem z cytryny.

  6. Zalewę wymieszaj z rybą, dopraw do smaku odrobiną soli.

 

Taki tatar, a raczej sushi z pstrąga, możesz podać np. na kromkach białego świeżego chleba lub pumpernikla. Doskonale smakuje obłożony plasterkami kiszonego ogórka.

 

Tatar z wędzonego pstrąga

Składniki:

  • 30 dag wędzonego pstrąga
  • 2 łodygi selera naciowego
  • czerwona papryka (ok. 25 dag)
  • 1/2 ogórka sałatkowego (ok. 25 dag)
  • 6 gałązek koperku
  • 6 dag śmietany
  • sól
  • pieprz
  • kromki chleba tostowego

Przygotowanie:

  1. Mięso oddziel od skóry i pokrój w małe kawałki.

  2. Seler umyj, oczyść z włókien. Paprykę przekrój na pół, oczyść z pestek. Ogórek obierz, przekrój na pół, usuń pestki.

  3. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, włóż do miski.

  4. Koperek opłucz, otrząśnij z wody, oderwij listki od gałązek. Kilka odłóż.

  5. Koperek dodaj z kawałkami pstrąga do warzyw, wymieszaj.

  6. Do składników w misce dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

  7. Tatar ułóż na tostach z chleba tostowego, udekoruj koperkiem.

Sos do tatara możesz też zrobić pół na pół z majonezu i śmietany. Możesz też dosmaczyć go tartym chrzanem. Do tatara możesz też dodać 1–2 drobniutko posiekane rzodkiewki – zaostrzą one smak dania.

 

Czytaj też:

Jak przyrządzić pstrąga – nietypowy przepisPstrągi po hawajskuPstrąg w maśle czosnkowo-koperkowym

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)