Masz ogromną ochotę na tatara w nowym wydaniu? Zrób go z pstrąga. Ryba ta doskonale nadaje się do przygotowania tatara. Danie to można zrobić zarówno z pstrąga surowego, jak i wędzonego. Ponieważ mięso pstrąga ma delikatny smak, nie wymaga wielu przypraw ani wielu dodatków.
Sprawdź nasze przepisy!
Tatar z surowego pstrąga
Składniki:
- 25 dag filetu z pstrąga
- szalotka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- szczypta tymianku
- pieprz ziołowy
- łyżeczka soku z cytryny
- 2–3 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
Przygotowanie:
-
Mięso z pstrąga oddziel od skóry, drobno pokrój. Możesz też je krótko zmielić.
-
Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
-
Szczypiorek opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj.
-
Szalotkę i szczypiorek dodaj do ryby, wymieszaj.
-
Olej z pestek winogron wymieszaj ze szczyptą tymianku, pieprzu ziołowego, sokiem z cytryny.
-
Zalewę wymieszaj z rybą, dopraw do smaku odrobiną soli.
Taki tatar, a raczej sushi z pstrąga, możesz podać np. na kromkach białego świeżego chleba lub pumpernikla. Doskonale smakuje obłożony plasterkami kiszonego ogórka.
Tatar z wędzonego pstrąga
Składniki:
- 30 dag wędzonego pstrąga
- 2 łodygi selera naciowego
- czerwona papryka (ok. 25 dag)
- 1/2 ogórka sałatkowego (ok. 25 dag)
- 6 gałązek koperku
- 6 dag śmietany
- sól
- pieprz
- kromki chleba tostowego
Przygotowanie:
-
Mięso oddziel od skóry i pokrój w małe kawałki.
-
Seler umyj, oczyść z włókien. Paprykę przekrój na pół, oczyść z pestek. Ogórek obierz, przekrój na pół, usuń pestki.
-
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, włóż do miski.
-
Koperek opłucz, otrząśnij z wody, oderwij listki od gałązek. Kilka odłóż.
-
Koperek dodaj z kawałkami pstrąga do warzyw, wymieszaj.
-
Do składników w misce dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
-
Tatar ułóż na tostach z chleba tostowego, udekoruj koperkiem.
Sos do tatara możesz też zrobić pół na pół z majonezu i śmietany. Możesz też dosmaczyć go tartym chrzanem. Do tatara możesz też dodać 1–2 drobniutko posiekane rzodkiewki – zaostrzą one smak dania.
Czytaj też:
Jak przyrządzić pstrąga – nietypowy przepisPstrągi po hawajskuPstrąg w maśle czosnkowo-koperkowym