Reklama
Ilość kalorii: 190
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • po 6 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 jajka
Reklama

Farsz:

  • 50 dag pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

oraz:

  • bułka tarta
  • olej
  • kwaśna śmietana do polania
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Reklama
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odlej, odparuj i ostudź. W tym czasie pokrój drobno cebulę i pieczarki, uduś na maśle, dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki przepuść przez maszynkę, wymieszaj z jajkami, obiema mąkami i wyrób elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy, wykrój 12 placuszków, nałóż porcje farszu, zlep brzegi ciasta, tworząc pierogi. Obtocz delikatnie w bułce tartej. Usmaż na oleju na złoty kolor. Polej kwaśną śmietaną, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama