Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- po 6 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 jajka
Farsz:
- 50 dag pieczarek
- cebula
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
oraz:
- bułka tarta
- olej
- kwaśna śmietana do polania
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odlej, odparuj i ostudź. W tym czasie pokrój drobno cebulę i pieczarki, uduś na maśle, dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki przepuść przez maszynkę, wymieszaj z jajkami, obiema mąkami i wyrób elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy, wykrój 12 placuszków, nałóż porcje farszu, zlep brzegi ciasta, tworząc pierogi. Obtocz delikatnie w bułce tartej. Usmaż na oleju na złoty kolor. Polej kwaśną śmietaną, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.